Στις 27 Σεπτέμβρη του 1905, ο Αλμπέρτος Αϊνστάιν διατύπωσε την ειδική θεωρία της σχετικότητας, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής», μια θεωρία που έμελλε να αλλάξει το ρου της φυσικής επιστήμης. Ο μεγάλος επιστήμονας μπορεί να έφερε επανάσταση στον τομέα του, ωστόσο ως άνθρωπος σύμφωνα με το βιβλίου «Αϊνστάιν: Η ζωή τού και το Σύμπαν» του συγγραφέα – βιογράφου Γουόλτερ Ισαάκσον, ήταν μισογύνης και ουσιαστικά είδε τον γάμο του με την Σέρβα Μιλέβα Μάριτς (η οποία ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες στην Ευρώπη που σπούδασαν φυσική και μαθηματικά) σαν μαθηματική εξίσωση.
Οταν έπειτα από 11 χρόνια γάμου ο Αϊνστάιν κατάλαβε ότι δεν υπήρχε πια κανένα σημείο επαφής ανάμεσα σε εκείνον και τη σύζυγό του (με την οποία είχε παντρευτεί το 1903) αποφάσισε να φτιάξει έναν κανόνα «εσωτερικής διαχείρισης» προκειμένου να συνεχίσουν τη συμβίωση για το καλό των παιδιών τους…
Σύμφωνα με τον βιογράφο, ο Αϊνστάιν έβαλε τη σύζυγό του να υπογράψει τις εξής παραξενιές του…
1. Οφείλεις να έχεις σε πλήρη τάξη τα καθαρά ρούχα μου
2. Θα μου φέρνεις στο δωμάτιό μου στο σωστό χρόνο τα τρία γεύματα της ημέρας
3. Η κρεβατοκάμαρα και οι εργασίες – βιβλία μου θα είναι σε τάξη και κανείς δεν θα κάθεται στο γραφείο μου
4. Θα αποφεύγεις κάθε είδους σχέση μαζί μου, πλην των περιπτώσεων που αυτό θα είναι αναγκαίο για κοινωνικούς σκοπούς. Θα πρέπει να ξεχάσεις τις εξόδους και τα ταξίδια μαζί μου, αλλά και τον προσωπικό μας χρόνο στο σπίτι.
5. Δεν θα περιμένεις καμία οικειότητα μαζί μου ή προσέγγιση
6. Δεν θα μου μιλάς αν δεν σου το ζητήσω
7. Θα εξαφανίζεσαι από την κρεβατοκάμαρά μου ή το γραφείο μου οποιαδήποτε στιγμή το ζητήσω
8. Δεν θα με υποτιμήσεις ποτέ μπροστά στα παιδιά, είτε με το λόγο σου, είτε με τη συμπεριφορά σου
Η Μάριτς για το καλό των παιδιών τους, αποδέχθηκε τη λίστα της παράνοιας, όμως λίγους μήνες αργότερα πήρε τους γιους τους, Χανς, Αλμπερτ και Εντουαρντ (σ.σ.: η κόρη τους είχε δοθεί για υιοθεσία), άφησε τον Αϊνστάιν στο Βερολίνο και μετακόμισε στη Ζυρίχη. Το 1919 ζήτησε διαζύγιο και τον διέγραψε δια παντός…