Αυτοεξέταση μαστού-Πάρε τη ζωή στα χέρια σου

Σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα στήλη στο permissos.gr, η οποία θα φιλοξενεί Γυναικολογικά και Μαιευτικά θέματα και θα τη διαβάζετε την πρώτη μέρα του κάθε μήνα.  Τυχόν απορίες και ερωτήματα θα γίνονται δεκτά και θα απαντώνται τον επόμενο μήνα, μαζί με το τρέχον άρθρο.

Υπεύθυνη σύνταξης: Αποστολοπούλου Άννα-Μαρίνα, Μαία ΚΥΑ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022

Ξεκινούμε τη στήλη μας με ένα θέμα που πιστεύω ότι αφορά όλες μας και είναι πολύ βασικό. ΠΡΟΛΗΨΗ. Η καλύτερη μέθοδος για να προλάβουμε οποιαδήποτε ασθένεια, έτσι ώστε να αποφύγουμε αργότερα επίπονες θεραπείες ή ακόμα και την αποτυχία της θεραπείας. Ειδικότερα στον Γυναικολογικό καρκίνο, η πρόληψη παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Είναι από τις λίγες μορφές καρκίνου που αν διαγνωστούν έγκαιρα μπορούμε να φτάσουμε σε πλήρη ίαση και αποκατάσταση της ασθενούς. Τα «όπλα» που έχουμε στα χέρια μας για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, είναι κάποιες απλές και ανώδυνες εξετάσεις για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου και η πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες παγκοσμίως. Όταν όμως διαγνωστεί έγκαιρα, θεραπεύεται.

Κάθε γυναίκα λοιπόν θα πρέπει:

  • Να ακολουθεί υγιεινή διατροφή
  • Να κόψει το κάπνισμα
  • Να κάνει αυτοψηλάφηση μαστών**
  • Να κάνει Μαστογραφία κάθε 1με 2 χρόνια
  • Να ενημερώνει με κάθε λεπτομέρεια τον Γυναικολόγο της για το ιστορικό της

** Αυτοψηλάφηση μαστών

Πολύ απλή και εύκολη διαδικασία, που γίνεται από εμάς τις ίδιες, μία φορά το μήνα. Όσες κυρίες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση καλό είναι να καθορίσουν μία συγκεκριμένη ημέρα κάθε μήνα, πχ  κάθε πρώτη του μηνός για να κάνουν την αυτοψηλάφηση. Όσες κυρίες έχουν κανονική περίοδο, θα κάνουν την ψηλάφηση δύο με τρεις ημέρες μετά το τέλος της περιόδου. Όχι στο μέσον του κύκλου, ούτε όταν περιμένουν την έναρξη της περιόδου, γιατί τότε το στήθος είναι πρησμένο και μπορεί να βγάλουμε λάθος συμπεράσματα. Πως γίνεται:

Α) Στέκεστε όρθια μπροστά στον καθρέπτη με τα χέρια χαλαρά, πεσμένα στο πλάι. Παρατηρείστε προσεκτικά αν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή και στους δύο μαστούς.  Ερυθρότητα(κοκκινίλα), αλλαγή στο σχήμα τους, στο μέγεθος, διαφορά στις δύο θηλές, στο χρώμα τους, κλπ

Β) Σηκώνετε το δεξί σας χέρι λυγισμένο πίσω από τον αυχένα. Με το αριστερό σας χέρι και με τις άκρες των δακτύλων, αρχίζετε να ψηλαφάτε τον δεξιό μαστό κυκλικά, από έξω προς τη θηλή, σαν να σχηματίζεται ένα σαλιγκάρι που αρχίζει από έξω και καταλήγει στη θηλή. Τέλος ψηλαφάτε με προσοχή και την αντίστοιχη μασχάλη. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και για τον αριστερό μαστό, σηκώνοντας το αριστερό χέρι. Αν πιάσετε κάποιο σκληρό μόρφωμα μεγέθους φακής, ρεβυθιού ή και μεγαλύτερο, που δεν υπήρχε τον προηγούμενο μήνα, τότε θα απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας για περαιτέρω έλεγχο.

 Να ξέρετε πως μια γυναίκα που ψηλαφά τακτικά τους μαστούς , είναι ικανή να ανακαλύψει ογκίδια λίγων μόνο χιλιοστών, σε πολύ αρχικό στάδιο. Δεν πρέπει βέβαια να σας γίνει έμμονη ιδέα. Μία φορά το μήνα είναι ιδανική.

* οι πληροφορίες που παρέχονται στο εν λόγω άρθρο είναι από εγκεκριμένες πηγές ( βιβλιογραφία, ανακοινώσεις, συνέδρια κλπ) και όχι αποκλειστικά δικές μου γνώσεις.

Τον επόμενο μήνα θα μιλήσουμε για τη Μαστογραφία.

Ευχαριστώ

Αποστολοπούλου Άννα-Μαρίνα, Μαία ΚΥΑ

Επικοινωνείστε μέσω email για να απαντήσει στα ερωτήματά σας: analiartos@gmail.com

Βιογραφικό της Άννας Αποστολοπούλου

Η Κ. Αποστολοπούλου Άννα-Μαρίνα κατάγεται από την Θράκη και σπούδασε στην Μαιευτική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε επί επτά χρόνια στο Μαιευτικό-Γυναικολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Αλεξανδρουπόλεως (Αίθουσα Τοκετών και Μαιευτικά χειρουργεία).

Μετά τον γάμο της ήρθε με μετάθεση στο ΚΥ Αλιάρτου όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα. Συνολικά είναι 33 χρόνια στο επάγγελμα. Σε ηλικία 35 ετών παρακολούθησε επί ένα χρόνο την ΑΣΠΑΙΤΕ Αθηνών παίρνοντας το πτυχίο Παιδαγωγικής επάρκειας ώστε να μπορεί να διδάξει και να μεταδώσει γνώσεις σχετικές με το επάγγελμά της σε ανάλογες Εκπαιδευτικές δομές.

Επίσης είναι κάτοχος πτυχίου επιπέδου Proficiency στην Αγγλική γλώσσα. Έχει εκπαιδευτεί ξεχωριστά στον Μητρικό Θηλασμό και τα μαθήματα Ανώδυνου τοκετού. Συμμετείχε στο πρόγραμμα για τον Γυναικολογικό καρκίνο που οργάνωσε η Περιφέρεια Στ. Ελλάδος, σε προγράμματα αγωγής Υγείας σε συνεργασία με τους Γιατρούς του ΚΥΑ, ημερίδες και δράσεις με την Ομάδα Υγείας του ΚΥΑ όπου επί χρόνια είναι μέλος.

Δραστηριοποιείται με ομιλίες, δράσεις και επισκέψεις σε σχολεία, Συλλόγους Γυναικών, τεστ Παπανικολάου αλλά και κατ’ οίκον επισκέψεις στα πλαίσια της φροντίδας νεογνών και πορείας του Μητρικού θηλασμού  και γενικότερα υπηρετεί όλο το φάσμα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας που μπορεί να προσφέρει μία Μαία στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στον τομέα της πρόληψης και της προσφοράς στην κοινότητα.

Είναι μητέρα τριών παιδιών και δραστήριο μέλος της κοινότητας καθώς συμμετέχει σε τοπικούς Συλλόγους ( Σύλλογος Γυναικών Αλιάρτου, Πολιτιστικός-Χορευτικός Σύλλογος Αλιάρτου).

Σχετικά