Είπαν «όχι» στον Τζόκοβιτς

Η βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς ακυρώθηκε. Την ανακοίνωση έκανε πριν από λίγο ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας Άλεξ Χοκ. Αυτό σημαίνει ότι το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης θα απελαθεί αν δεν προσφύγει επιτυχώς ξανά στη Δικαιοσύνη. 

Ο υπουργός χρησιμοποίησε τις ευρύτατες εξουσίες που του δίνει ο νόμος για να ακυρώσει τη βίζα του εννέα φορές νικητή του Australian Open. Όπως είπε, η απόφαση του ελήφθη με βάση το δημόσιο συμφέρον: «Κατά τη λήψη αυτής της απόφασης, εξέτασα προσεκτικά τις πληροφορίες που μου παρείχαν το Υπουργείο Εσωτερικών, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη και ο κ. Τζόκοβιτς. Η κυβέρνηση Μόρισον είναι σταθερά δεσμευμένη στην προστασία των συνόρων της Αυστραλίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πανδημία COVID-19. Ευχαριστώ τους αξιωματικούς του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης που εργάζονται καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Αυστραλίας σε ολοένα και πιο απαιτητικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα» ανέφερε στην ανακοίνωση του ο κ. Χοκ.

Μια ένδειξη για το ποια θα ήταν η τελική απόφαση του Άλεξ Χοκ ήταν και η «εξαφάνιση» του ονόματος του Τζόκοβιτς από τη λίστα των αθλητών που θα έκαναν προπόνηση το απόγευμα της Παρασκευής στο Melbourne Park. Ο Τζόκοβιτς επρόκειτο να προπονηθεί στην Rod Laver Arena και να μιλήσει για 15 λεπτά με τους εκπροσώπους του τύπου στις 14.30 ώρα Αυστραλίας, αλλά το όνομα του αποσύρθηκε από τη σχετική λίστα.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Abul Rizvi είπε σε συνέντευξη του ότι τρεις λόγοι ήταν αυτοί που καθυστέρησαν την ανακοίνωση της απόφασης. Ο πρώτος ήταν οι ενδοκυβερνητικές κόντρες μεταξύ αυτών που ήθελαν την απέλαση του Τζόκοβιτς και αυτών που ήθελαν να παραμείνει στην Αυστραλία. Ο δεύτερος είχε να κάνει με τα νομικά ζητήματα της υπόθεσης και τους πιθανούς χειρισμούς ενώπιον του κινδύνου ο τενίστας να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να κερδίσει για δεύτερη φορά. Ο τρίτος λόγος ήταν ότι μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής δεν είχε χαραχθεί η στρατηγική για το «μετά» της ακύρωσης της βίζας του Τζόκοβιτς.

Μπορεί μετά από αυτή την εξέλιξη ο Νόβακ Τζόκοβιτς να διεκδικήσει με άλλα μέσα την παραμονή του στην Αυστραλία και τη συμμετοχή στο τουρνουά; Η απάντηση είναι καταφατική, αλλά έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Όπως εξήγησε η καθηγήτρια νομικής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, Janina Boughey, ο τενίστας μπορεί να ζητήσει την δικαστική εξέταση της απόφασης του υπουργού. Ωστόσο, η εξουσία του Χοκ είναι τόσο ευρεία που «ρεαλιστικά, εάν δεν έχει κάνει κάποιο διαδικαστικό λάθος, δεν έχει συμμορφωθεί με το νόμο και αν η απόφαση του δεν έχει απολύτως καμία βάση, τότε η έφεση του κ. Τζόκοβιτς είναι απίθανο να είναι επιτυχής».

Aκολούθησε το permissos.gr στο facebook….για να μην χάνεις είδηση

Σχετικά