Σόιμπλε: Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες αλλά… για το καλό τους

SOIBLE

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξαναχτυπά και μας… τρολάρει. Η σκληρή του στάση προς την Ελλάδα ήταν για το καλό της και μόνο.

Μπορεί να πίεσε για ένα Grexit, μπορεί να μίλησε με σκληρά λόγια για την Ελλάδα αλλά κατά βάθος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μας… αγαπάει. Ό,τι έκανε, λέει, το έκανε για το καλό της Ελλάδας και μόνο. Αν αυτό δεν είναι τρολάρισμα, τι είναι;click4more Μεγαλειώδες άδειασμα Μπαρόζο σε Καραμανλή – «Δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα, γιατί…

«Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες, αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν προς το συμφέρον τους», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Berliner Morgenpost.

«Ως υπουργός Οικονομικών ζήτησα πολλά από τους Έλληνεςαλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν προς το συμφέρον των Ελλήνων, εφόσον ήθελαν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη», είπε ο Σόιμπλε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κρίση της Ευρωζώνης έχει πλέον αποκλιμακωθεί.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης (σ.σ. οικονομικής κρίσης) έχει ξεπεραστεί. Πείσαμε τους επιφυλακτικούς, οι οποίοι πίστευαν ότι με το ευρώ δεν μπορούν ποτέ να λειτουργήσουν τα πράγματα. Αλλά δεν έχουμε ακόμη επιλύσει το θεμελιώδες πρόβλημα της Νομισματικής Ένωσης: ένα κοινό νόμισμα απαιτεί σε βάθος χρόνου κοινή πολιτική στα δημοσιονομικά, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας. Οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα των μεμονωμένων χωρών μάλλον αυξήθηκαν, παρά μειώθηκαν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορούμε να λύσουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη με τα σημερινά εργαλεία», εκτίμησε, αλλά απέρριψε το συμπέρασμα της έρευνας που διενήργησε το Κέντρο του Φράιμπουργκ για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, ότι η Γερμανία είναι ο ξεκάθαρος κερδισμένος του κοινού νομίσματος, ενώ οι Γάλλοι και κυρίως οι Ιταλοί οι χαμένοι.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος», είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Β. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των οικονομολόγων έχει ανάλογη άποψη.

«Η Γερμανία ωφελήθηκε βεβαίως ιδιαίτερα από την κοινή αγορά και το κοινό νόμισμα, μέσω της σχετικής ισχύος της οικονομίας της. Χώρες όπως η Ιταλία απολαμβάνουν όμως επίσης πλεονεκτήματα, για παράδειγμα μέσω σαφώς χαμηλότερων επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά την Γαλλία, πρέπει να δούμε την κατάσταση διαφορετικά. Δεν πιστεύω όμως ότι η Νομισματική Ένωση σήμαινε μεγάλα μειονεκτήματα για την Γαλλία», κατέληξε.

Σχετικά