Πατάτες τηγανητές-Του εκπαιδευτικού Λάζαρου Κόλλια

Πατάτες τηγανητές ή τηγανητές πατάτες ή πατάτεθ τηγανητέθ…όπως και να το προφέρεις η γεύση τους είναι απολαυστική  και διαχρονική. Τραγανές, ξεροψημένες, λιώνουν στο στόμα, κυριαρχούν στο στομάχι…μιαμ – μιαμ!!! 

 Τις προάλλες, καθώς επέστρεφα αργά το βράδυ από τη δουλειά, η επιθυμία μου για φαγητό ήταν  τόσο μεγάλη που μπορούσα να κάνω τα πάντα προκειμένου να ικανοποιήσω την πείνα μου. Πριν καν μπω στο σπίτι, ήδη από την αυλή, είχα μυρίσει σαν γάτα λυσσασμένη το λαδάκι από τηγανητές πατάτες. Πράγματι με το που άνοιξα την πόρτα η μυρωδιά της πατάτας ήταν παντού και έτρεξα αμέσως στην κουζίνα. Εκεί, αντίκρυσα τα παιδιά μου να μάχονται με νύχια και με δόντια πάνω από ένα πιάτο και να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους φαγητό.

– Μαμά, μαμά κιάλλες – κιάλλες…

Ίδια φράση, «κιάλλες – κιάλλες» για τις αγαπημένες μας πατάτες, πριν από 40 χρόνια τότε που με τα αδέρφια μου- πιτσιρικάδες πεινασμένοι –  μαλώναμε ακόμα και για την τελευταία πατάτα στο πιάτο μας. Μάλιστα, η απειλή ότι δεν θα μας φτιάξει πατάτες, μας ανάγκαζε να τρώμε, το μεσημέρι κυρίως, άλλα «απαίσια» φαγητά όπως αρακά, φακές, ρεβύθια κ.α. Όμως η παιδική  πονηριά ξεγελούσε τη γλυκιά μας μανούλα αφού την πείθαμε να μας συνοδεύει τον αρακά με πατατούλες… «το τερπνόν μετά του ωφελίμου» και μ΄ αυτό τον τρόπο ήμασταν όλοι  ικανοποιημένοι.

Αργότερα, ως φοιτητές, οι τηγατητές πατατούλες αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τις απολαμβάναμε συχνά στη φοιτητική λέσχη, στα ταχυφαγεία (φαστφουντ), στον κινηματογράφο, αλλά και στα πάρκα καθώς προσφέραμε  πατατούλα με τρυφερότητα στο κοριτσάκι μας. Ως φαντάροι και εργένηδες δεν τις αποχωριστήκαμε ποτέ. Συνόδευαν τα περισσότερα φαγητά μας, κρέας με πατάτες, χόρτα με πατάτες, κοτόπουλο με πατάτες, ψάρια με πατάτες κ.α. γεγονός που τις προσδίδει εμβληματική αξία στο ελληνικό τραπέζι και όχι μόνο.

  Είτε μόνες τους, είτε με συνοδεία, είτε ως επιβράβευση, είτε ως απειλή κερδίζουν την προτίμησή μας και διεγείρουν αισθήσεις με πρωτόγνωρα  συναισθήματα.

    – Πατάτες μη ξεχάσεις να πάρεις…και πάρε καλύτερα  βιολογικές γιατί λένε πως είναι μολυσμένος  ο υδροφόρος ορίζοντας  της περιοχής μας.

  – Ρε συ γυναίκα μήπως είσαι λιγάκι υπερβολική; Δηλαδή το εμβόλιο που κάναμε και όλα τα υπόλοιπα φαγητά που τρώμε είναι αμιγώς υγιεινά; Mια ζωή την έχουμε…ας φάω τηγανητή πατατούλα  και ας…

                                                                                  Λάζαρος  Ι. Κόλλιας 

                                                                                     Εκπαιδευτικός

Σχετικά