Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.ΔΙ.Κ.), διοργανώνει φέτος το 19ο σχολείο διάσωσης, αυτοπροστασίας και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, με διάρκεια οκτώ (8) εβδομάδων και το οποίο απευθύνεται στους πολίτες άνω των 18 ετών, ανεξαρτήτου φύλου, μόρφωσης και φυσικής κατάστασης ενώ η φοίτηση είναι δωρεάν
Τα σχολεία ξεκινούν σε τρείς (3) πόλεις ταυτόχρονα, στη Θεσσαλονίκη, Αθήνα, και Θήβα, την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019.
Τα θεωρητικά μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, 18:00 – 22:00 στις αίθουσες που έχουν κλεισθεί στις αντίστοιχες πόλεις για τον ανάλογο σκοπό. Επιπλέον, σε κάποια Σαββατοκύριακα, βάση προγράμματος, θα γίνονται οι πρακτικές εκπαιδεύσεις για όλους τους συμμετέχοντες.
Στις θεματικές του σχολείου διάσωσης περιλαμβάνονται: α) μαθήματα ειδικών Πρώτων Βοηθειών, β) τρόποι αυτοπροστασίας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως είναι οι σεισμοί και οι πλημμύρες, γ) ασφαλή ναυαγοσωστική – δηλαδή την ασφάλεια και την αντιμετώπιση κινδύνων στη θάλασσα και σε ορμητικά νερά, δ) αρχές προσανατολισμού, ε) διάσωση σε ορεινό πεδίο, στ) επικοινωνίες και ζ) ανθρωπιστικές αποστολές.
Το παρών δίνει η Πυροσβεστική υπηρεσία με ενημέρωση για την δασοπροστασία και την δασοπυρόσβεση, η Πολιτική προστασία, το τμήμα σεισμολογίας του Α.Π.Θ, ψυχολόγος κλπ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: α) δύο (2) υποχρεωτικά για την πρακτική εκπαίδευση Σαββατοκύριακα, το ένα στην περιοχή 3-5 Πηγάδια, στην Νάουσα όπου θα γίνει η πρακτική εκπαίδευση της θεματολογίας των πρώτων βοηθειών και το δεύτερο στην Αριδαία, στα λουτρά Πόζαρ όπου θα γίνει η εκπαίδευση ασφαλούς ναυαγοσωστικής και η πρακτική βουνού με αναρρίχηση και καταρρίχηση από γέφυρα και β) ημερίδες πρακτικής στην χρήση του εξοπλισμού καταστροφών και στην πρακτική προσανατολισμού και έρευνας.
Όσοι επιθυμούν να γίνουν εθελοντές διασώστες αλλά και δόκιμα μέλη στην Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, μπορούν να συνεχίσουν την θεωρητική και πρακτική εκπαίδευσή τους και μετά τα δωρεάν σχολεία, επιλέγοντας το τμήμα που προτιμούν.
Κάθε τμήμα της Ο.ΔΙ.Κ. είναι στημένο και οργανωμένο, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης σε οποιεσδήποτε συνθήκες, στο βουνό, στο υγρό στοιχείο, σε φυσικές καταστροφές, στις πρώτες βοήθειες κλπ., ενώ η διδακτική ύλη και οι θεματικές ενότητες βασίζονται στις προδιαγραφές και τις κατευθυντήριες γραμμές (guidelines) που θέτουν οι διεθνείς φορείς.
Τα μαθήματα γίνονται από έμπειρους εκπαιδευτές της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, ιδιώτες εκπαιδευτές αλλά και κρατικούς φορείς και απευθύνονται σε κάθε πολίτη και ιδιαίτερα σε όσους θέλουν να υποστηρίζουν εθελοντικά επιχειρήσεις, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και σε όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν προσφέροντας κοινωνικό έργο μαζί μας. Ειδικά τα μαθήματα που αφορούν τις Πρώτες Βοήθειες προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις σε όσους τα παρακολουθούν, ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν, οποιαδήποτε στιγμή, το συνάνθρωπό τους που βρίσκεται σε ανάγκη ή κινδυνεύει η ζωή του.
Γενικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο τηλέφωνο 2314 009585 ή στο 6944 700513 (Παναγιώτης) στο www.odik.gr ή στο Facebook πληκτρολογώντας ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ (θα βρείτε 3 σελίδες και ομάδες). Για τη βάση ετοιμότητας Βοιωτίας αλλά και την Εύβοια στα τηλέφωνα 6983513814 και 6983040157 (Αντώνης).
Πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων θα πάρετε με την εγγραφή σας στην ομάδα μας. Οι εγγραφές ήδη ξεκίνησαν και οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Βάση ετοιμότητας Βοιωτίας Ο.ΔΙ.Κ Αντιγόνης 20 & Δημοτ. Αγορά Θήβα, e-mail : odikvoiotias@hotmail.com τηλ. 6983513814 – 6983040157
Υπεύθυνος : Φωτιάδης Αντώνης