Γιορτάζει σήμερα η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Πλαταιών-ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Στο νότιο τμήμα της Βοιωτίας, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από τις Πλαταιές, στις βόρειες πλαγιές του Κιθαιρώνα, σε ένα μικρό πλάτωμα με θέα προς τις πεδιάδες των Πλαταιών, Λεύκτρων και βορειότερα των Θηβών, βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.

Η ιστορία του έχει ερευνηθεί ελάχιστα μέχρι σήμερα, ωστόσο η ίδρυσή του ανάγεται στους Βυζαντινούς χρόνους. Οι εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1981, έχουν αλλοιώσει σημαντικά την αρχική μορφή του. Το καθολικό στη σημερινή μορφή του είναι ένας ιδιόμορφος σταυρεπίστεγος ναός στον οποίο προσαρτήθηκαν εκ των υστέρων πλάγιες κόγχες. Ανεγέρθηκε το 1632, σύμφωνα με τη μαρμάρινη εγχάρακτη κτητορική επιγραφή που διατηρείται στη δυτική όψη του .

Οι πληροφορίες για την ιστορία της μονής κατά τους Μεταβυζαντινούς χρόνους είναι περιορισμένες. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα εγκαταστάθηκε νέα γυναικεία αδελφότητα που για την κάλυψη των αναγκών της ανήγειρε νέο καθολικό επ’ ονόματι του Τιμίου Σταυρού και άλλα βοηθητικά κτίσματα στο εσωτερικό ενός διευρυμένου περιβόλου.

Εορτάζει τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής και στις 14 Σεπτεμβρίου της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22620 98841.

Με πληροφορίες από την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας

Σχετικά