Περμησσός -Ο ποταμός που έδωσε το όνομά του στην ιστοσελίδα μας.

 Ο Ησίοδος αναφέρει στην Θεογονία, δύο ποτάμια, τον Περμησσό και τον Ολμειό.
    Ο ποταμός Περμησσός, που σήμερα λέγεται και Άσκρης ρέμα, πηγάζει από τον Ελικώνα, στον αυχένα του Ζαγαρά με την Κουρσάρα, παρά τη θέση Πολιάνα. Ο Περμησσός (Τερμησσό τον ονομάζει ο Παυσανίας) ρέει ανάμεσα από τα δύο μεγάλα και πανέμορφα αντερείσματά του ΝΑ Ελικώνα και μετά από μία διαδρομή τριάντα περίπου χιλιομέτρων, μέσω Ελλοπίας και Θίσβης, εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο, το μόνο ποτάμι της Βοιωτίας που δεν εκβάλλει στον Ευβοϊκό κόλπο. Η εδαφική διαμόρφωση της κοιλάδας επιτρέπει τον σαφή διαχωρισμό της σε άνω, μέση και κάτω. Άνω είναι η περιοχή μέχρι το Νεοχώρι, μέση μέχρι την Ξηρονομή και κάτω η υπόλοιπη μέχρι τη θάλασσα.
     Η άνω κοιλάδα του Περμησσού, η κοιλάδα των μουσών, όπως έχει επικρατήσει, περιβάλλεται δυτικά από τις ανατολικές καταπτώσεις του Ελικώνα, βόρεια από τα υψώματα Κουρσάρα και Πυργάκι, καθώς και τις καταπτώσεις του Χριστού (Σανίδα), ανατολικά από τα υψώματα του Παλιοβορού και νότια από το Μαραντάλι.

Αποσπάσματα και πληροφορίες για το Περμησσό ποταμό βρίσκουμε στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.

Στα Γεωγραφικά του Στράβωνα ,στην Ελλάδος Περιήγησης του Παυσανία, στη Θεογονία του Ησίοδου καθώς και αναφορές σε σχόλια από Νίκανδρο, Καλλίμαχο κ.α.

Σχετικά