Η Ιστορική Αναβίωση της Μάχης των Πλαταιών ξεκίνησε..

Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 26 Ιουλίου στον ιερό χώρο των Πλαταιών, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης της εβδομάδας βιωματικών δράσεων για τα 2.500 χρόνια από την Ιστορική Μάχη των Πλαταιών, η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, σε συνεργασία με τον σύλλογο αναβιωτών «Hoplologia», τον Δήμο Θηβαίων, το ΔΟΘ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλαταιών “Ωερόη”.

Εντυπωσιακή παρουσία οι αναβιωτές του Συλλόγου «Hoplologia», οι οποίοι ντυμένοι σαν Έλληνες οπλίτες έδωσαν μια μικρή γεύση των γεγονότων εκείνης της εποχής.

«Το 479 π.Χ. οι Έλληνες, αν και σημαντικά λιγότεροι σε αριθμό, κατάφεραν να συντρίψουν τον πολυάριθμο στρατό των Περσών. 2.500 χρόνια μετά, το μήνυμα μιας από τις σημαντικότερες μάχες της αρχαιότητας παραμένει διαχρονικό στο πέρασμα των αιώνων: Μερικές φορές, αρκεί μόνο η θέληση, το θάρρος και η τόλμη για να συμβεί αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάσθηκαν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Στα ιστορικά γεγονότα μιας από τις σημαντικότερες μάχες της αρχαιότητας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας, κ. Αλεξάνδρα Χαραμή.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται όλη την εβδομάδα, με κορύφωση της αναβίωσης της Ιστορικής Μάχης των Πλαταιών το Σάββατο, 30 Ιουλίου.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων – δράσεων

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ

18.00: Αθηναϊκό δικαστήριο – Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

18.00: Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα – Στρατόπεδο αναβιωτών, Πλαταιές

20.30: “Ο Καραγκιόζης & η μάχη των Πλαταιών”. Θέατρο Σκιών της οικογένειας Σπυρόπουλου (Δημοτικό Σχολείο Πλαταιών)

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ

18.00: Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα – Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

18.00: Αρχαία Ελληνικά Παιχνίδια – Στρατόπεδο αναβιωτών, Πλαταιές

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

18.00: Αρχαία Ελληνικά Αγωνίσματα – Αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών

18.00: Η Μάχη των Πλαταιών– Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

22.00: “Με τη ματιά στο μέλλον”. Συναυλία στην Πλατεία Πλαταιών

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ

10.00: Αναβίωση Μάχης Πλαταιών (πλησίον εκκλησίας Αγίου Δημητρίου)

18.00: Οπλίτες – Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

21.00: Αναβίωση εορτής Διός Ελευθερίου – Αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ

10.00: Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Πλαταιών (με δήλωση συμμετοχής)

ΤΡΙΤΗ – ΚΥΡΙΑΚΗ 26-31 ΙΟΥΛΙΟΥ

09.00-20.00: «ΣΗΜΑΤΩΡΟΙ». Περιοδική εικαστική έκθεση του Δημήτρη Δήμου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

«Δύο σηματωροί, επιφορτισμένοι με τη λήψη και την εκπομπή σημάτων. Φέρουν το βάρος των αποφάσεων στο χτες, το σήμερα, το αύριο. Διατηρούν την ομαλή επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Τους κρατούν ασφαλείς, τους οδηγούν ανάμεσα από κύματα και αντάρες, δεν τους αφήνουν να χαθούν στο χάος και τη λήθη. Η στάση ζωής απέναντι σε πράγματα και καταστάσεις γίνεται και σήμα. Για τη στάση ζωής που αφορά την κοινωνικοπολιτική αντίληψη και συμπεριφορά μας».

Πληροφορίες: ΕΦΑ Βοιωτίας – 22620.23559 – efavio@culture.gr • Hoplologia – 6944.253.850 – plataea2022@gmail.com • Δήμος Θηβαίων – 22623.50652 – dimosthivas@thiva.gr

*Για την ομαλή διεξαγωγή των δράσεων στον Αρχαιολογικό Χώρο Πλαταιών, θα τηρηθούν αυστηρά μέτρα πυροπροστασίας, καθώς και τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του Covid 19. Για τη συμμετοχή σε δράσεις ανοικτών χώρων είναι απαραίτητο να διαθέτουν οι επισκέπτες αντηλιακά μέτρα προσωπικής ασφάλειας και νερό.

Σχετικά