ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗ ΘΗΒΑ
ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή της Τυρινής
Θήβα:
- Έθιμο «Βλάχικος Γάμος»:
- Ώρα 13:00 μ.μ. οι «Καπεταναίοι» με τον Πανούση (υπηρέτη), το Φλάμπουρο και τα τοπικά όργανα (πίπιζα και νταούλι), ξεκινώντας από το σπίτι του κάθε «Καπετάνιου» φέρνουν βόλτα τα βλάχικα κονάκια και συναθροίζουν τα παλικάρια του «μπουλουκιού»: τους Βλάχους, Μακεδόνες και Λιάπηδες.
- Από ώρα 18:00 μ.μ. Τα μπουλούκια συγκεντρώνονται στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας και στον Πεζόδρομο της οδό Επαμεινώνδα, όπου ξεκινούν οι χοροί, που κρατούν μέχρι τα χαράματα της άλλης μέρας, με τη συμμετοχή όλου του κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών.
Καθαρά Δευτέρα
Θήβα:
- Το Αποκορύφωμα του εθίμου «Βλάχικος Γάμος»
- Ώρα 7:00 π.μ. …σκούζει ο «σκάρος» (εγερτήριο Βλάχων).
- Ώρα 8:30 π.μ. Άναμμα φωτιάς, χωριστά κάθε «μπουλούκι» και στη θράκα της ψήσιμο της «προπύρας», της πίτας νύφης. «Πυρρίχιος» χορός παλικαριών, γύρω από την κάθε φωτιά. Γλέντι, χορός και οινοποσία μέχρι να αποτραβηχτούν οι Βλάχοι…..
- Ώρα 12:00 π.μ. στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, για φαγητό και τις στερνές σκοτούρες της γαμήλιας πομπής και της «τελετής» του γάμου. Όλοι μαζί οι Βλάχοι στρώνουν κοινό τραπέζι με νηστίσιμα φαγητά, που μοιράζονται μαζί με τους επίσημους καλεσμένους και με όλο τον κόσμο των επισκεπτών και τσουγκρίζουν μαζί τους τα ποτήρια με το διαλεχτό Θηβαϊκό κρασί. Εκεί γίνεται το προξενιό και τα αρραβωνιάσματα.
- Ώρα 14:00 μ.μ. ξεκινάει η «πομπή» από την Αγία Τριάδα για την Κεντρική Πλατεία Θήβας που είναι τα «κονάκια» των συμπεθέρων πάνω σε δύο ράχες (καλύβες).
- Ώρα 15:00 μ.μ. Άφιξη «πομπής» στην Κεντρική Πλατεία Θήβας όπου
βρίσκονται οι καλύβες των συμπεθέρων . (Απ’ τα μεγάφωνα εξήγηση του εθίμου και
βλάχικα τραγούδια) Ακούμπημα «προικιών» της «νύφης» στη βορινή καλύβα. Βλάχικος
χορός ( το κάθε μπουλούκι χωριστά).
Γίνεται το ξύρισμα του «γαμπρού» κι ακούγεται το σχετικό τραγούδι. Ακολουθεί ο διάλογος μεταξύ των «συμπεθέρων». Τα «συμπεθεριά» ξεδιαλύνουν τις διαφορές τους και αρχίζει το γαμήλιο γλέντι με την συμμετοχή όλου του κόσμου. - Ώρα 17:00 Ακολουθεί, ο χορός του πεθαμένου παλικαριού (πανάρχαιος χορός που συμβολίζει την ανάσταση της φύσης και τη γονιμότητα) και στη συνέχεια γλέντι και χορός μέχρι τα χαράματα.