Βασίλης Παλαιοκώστας- Ο …Ρομπέν των φτωχών

Με αφορμή την πρόσφατη αποφυλάκιση του Νίκου Παλαιοκώστα από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας ας δούμε μερικά στοιχεία για τον αδερφό του Βασίλη παραμένει ακόμα ασύλληπτος.

Ο μικρότερος αδερφός του Νίκου Παλαιοκώστα γεννήθηκε στο Μοσχόφυτο Τρικάλων το 1966 (55χρονών σήμερα). Ο μικρότερος από τα πέντε αδέρφια μιας φτωχής αγροκτηνοτροφικής οικογένειας πιάνει τη πρώτη του δουλειά στα 13 σε τυροκομείο στα Τρίκαλα γνωρίζοντας από μικρός τη σκληρή ζωή.

Με την επιστροφή του αδερφού του Νίκου από τα καράβια που είχε μπαρκάρει αρχίζουν μαζί τις ληστείες .Λίγο-πολύ όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους. Κινηματογραφικεές ληστείες και θεαματικές αποδράσεις με αποκορύφωμα την γνωστή απόδραση με το ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό για 2η!!! φορά το 2009. Από τότε παραμένει και ασύλληπτος.

Το πιο «δυνατό» χτύπημά τους ήταν μία επίθεση που έγινε τον Ιούνιο του 1992 σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα με λεία 125.000.000 δραχμές. Τα πολλά χρήματα του έδωσαν το περιθώριο να βρίσκει καλύτερη κάλυψη και να «ευχαριστεί» τα άτομα που τον βοηθούσαν. Οι ληστείες του όσο περνούσε ο καιρός ήταν όλο και καλύτερα οργανωμένες. Στην Καλαμπάκα οι δράστες μπλόκαραν το περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. τοποθετώντας μπροστά και πίσω του οχήματα, ενώ κατά την καταδίωξή τους από αστυνομικούς πετούσαν χαρτονομίσματα.

Οι απαγωγές των Χαίτογλου και Μυλωνά επίσης έγιναν μεγάλο θέμα συζήτησης για πολύ καιρό.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας είναι στις λίστες με τους «most wanted» καταζητούμενους της Ευρώπης.  Φωτογραφίες του  καθώς και τα πλήρη στοιχεία του  έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.eumostwanted.eu, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΕUROPOL.

Το BBC του έκανε ένα τεράστιο αφιέρωμα με αναλυτικές πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση του με  με τον τίτλο  με τον τίτλο «Τhe Uncatchable, «Ο Απιαστος». Εκεί και ο χαρακτηρισμός Ρομπέν των φτωχών. «Ο άνθρωπος που δραπέτευσε δύο φορές από τις φυλακές με ελικόπτερο και έχει δώσει εκατομμύρια στους φτωχούς. Η ιστορία του άνδρα που έγινε λαϊκός ήρωας».Πως ο άνθρωπος που έχει πάρει εκατομμύρια από κρατικές τράπεζες, και έχει απαγάγει βιομηχάνους, μοιράζει γενναιόδωρα μετρητά στους απόρους.

Οι μαρτυρίες για τη φιλανθρωπική του δράση είναι πάρα πολλές, πολλοί γνωρίζουν μα μόνο λίγοι μιλούν για αυτές. Φημολογείται πως πολλοί άποροι βρήκαν χρήματα στη πόρτα τους, πως πολλοί γονείς που δεν είχαν την ικανότητα σπούδασαν τα παιδιά τους με λεφτά που τους έστειλε. Ο Βασίλης ξέρει τις συνθήκες φτώχιας της περιοχής του και δε μένει ασυγκίνητος.

Το 2019 κυκλοφορεί το βιβλίο του «Μια φυσιολογική ζωή. Δράσεις και αποδράσεις ενός επικηρυγμένου». -Σιγά μη στενοχωρηθούν κάποιοι για τις ληστείες στις τράπεζες, γράφει.

Δεν είναι τυχαίο που σε κάποια ληστεία τράπεζας ο κόσμος που ήταν μέσα στο κατάστημα του φώναζε την ώρα που έφευγε «καλοφάγωτα, καλοφάγωτα». Υποστηρίζει λοιπόν πως δεν έχει κάνει καμία άλλη ληστεία.

Γράφει συγκεκριμένα: «Ο,τι άλλο έχει να κάνει με ένοπλη ληστεία και κατηγορήθηκα (τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και ένα σωρό άλλα) ήταν πλεκτάνες-χρεώματα της ΕΛ.ΑΣ.! Εως και τώρα, δεν έχω διαπράξει ποτέ ένοπλη ληστεία σε οποιονδήποτε άλλον οργανισμό πέρα από τράπεζες. Κυριολεκτώ-ακριβολογώ! Δεν ξόδεψα την περισσότερη ζωή μου κυνηγημένος για να υπηρετώ το ψέμα»

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας έχει να μιλήσει με τον αδερφό του Νίκο πολλά χρόνια. Ένας δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ υποστήριξε ότι τα 2 αδέρφια έχουν τσακωθεί και δε μιλιούνται κάτι που είναι πολύ δύσκολο να συμβαίνει αφού ο ένας είναι δραπέτης και ο άλλος ήταν χρόνια στη φυλακή με προβλήματα υγείας. Αν θυμηθούμε ότι ο ένας οργάνωνε τις αποδράσεις του άλλου τότε θα καταλάβουμε πόσο δεμένα είναι τα 2 αδέρφια.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας αποφυλακισμένος πια θα ζήσει μια ήρεμη ζωή με όσα προβλήματα υγείας έχει χωρίς πιθανότατα να ξαναδεί ποτέ στη ζωή του τον αδερφό του Βασίλη. Και αυτό για να τον προστατέψει σαν μεγαλύτερος από μία ενδεχόμενη σύλληψη. Όσο για τον Βασίλη Παλαιοκώστα φήμες αναφέρουν ότι έχει κάνει εγχειρίσεις για αλλαγή χαρακτηριστικών προσώπου και ζει κάπου στο εξωτερικό. Άλλες φήμες αναφέρουν ότι βρίσκεται στη Μάλτα και είναι πια ένας έντιμος και ικανότατος επιχειρηματίας που εξακολουθεί να βοηθάει άπορους στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Αλλά αυτά είναι φήμες και μάλλον δε θα μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε και ποτέ.

Σχετικά