Απάντηση της Ελλάδας στον αποκλεισμό της από τη Διάσκεψη του Βερολίνου που θα διεξαχθεί την Κυριακή για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον λιβυκό εμφύλιο αποτελεί η υπό άκρα μυστικότητα πρόσκληση του επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, στην Αθήνα.
Η πρόσκληση του στρατάρχη Χαφτάρ συνιστά κίνηση που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Αθήνας για ακύρωση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου σχετικά με την απόπειρα καθορισμού των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.
Ο κ. Χαφτάρ έφθασε χθες στο ξενοδοχείο King George, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα τον δεχθεί στις 10.30 το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Με τον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης θα έχει συνάντηση και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επέστρεψε χθες από το Ισραήλ, ενώ στις 13.00 το μεσημέρι Κυριάκος Μητσοτάκης και Χαλίφα Χαφτάρ θα συναντηθούν στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή. Η συνάντηση θα γίνει στο πρωθυπουργικό γραφείο καθώς ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού δεν είναι αναγνωρισμένος ηγέτης, ώστε να τύχει επίσημης υποδοχής στο Μέγαρο Μαξίμου βάσει πρωτοκόλλου.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., εάν οποιαδήποτε λύση για τη Λιβύη δεν προβλέπει και ακύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία.
«Εάν η Ευρώπη δεχθεί πολιτική λύση που αναγνωρίζει το μνημόνιο, θα βάλουμε βέτο. Δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στον Alpha.
Υπενθυμίζεται πως οι δυνάμεις του Χαφτάρ ελέγχουν περίπου το 80% της επικράτειας της Λιβύης και τα συμφέροντά τους βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτά της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, η οποία στηρίζεται με νύχια και με δόντια από τον Ερντογάν.
Στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συναντηθεί με τον Χαφτάρ και είχαν ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την επίλυση του Λιβυκού, έχοντας βρει κοινό σημείο επαφής.
Ο Χαφτάρ σημειωτέον ότι είχε εκφράσει την απορία γιατί δεν προσεκλήθη και η Ελλάδα στην πρωτοβουλία του Βερολίνου.
Αν και η Ελλάδα δεν θα είναι παρούσα την Κυριακή στο Βερολίνο, υπολογίζει στη στήριξη της Γαλλίας: ο Εμανουέλ Μακρόν δεν υποστηρίζει το καθεστώς Σάρατζ και έχει έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία για τη συμφωνία με Λιβύη, καθώς γαλλικές εταιρείες μετέχουν στις ενεργειακές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου» ανέφερε χθες η εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, συνεχίζοντας τις κινήσεις στήριξης Αθήνας και Λευκωσίας.