Ολυμπιακοί Αγώνες:Τελετή έναρξης χωρίς χειροκρότημα

Οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν! Με καθυστέρηση ενός έτους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που ακόμη πλήττει τον πλανήτη, το Νέο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο υποδέχθηκε τους αθλητές από όλο τον κόσμο και την Ολυμπιακή Φλόγα για να γιορτάσει την Ειρήνη με την Τελετή Έναρξης της γιορτής του αθλητισμού (ΕΡΤ1).

Οι «Αγώνες της Πανδημίας» στοχεύουν να γίνουν οι «Αγώνες της Ανασυγκρότησης» και οι «Αγώνες της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης» νικώντας αρχικά το φάντασμα των άδειων εξεδρών που στοιχειώνει το Τόκιο.

Στο στάδιο βρέθηκε ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο, όπως και η Τζιλ Μπάιντεν, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, επικεφαλής της διπλωματικής αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Τόκιο, ενώ συνολικά στην τελετή καλωσορίσματος του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη παραβρέθηκαν λιγότεροι από 1.000 VIP καλεσμένοι.

Mάλιστα ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδας, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, κήρυξε την έναρξη των Αγώνων της 32ης σύγχρονης Ολυμπιάδας.

Ακολούθησε η είσοδος της Ολυμπιακής σημαίας, την οποία μετέφεραν έξι αθλητές: ένας από κάθε μία εκ των πέντε ηπείρων, καθώς και ένας εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ. Οι αθλητές αυτοί ήταν οι εξής:

ΑΣΙΑ: Κέντο Μομότα (Ιαπωνία/Μπάντμιντον)

ΩΚΕΑΝΙΑ: Ελενα Γκαλιάμποβιτς (Αυστραλία/Σκοποβολή)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: Σιρίλ Τσάτσετ (Αρση Βαρών)

ΑΜΕΡΙΚΗ: Πάουλα Παρέτο (Αργεντινή/Τζούντο)

ΑΦΡΙΚΗ: Μεχντί Εσαντίκ (Μαρόκο/Τρίαθλο)

ΕΥΡΩΠΗ: Πάολα Ογκέτσι Εγκόνου (Ιταλία/Βόλεϊ)

Οι έξι αθλητές παρέδωσαν τη σημαία σε εργαζόμενους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της καθημερινής μάχης κατά του κορονοϊού και ακολούθησε η έπαρση της σημαίας με τους πέντε κύκλους, υπό τους ήχους του Ολυμπιακού Ύμνου, που συνέθεσε ο Σπύρος Σαμαράς, σε ποίηση του Κωστή Παλαμά. Τον Ύμνο τραγούδησε χορωδία μαθητών από το Τόκιο και τη Φουκουσίμα.

Η Ναόμι Οσάκα τελευταία λαμπαδηδρόμος

Από τα χέρια της Ναόμι Οσάκα, άναψε ο Βωμός στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο.

Η πρωταθλήτρια του τένις ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος και από τα δικά της χέρια η Ολυμπιακή Φλόγα, που ξεκίνησε το ταξίδι της πριν περίπου 1,5 χρόνο από την Αρχαία Ολυμπία, άναψε τον Βωμό που θα καίει για όλη τη διάρκεια των Αγώνων, ως την Κυριακή 8/8.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο βρίσκεται ο 126ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο, ο οποίος έφτασε στο στάδιο μαζί με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ

Το εναρκτήριο βίντεο που παρουσιάστηκε στο στάδιο ανακεφαλαίωσε την πορεία της Ιαπωνίας στους Αγώνες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος, από την επιλογή της ιαπωνικής πρωτεύουσας ως οικοδέσποινας στις 8 Σεπτεμβρίου 2013.

Έδειξε πώς το 2020 χτύπησε ο κορωνοϊός, με περιορισμούς που ανάγκασαν την άνευ προηγουμένου αναβολή μόνο τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων, ξεκινώντας μια περίοδο αβεβαιότητας.

Στο τμήμα που υπογραμμίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στους αθλητές και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να δουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με φυσική παρουσία, οι διοργανωτές έδειξαν μια μοναχική γυναίκα αθλητή, την Γιαπωνέζα πυγμάχο και νοσοκόμα, Αρίσα Τσουμπάτα, να κάνει προπόνηση στο σκοτάδι, τρέχοντας σιωπηλά σε διάδρομο.

Δεκάδες χορευτές μετακινήθηκαν ενώ οι χαρτογραφήσεις προβολής έδειξαν συνδέσεις μεταξύ τους, επισημαίνοντας πώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, έχουν δημιουργήσει νέες συνδέσεις στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Σχετικά