Ερχεται βαρύ κύμα κακοκαιρίας, με σφοδρές καταιγίδες μεγάλης διάρκειας

Ενα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να αρχίσει να αρχίσει να «σφυροκοπά» από αύριο, Δευτέρα, τη χώρα.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το κύμα κακοκαιρίας -για το οποίο εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού και η ΕΜΥ- θα φέρει βροχές και καταιγίδες που σταδιακά «θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας και θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τις βραδινές ώρες της Τρίτης 8 Οκτωβρίου».
Ο χάρτης της κακοκαιρίας

Την πρόγνωση του meteo για την κακοκαιρία τονίζεται ότι οι βροχοπτώσεις κατά τόπους, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, θα είναι έντονες, ενώ σε αρκετές περιοχές της Δυτικής, της Ανατολικής και της Νότιας Ελλάδας θα έχουν σχετικά μεγάλη διάρκεια. Παράλληλα, η κακοκαιρία θα προκαλέσει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχής το διήμερο Δευτέρα – Τρίτη, και επισημαίνονται οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο:

Οι περιοχές που θα «λουστούν» από τα φαινόμενα τη Δευτέρα

Το κύμα κακοκαιρίας θα ξεκινήσει την επέλαση του τη Δευτέρα, με βροχές, αρχικά, στο Ιόνιο, στα ανατολικά ηπειρωτικά στις Κυκλάδες και κατά τόπους στη Μακεδονία. Βαθμιαία τα φαινόμενα της κακοκαιρίας θα ενταθούν και θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Καταιγίδες, σύμφωνα με το meteo, θα εκδηλωθούν στη Δυτική Ελλάδα, στα ηπειρωτικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα και στο Αιγαίο από τις Σποράδες και νοτιότερα, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί:

Στο μεταξύ, στο Βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 8 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Ανατολικοί έως νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 6-7 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Τρίτη, καθώς με εξαίρεση τις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε σχεδόν όλη τη χώρα.

Το meteo επισημαίνει ότι σταδιακά, βελτίωση του καιρού αναμένεται στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα, ενώ μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα της κακοκαιρίας θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι εντάσεων 6-7 μποφόρ και τοπικά στα βόρεια 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ ανατολικοί άνεμοι εντάσεων έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

Ο χάρτης προειδοποίησης του Meteo Alarm για την κακοκαιρία τη Δευτέρα:

Η κακοκαιρία θα φέρει και… χιόνια στα ορεινά

Στο επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας αναφέρθηκε και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Πέρα από τις βροχές και καταιγίδες, ο κ. Καλλιάνος προέβλεψε ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες χιονοπτώσεις στα πολύ ορεινά τμήματα της χώρας.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, αναμένεται να χιονίσει στα μεγάλα υψόμετρα του Ολύμπου, ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα θα χιονίσει στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα στη Μακεδονία θα χιονίσει από το υψόμετρο των 1800-1900 μέτρων ενδεικτικά και υψηλότερα σε αρκετές περιοχές.


Σχετικά