Αθανάσιος Γκανάς-Σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου- Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας μπορεί να διαρκέσει και κάποιες εβδομάδες ακόμη.

«Ο σημερινός σεισμός με μέγεθος 4,1 της κλίμακας Ρίχτερ προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο όπου έχουμε καταγράψει και τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις. Βλέπουμε ότι έχουμε σε εξέλιξη μια σμηνοσειρά από πολλούς σεισμούς μικρού και μεσαίου μεγέθους. Η έκταση στην οποία εκδηλώνονται αυτοί οι σεισμοί είναι περίπου 5 χιλιόμετρα με τα επίκεντρα να είναι πολύ κοντά στην πόλη της Θήβας. Η εκτίμησή μου είναι ότι έχουμε μια σμηνοσειρά όπου οι σεισμικές ακολουθίες έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και διαρκούν για αρκετό διάστημα με μεγέθη μικρά και μεσαία. Συμβαίνουν συνήθως σε διακλαδώσεις μεγάλων ρηγμάτων ή σε ηφαιστειακές περιοχές πράγμα όμως που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Θήβας. Εκτιμώ ότι αυτό θα διαρκέσει για κάποιες εβδομάδες ακόμη».

Από τις 10 Ιουλίου μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί πάνω από 200 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Θήβας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στον σεισμό των 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα στη Θήβα, ανέφερε: «Και αυτός ο σεισμός εντάσσεται στη σεισμική δραστηριότητα των προηγούμενων ημερών. Μπορεί η διάρκεια του φαινομένου να κρατήσει εβδομάδες ή και μήνες. Ας μην ξεχνάμε την περίπτωση των Ψαχνών όπου είχαμε τέτοιο φαινόμενο για ενάμιση χρόνο. Βέβαια κάθε σεισμική δραστηριότητα δεν είναι ίδια παντού. Πάντως ο σημερινός σεισμός εντάσσεται στην σεισμική δραστηριότητα που έχουμε εδώ και δέκα περίπου ημέρες, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο και έχουμε τέτοιες σεισμικές εξάρσεις που κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο