Τα Νέα της-Αλεξάνδρας…αλλιώς.Η πραγματική ιστορία.

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα και τη γυναικοκτονία που συγκλόνισε την Ελλάδα όλοι γνωρίζουμε ότι η βία κατά των γυναικών δεν είναι τωρινό φαινόμενο.

Και οι γυναίκες παλαιότερα δεν είχαν φωνή. Ακόμα και σήμερα που κάθε πολιτεία που θέλει να λέγεται σύγχρονη οργανώνει δομές για κακοποιημένες γυναίκες, νομοθετεί αυστηρά και υπάρχουν πλαίσια προστασίας πολλές γυναίκες βιώνουν σιωπηλά τη βία χωρίς να αντιδρούν.

Επισυνάπτουμε το κείμενο κάτω από το κλιπ αυτής της μοναδικής μικρού μήκους ταινίας-τραγουδιού που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Ας ελπίσουμε κάποιοι … άντρες να ευαισθητοποιηθούν και κάποιες γυναίκες να μην υπομένουν και ανέχονται αλλά να αντιδρούν και να μη σιωπούν.

Δυο γυναίκες στα µπαλκόνια τους και ένα τραγούδι ειπωµένο αλλιώς. Αυτή η ταινία/µουσικό βίντεο εµπνέεται από το τραγούδι Τα νέα της Αλεξάνδρας του Κώστα Γιαννίδη (ή Γιάννη Κωνσταντινίδη) και τις ιστορίες που περιτριγυρίζουν το κοµµάτι από τη γέννησή του. Σκοπός είναι να δώσει φωνή στις γυναίκες που υπήρξαν απούσες από την εξιστόρηση της ζωής τους γενικότερα και μέσα στα ρεμπέτικα τραγούδια ειδικότερα. Αφορµή µια ανάρτηση στο Facebook από την Αργυρρώ Μουστάκα Βρεττού όπου µίλησε για την ιστορία της πραγματικής Αλεξάνδρας που αναφέρεται στο τραγούδι. Μια 18χρονη κοπέλα που µετακόµισε από τη Μάνη στην Αθήνα για να µάθει ραπτική και δολοφονήθηκε από τον θείο της όταν αντιστάθηκε στην απόπειρα βιασµού της από τον ίδιο. Η ιστορία της Αλεξάνδρας, στην εποχή που επιτέλους αρθρώσαµε τη λέξη γυναικοκτονίες, χαρακτηρίζεται από την παρουσία της εξόφθαλµης βίας που σκοτώνει αλλά και της βίας που κρύβεται σε αυτά που θεωρούµε δεδοµένα και σε όσα καλούµε παράδοση και ταυτότητα. Η Αλεξάνδρα ζει στο τώρα, στις καθηµερινές εµπειρίες όλων των γυναικών και θηλυκοτήτων: στο σπίτι, στο δρόµο, µέσα µας. Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη για το reclaim του τραγουδιού, όπου η Μαρίκα αντικαθιστά το Βαγγέλη. Μια ωδή στον σύγχρονο τεκέ µας.

Σχετικά