Συνέντευξη τύπου Νίκου Θηβαίου, βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ

thiveos

Συνέντευξη τύπου Νίκου Θηβαίου, βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ

Λιβαδειά, 8 Απριλίου 2019

Αποσπάσματα από την ομιλία

………………………….

Πρόκειται για τον 3ο απολογισμό που πραγματοποιείται, ο οποίος γίνεται 8 μήνες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, μια στιγμή που έχει υλοποιηθεί σχεδόν το σύνολο των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης για το μεταμνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης, μια χρονιά που συμπίπτει με τις εκλογές για την ευρωβουλή και τις βουλευτικές εκλογές. Είναι γνωστά η ψήφιση της επιδότησης ενοικίου, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η μείωση της ανεργίας που έχει φτάσει στο 9%, αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και των εξαγωγών, μέχρι το Πάσχα θα διευθετηθεί και η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, όπως και η έξοδος στις αγορές που έγινε με το 5ετές και οτ 10ετές ομόλογο με επιτόκια μικρότερα του 2007. Η χώρα προχωρά με σταθερά βήματα στη μεταμνημονική περίοδο και το μέλλον προβλέπεται θετικό, με την κοινωνία όρθια και να ελπίζει για την επόμενη μέρα.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αναφορά στο τι έχει διαδραματιστεί στη Βοιωτία σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις στους ΟΤΑ, μια πολιτική που συνομολογείται από τους ίδιους τους δήμους ότι η ενίσχυση αυτή των τελευταίων δύο χρόνων είναι πρωτόγνωρη για τα χρόνια του μνημονίου, αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια που έζησε η αυτοδιοίκηση, ενός καθεστώτος μεγάλων μειώσεων.

………………………….

Παρατίθενται αναλυτικά τα στοιχεία ανά έργο και ανά δήμο:

Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων: έχει χρηματοδοτηθεί μέσα από τα προγράμματα Φιλόδημος, ΠΔΕ με το ποσό των 12,5 εκ. €. Ένα πολύ σημαντικό έργο του δήμου είναι η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού σταθμού, με την έγκριση των μελετών για η δημιουργία πεζογέφυρας και υπόγειας διάβασης. Αίτημα των κατοίκων και του δήμου, πολλά χρόνια τώρα.

Δήμος Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας: διατέθηκαν 2,8 εκ. €. Επίσης, ένα σημαντικότατο έργο περί τα 2,5 εκ. € για το Δίστομο, που αφορά στον εθνικό σχεδιασμό για τα λύματα, έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος για το πρόβλημα που υπήρχε για την χρηματοδότηση έργων λυμάτων και βιολογικών καθαρισμών για δήμους κάτω από 2000 κατοίκων. Επίσης, είναι θέμα ημερών να εγκριθεί για το Δίστομο μέσα από το πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ η αναβάθμιση και αξιοποίηση των παλιών κτηρίων ιδιοκτησίας της εταιρείας του Μπάρλου.

Δήμος Θηβαίων: οι χρηματοδοτήσεις για όλα τα έργα είναι στο επίπεδο των 9,2 εκ. €, κυρίως για ύδρευση και αποχέτευση.

Δήμος Λεβαδέων: οι χρηματοδοτήσεις ανέρχονται στο ποσό των 24,2 εκ. € κυρίως για αποχέτευση, βιολογικό καθαρισμό και ΔΕΥΑ.

Δήμος Ορχομενού: το ύψος χρηματοδότησης ανέρχεται στο ποσό των 1,2 εκ. €, για έργα από το πρόγραμμα Φιλόδημος και για θεομηνίες. Δύο πολύ σημαντικά κονδύλια για το δήμο είναι το 1,6 εκ. € για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο αρχαιολογικό πάρκο του Ορχομενού και το σημαντικότερο έργο των 5 εκ. € για το αρδευτικό σύστημα στην περιοχή 1.

Δήμος Τανάγρας: το ύψος ανέρχεται στα 43,1 εκ. € για έργα κυρίως αποχέτευσης στο Δήλεσι και για τον ΕΕΛ Σχηματαρίου – Οινοφύτων.

………………………….

Ιδιαίτερη αναφορά σε δράσεις και ενέργειες που έχουν γίνει στο νομό Βοιωτίας:

Κατόπιν του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση του υπουργείου Παιδείας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενέταξε στο δυναμικό του το ΤΕΙ Θήβας ως τμήμα του με 5ετή φοίτηση και με τίτλο Αγροτικές Εφαρμογές και Logistics. Τέλος Φλεβάρη, η σύγκλητος του ΓΠΑ αποφάσισε την ένταξη διετών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε Λιβαδειά και Θήβα, όπως επίσης και την ίδρυση Ινστιτούτου Αγροτικών Εφαρμογών. Στις προθέσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου είναι και η δημιουργία Campus στην Αλίαρτο μετά και την αξιοποίηση των κτηρίων και των χώρων του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας. Το ΓΠΑ βρίσκεται ήδη στη Βοιωτία, «έβαλε πόδι» όπως λέγεται, κάτι το οποίο υποβαθμίστηκε συνειδητά όλο αυτό το διάστημα, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο και να τον κάνουν να ξεχάσει ότι το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, ενώ υπήρχε, καταργήθηκε σε μια νύχτα το 2013 με το νόμο Αρβανιτόπουλου. Σήμερα, η κυβέρνηση αυτή, στην προσπάθεια να αναβαθμίσει και να ανασυγκροτήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προχώρησε σε αυτές τις συνέργειες ώστε να δώσει στη Βοιωτία και στις άλλες περιοχές της Στερεάς αυτές τις πανεπιστημιακές υποδομές ώστε αύριο το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας να είναι μια πραγματικότητα.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός για τη Βοιωτία είναι η ίδρυση του Μουσικού Λυκείου στον Άγιο Γεώργιο στη Λιβαδειά. Με συνέργειες του δήμου και του υπουργείου έγινε ένα έργο που αδικούσε τη Βοιωτία για πάρα πολλά χρόνια και που θα σηματοδοτήσει τον πολιτισμό τα επόμενα χρόνια και τη νέα γενιά. Επίσης, μετά από δεκαετίες ιδρύθηκαν 5 νέες βιβλιοθήκες στο νομό Βοιωτίας.

Ένας σοβαρός αναπτυξιακός πόλος της περιοχής είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Εδώ δόθηκε ένας μεγάλος αγώνας, μετά τη λήξη των συμβάσεων με τις ιδιωτικές εταιρίες για τη διαχείριση του ΧΚΠ, ώστε να περάσει η λειτουργία του στην ΕΤΑΔ με αυτοδιαχείριση και αυτεπιστασία. Η λειτουργία του τη φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη, με ένα τιμ ανθρώπων που ήξεραν καλά τη δουλειά τους, με επαρκές προσωπικό και με σχεδόν διπλασιασμό των εισιτηρίων λόγω και της καλής φετινής χρονιάς από άποψη χιονιού. Η προοπτική του ΧΚΠ είναι τεράστια, όχι μόνο για τη Βοιωτία αλλά και για τους όμορους νομούς Φωκίδας και Φθιώτιδας, αποτελεί αναπτυξιακό πόλο και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι στην κατεύθυνση να αναπτυχθούν όλες οι δράσεις στο βουνό Παρνασσός και όχι μόνο η χιονοδρομία. Παρατάθηκε η λειτουργία του ΧΚΠ ως τις 5 Μαΐου, όπως είναι γνωστό, ενώ σε καλό δρόμο είναι και η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων.

Ένα θέμα που διεκδικείται αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Εσωτερικών, με τροπολογία, είναι ο επαναπροσδιορισμός του καθεστώτος των ορεινών περιοχών, ώστε τα χωριά που ανήκουν σε δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί αλλά λόγω υψομέτρου είναι ορεινά, να μπορούν να λάβουν την σχετική επιδότηση θέρμανσης.

Σχετικά με τα θέματα του υπουργείου Υγείας στο νομό, πέρα από το ΤΟΜΥ στη Θήβα που λειτούργησε με μια μεγάλη επιτυχία, οι καθυστερήσεις που υπάρχουν θα ξεπεραστούν σύντομα το επόμενο διάστημα με τη λειτουργία του αντίστοιχου ΤΟΜΥ στην Λιβαδειά, το Νοσοκομείο Λιβαδειάς έχει θετική εικόνα ως προς τη λειτουργία του, ενώ στο διάστημα αυτό δημιουργήθηκε και λειτουργεί η παιδιατρική κλινική, υπάρχει αύξηση του προσωπικού και έχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες και οι προκηρύξεις προκειμένου να λειτουργήσει το ΚΕΦΙΑΠ στη Θήβα.

Ενέργειες έγιναν για τις περιοχές που δεν είχαν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα, όπως επίσης να αναφερθεί και η δέσμευση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής ότι κανείς περιφερειακός σταθμός δεν θα μείνει χωρίς άδεια ή δεν θα θιχτεί το σημερινό του καθεστώς εάν δεν προκηρυχτεί συνολικά το πλαίσιο της αδειοδότησης.

Σημαντικό θέμα επίσης των ενεργειών μου, ερώτησης και τροπολογίας, αν και αφορά σε μικρή μερίδα πολιτών, είναι η χορήγηση σύνταξης χηρείας στην 15ετία για τα άτομα που πάσχουν από δρεπανοκυτταρική νόσο.

………………………….

Τέλος, τρία πολύ σημαντικά ζητήματα που είναι πολύ σοβαρά:

Ακίνητα πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας: πρόκειται να παραδοθεί από την εκκαθαρίστρια το πόρισμα και οι τίτλοι των ακινήτων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συναίνεση του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου, αμέσως και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, τα ακίνητα αυτά να αποδοθούν στους δικαιούχους δήμους, δηλαδή στους δήμους Αλιάρτου Θεσπιέων και Ορχομενού. Μια διαδικασία που πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, η οποία θα δώσει και το έναυσμα για μια σειρά συνέργειες που μπορούν να γίνουν ή με το ΓΠΑ ή τη στέγαση του Αστυνομικού τμήματος στον Ορχομενό, αλλά κυρίως το πώς μπορούν να αξιοποιηθεί μια τεράστια ακίνητη περιουσία που έμενε για δεκάδες χρόνια αναξιοποίητη, παθητική και σε μια αντιαναπτυξιακή λογική.

Διοικητήριο Λιβαδειάς: μια πολύ θετική εξέλιξη υπάρχει για το «υπόλοιπο» του Διοικητηρίου της Λιβαδειάς, ένα θέμα ξεχασμένο για πολλά χρόνια, ένα θέμα για το οποίο θίγονταν και οικονομικά συμφέροντα, ένα θέμα για το οποίο πολλοί έψαχναν για τα «χαρτιά, ποιου είναι». Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το Διοικητήριο Λιβαδειάς ανήκει, μέσα από τα στοιχεία της ΕΤΑΔ, στο υπουργείο Οικονομικών με επίσημους τίτλους, χωρίς καμία εμπλοκή με το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ο δήμος Λεβαδέων, η Περιφέρεια, να χρηματοδοτήσουν το έργο προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες που θα κρίνει το υπουργείο Οικονομικών, όπως υπάρχει το αίτημα των υπαλλήλων της ΔΟΥ Λιβαδειάς για τη στέγασή τους εκεί, αλλά και άλλες υπηρεσίες και φορείς. Προτίθεμαι τις επόμενες μέρες να καλέσω μια σύσκεψη όλων των φορέων της πόλης και της Περιφέρειας προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες και ελπίζω να κρατήσει την υπόσχεσή του και ο κ. Μπακογιάννης ότι θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση και ολοκλήρωση του συγκεκριμένου κτηρίου.

Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού: ένα συμβολικό έργο που έχει να κάνει και με μια συγκυρία. Στις 17 Απριλίου έρχεται στη βουλή το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής μπαίνει για συζήτηση και σε δεύτερη φάση, στην ίδια συνεδρίαση, θα βγει και το πλαίσιο το οποίο θα δεσμεύει τη σημερινή και την επόμενη κυβέρνηση για το πώς νομικά και πολιτικά θα διαχειριστεί το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Ζήτημα εθνικό, ζήτημα που αφορά όλους τους Έλληνες, θέμα ηθικό, αλλά και θέμα τεράστιας πολιτικής σημασίας. Πρέπει να το διαχειριστούμε, ως βουλή, ως ελληνική κυβέρνηση, με ένα τρόπο που θα δικαιώνει από τη μια μεριά και από την άλλη θα ανοίγει τις προοπτικές που αξίζουν στον ελληνικό λαό μετά από τις τόσες θυσίες.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο Πρόεδρος της Βουλής υιοθέτησε το αίτημά μου για να συνδράμει το Ίδρυμα της Βουλής στην ολοκλήρωση του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο. Ήδη η αρμόδια επιτροπή επισκέφτηκε το ΜΘΝ πριν από 15 μέρες περίπου, κατέγραψε τις ανάγκες για εξοπλισμό και ψηφιοποίηση όλων των αρχείων προκειμένου να μπορέσει να αποκτήσει την επιπλέον απαιτούμενη λειτουργικότητα και να αποτελέσει και συμβολικά και ουσιαστικά τη σημασία του ως ένα μνημείο στα θύματα του ναζισμού αλλά και ένα τρόπο παιδευτικό για τη νεότερη γενιά που το επισκέπτεται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο. Το πόρισμα για το οικονομικό ύψος αυτής της ενέργειας, που αφορά στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο, θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα και θα αποτελέσει κάτι πολύ σημαντικό και για το Δίστομο αλλά και για όλη τη χώρα.

Όλα αυτά που επιτεύχθηκαν δεν θα γίνονταν αν δεν υπήρχε η διάθεση όλων των δημάρχων του νομού Βοιωτίας για συνεργασία, όπως και όλων των φορέων και συλλόγων του νομού, κάτι που αποτέλεσε και το εργαλείο για την υλοποίηση και εξεύρεση λύσεων στα πολλά προβλήματα που τέθηκαν από πλευράς τους.

………………………….

Σχετικά