Τα υπερανθεκτικά μικρόβια «προελαύνουν» στον κόσμο συνιστώντας θανατηφόρο απειλή υγείας λόγω της αντίστασης στα αντιβιοτικά προειδοποιούν οι επιστήμονες του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου (ANU) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Antibiotics.
Ο καθηγητής Peter Collignon από το ANU εξηγεί ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά οδεύει σε κρίσιμα επίπεδα δημιουργώντας υπερβακτήρια που πρέπει να περιοριστούν.
«Αυτά τα υπερανθεκτικά μικρόβια φέρουν ‘αλεξίσφαιρα γιλέκα’ και δεν αντιμετωπίζονται από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά», είπε ο καθηγητής Collignon.
«Τα υπερβακτήρια δεν υφίστανται καμία ζημιά επειδή χρησιμοποιούμε πολλά αντιβιοτικά και επιτρέψαμε σε αυτά τα θανατηφόρα βακτήρια να διασπαρούν. Εάν δεν γίνει προτεραιότητά μας ο έλεγχος της διασποράς των υπερβακτηρίων και των λοιμώξεων πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν» επισημαίνει ο αυστραλός καθηγητής που φυσικά δεν είναι ο μόνος που επισημαίνει τον κίνδυνο.
Υπολογίζεται ότι το 2050 οι λοιμώξεις θα ευθύνονται για 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο, περισσότερους από αυτούς που θα προκαλεί ο καρκίνος. Αυτή η εκτίμηση των επιστημόνων βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και δεδομένα για την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά στην οποία οδηγεί η κατάχρηση των αντιβιοτικών φαρμάκων. Πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, με βαρύτατο κόστος, οικονομικό, αλλά και στην υγεία και τις ζωές των ανθρώπων. Η μικροβιακή αντοχή συσχετίζεται ήδη παγκοσμίως με 700.000 θανάτους το χρόνο.
«Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε καθαρό νερό, συνθήκες υγιεινής, αποφυγή επεμβάσεων εάν δεν τις χρειαζόμαστε πραγματικά, αποφυγή αντιβιοτικών ένα δεν τα χρειαζόμαστε και εμβολιασμός».
Στη δημοσίευση του καθηγητή Collignon επισημαίνει ότι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες ωθούν σε αύξηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά αυξάνεται παντού για σχεδόν κάθε μικρόβιο που μπορείτε να σκεφτείτε και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών είναι ένα πρόβλημα»», δήλωσε ο καθηγητής Collignon.
Η προειδοποίηση του διακεκριμένου μικροβιολόγου έρχεται μετά από την σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Φαρμακευτικά Οφέλη προς τους γιατρούς να μειώσουν τις επαναλαμβανόμενες συνταγογραφήσεις αντιβιοτικών.
«Χρησιμοποιούμε τόσα αντιβιοτικά και το πρόβλημα είναι ότι τα χρησιμοποιούμε κυρίως για ιογενείς λοιμώξεις όπου τα αντιβιοτικά ούτως ή άλλως δεν δρουν », είπε.
Πηγή: ygeiamou