Συνήθη γυναικολογικά προβλήματα, υγιεινή και φροντίδα της γεννητικής περιοχής

  Στα προηγούμενα άρθρα ολοκληρώσαμε την αναφορά μας στις «εξετάσεις που σώζουν ζωές». Αυτές ήταν η αυτοψηλάφηση, το παπ τεστ, η Μαστογραφία και η Μέτρηση οστικής πυκνότητας. Από τον Φεβρουάριο ξεκινούμε μία νέα ενότητα που έχει να κάνει με:

« Συνήθη γυναικολογικά προβλήματα, υγιεινή και φροντίδα της γεννητικής περιοχής»

Σήμερα θα αναφερθούμε γενικότερα σε όσα πρέπει να προσέχουμε για να αποφύγουμε λοιμώξεις , ερεθισμούς, πόνο και άλλα  προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.              Από μικρή ηλικία θα πρέπει να τηρούμε μία σταθερή καθαριότητα με ντους μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον και πιο συχνές τοπικές πλύσεις όταν χρειάζεται. Αποφεύγουμε τα πολύ στενά και συνθετικά εσώρουχα. Προτιμούμε βαμβακερά και άνετα ρούχα και εσώρουχα που αφήνουν το σώμα και ιδιαίτερα την γεννητική περιοχή να «αναπνέει».

Το ίδιο ισχύει και για το στήθος. Από την εφηβεία και μετά που οι μαστοί θα μεγαλώσουν σταδιακά, θα πρέπει και εμείς να ακολουθούμε την εξέλιξή τους και όταν θα χρειαστεί, να εφοδιαστούμε με τον κατάλληλο στηθόδεσμο. Μην «στραγγαλίζετε» το στήθος  με μικρότερο νούμερο στηθόδεσμο από αυτόν που θα έπρεπε να φοράτε.

Μην νιώθετε άσχημα αν είναι αρκετά μεγάλο το στήθος. Περπατάτε καμαρωτά, χωρίς να καμπουριάζετε κρύβοντας τους μαστούς…Ο στηθόδεσμος θα πρέπει να κουμπώνει άνετα στην πλάτη και να αγκαλιάζει απαλά στηρίζοντας το στήθος χωρίς να αισθανόμαστε δυσφορία. Οι μαμάδες που έχουν κόρες στην εφηβεία πρέπει να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο σε όλη αυτή τη φάση των παιδιών τους. Να τα κατευθύνουν με αγάπη και να τα βοηθήσουν να επιλέξουν σωστά.

Ιδιαίτερα μετά την έναρξη της περιόδου, η φροντίδα πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Συχνή αλλαγή της σερβιέτας ανάλογα με τη ροή του αίματος, τοπικές πλύσεις, άνετα και σκούρα εσώρουχα και ρούχα. Σερβιέτες πάντοτε μαζί σας και υγρά μαντηλάκια όταν είστε έξω από το σπίτι. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΤΑΜΠΟΝ. Δεν τα συνιστούμε σε μικρά κορίτσια και σε κοπέλες που δεν έχουν γεννήσει.

Σκεφτείτε πως το ταμπόν λειτουργεί σαν μία «τάπα» που κλείνει ερμητικά σχεδόν τη μήτρα με αποτέλεσμα το αίμα της περιόδου να λιμνάζει μέσα στην κοιλότητά της και να μην παροχετεύεται για ώρες μέχρι την επόμενη αλλαγή του ταμπόν. Αν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ερεθισμού και μία κοπέλα είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιεί ταμπόν, θα πρέπει να προσέχει διπλά. Συχνές αλλαγές στο ταμπόν, προσοχή στο κορδονάκι να μην τραβηχτεί προς τα μέσα, όχι πολύ στενά ρούχα.

Επίσης πολύ μεγάλη προσοχή από όλες μας στην κατάχρηση που γίνεται με τα σερβιετάκια. Πολλές γυναίκες πιστεύουν πως είναι το καλύτερο μέσον καθαριότητας. Κάνετε λάθος!! Όσο καλό και αν είναι ένα σερβιετάκι, δεν παύει να είναι συνθετικό. Αν φοράτε συνέχεια θα πάθετε κολπίτιδες και τραχηλίτιδες.

Τα σερβιετάκια χρησιμοποιείστε τα πριν και μετά την περίοδο, κάποιες ώρες που είστε έξω και θέλετε μεγαλύτερη προστασία ή όταν φοράτε ένα πιο συνθετικό εσώρουχο. ΜΗΝ ΤΑ ΦΟΡΑΤΕ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμείτε!!

Ευχαριστώ

Από το επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε ξεχωριστά σε κάθε μία λοίμωξη ( κολπίτιδα, τραχηλίτιδα κλπ) και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Βιογραφικό της Άννας Αποστολοπούλου

Η Κ. Αποστολοπούλου Άννα-Μαρίνα κατάγεται από την Θράκη και σπούδασε στην Μαιευτική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε επί επτά χρόνια στο Μαιευτικό-Γυναικολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Αλεξανδρουπόλεως (Αίθουσα Τοκετών και Μαιευτικά χειρουργεία).

Μετά τον γάμο της ήρθε με μετάθεση στο ΚΥ Αλιάρτου όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα. Συνολικά είναι 33 χρόνια στο επάγγελμα. Σε ηλικία 35 ετών παρακολούθησε επί ένα χρόνο την ΑΣΠΑΙΤΕ Αθηνών παίρνοντας το πτυχίο Παιδαγωγικής επάρκειας ώστε να μπορεί να διδάξει και να μεταδώσει γνώσεις σχετικές με το επάγγελμά της σε ανάλογες Εκπαιδευτικές δομές.

Επίσης είναι κάτοχος πτυχίου επιπέδου Proficiency στην Αγγλική γλώσσα. Έχει εκπαιδευτεί ξεχωριστά στον Μητρικό Θηλασμό και τα μαθήματα Ανώδυνου τοκετού. Συμμετείχε στο πρόγραμμα για τον Γυναικολογικό καρκίνο που οργάνωσε η Περιφέρεια Στ. Ελλάδος, σε προγράμματα αγωγής Υγείας σε συνεργασία με τους Γιατρούς του ΚΥΑ, ημερίδες και δράσεις με την Ομάδα Υγείας του ΚΥΑ όπου επί χρόνια είναι μέλος.

Δραστηριοποιείται με ομιλίες, δράσεις και επισκέψεις σε σχολεία, Συλλόγους Γυναικών, τεστ Παπανικολάου αλλά και κατ’ οίκον επισκέψεις στα πλαίσια της φροντίδας νεογνών και πορείας του Μητρικού θηλασμού  και γενικότερα υπηρετεί όλο το φάσμα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας που μπορεί να προσφέρει μία Μαία στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στον τομέα της πρόληψης και της προσφοράς στην κοινότητα.

Είναι μητέρα τριών παιδιών και δραστήριο μέλος της κοινότητας καθώς συμμετέχει σε τοπικούς Συλλόγους ( Σύλλογος Γυναικών Αλιάρτου, Πολιτιστικός-Χορευτικός Σύλλογος Αλιάρτου).

Σχετικά