Πόσοι βλέπουν πειρατικά συνδρομητική στην Ελλάδα. Η ιταλική μαφία και οι Κινέζοι

Η ελληνική αγορά (Cosmote TV και Nova) είναι από τους πλέον ζημιωμένους της γιγάντωσης της πειρατείας σε συνδρομητικές υπηρεσίες τηλεόρασης. Που πάνε τα 12 ευρώ των παράνομων συνδέσεων.

Η προχθεσινή επιτυχία της ΕΛΑΣ η οποία σε κοινή δράση με άλλες διωκτικές αρχές από χώρες της Ευρώπης κατάφερε να απενεργοποίησει ένα ισχυρό κύκλωμα πειρατών συνδρομητικών καναλιών σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στην Ελλάδα όπου Cosmote TV και Nova αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από την πειρατικό streaming.
150.000 πειρατικές συνδέσεις στην Ελλάδα

Όπως έχουν αναφέρει στο News24/7 άνθρωποι της αγοράς της συνδρομητικής υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα είναι ενεργές σήμερα περίπου 150 χιλιάδες συνδέσεις αυτής της μορφής που θα αντιστοιχούσαν -αν όλες “γύριζαν” σε νόμιμες – σε έσοδα από συνδρομές τουλάχιστον 45 εκατ. ευρώ (150χιλ. x 25 ευρώ x 12μήνες) τον χρόνο με το 30% (13,5 εκατ. ευρώ) να ισοδυναμεί με απώλεια φόρων και λοιπών εσόδων προς το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στελέχη της συνδρομητικής το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου ποσού θα μπορούσε να επενδυθεί σε δικαιώματα μετάδοσης περιεχομένου και σε νέες τεχνολογίες, προκειμένου να παρέχονται όλο και καλύτερες ποιοτικά υπηρεσίες στους καταναλωτές.
Η ιταλική μαφία και οι Κινέζοι

Ποιοι όμως κρύβονται πίσω από το νέο και ανερχόμενο οργανωμένο έγκλημα που έχει να κάνει με την πειρατεία σε προγραμμάτων με τηλεοπτικά δικαιώματα; Οι περισσότεροι ίσως θεωρούμε ότι από πίσω βρίσκονται κάποιοι χάκερ “Ρομπέν των δασών” που βγάζουν ένα γερό χαρτζιλίκι από τα 12εύρα που μαζεύουν (σ.σ. είναι η μέση τιμή για ένα πλήρες πακέτο που περιλαμβάνει τα σημαντικότερα “μπουκέτα”), όμως τα πράγματα δεν είναι συνήθως όπως τα φανταζόμαστε.

Όπως αποκάλυψε η “Corriere della Sera” τον περασμένο Απρίλιο, υπάρχει εμπλοκή της “Καμόρα” στην παράνομη μετάδοση των αγώνων Serie A και ευρωπαϊκών διοργανώσεων, μια επιχείρηση περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, η οποία αφορά 2 εκατομμύρια πειρατικές συνδρομές τηλεόρασης και περιλαμβάνει πάνω από 4 εκατομμύρια Ιταλούς.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, είναι μια ιστορία με σχέσεις στην Κίνα, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία και την Ολλανδία, που καταφέρνει να ξεφεύγει από τα πλοκάμια του νόμου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “τα πάντα ξεκινούν από την Κίνα, όπου κάποιοι έχουν αναπτύξει ένα λογισμικό ικανό να κρύψει τους κωδικούς από τις συνδρομές από τις οποίες εξάγεται το σήμα, στη συνέχεια αναπαράγεται και μεταπωλείται σε μεγάλη κλίμακα. Όχι μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά και το τένις και η Φόρμουλα 1, στα πακέτα που διατίθενται στην αγορά από τις διάφορες εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν ανακαλύψει μία νέα κερδοφόρα και λιγότερο επικίνδυνη αγορά με ποινές λιγότερο σοβαρές, απ΄ ότι για παράδειγμα, για εγκλήματα όπως τα ναρκωτικά”.

Σχετικά