Αυτό θα είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Πρωτοβουλία 1821- 2021»

Με την παρουσία της επιστημονικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας, της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, αλλά και του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας, έγινε σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής η παρουσίαση του προγράμματος “Πρωτοβουλία 1821 – 2021”.

Παρών ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, αλλά και η πρόεδρος της Επιτροπής 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ των δεκάδων παρευρισκομένων βρέθηκαν νυν και πρώην υπουργοί, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτούμπας, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε η Ολγα Γεροβασίλη.

Ι. Μάνος: Ένα καθοριστικό ιστορικό γεγονός που δημιουργεί προοπτική αναστοχασμού για το μέλλον της χώρας μας

Την παρουσίαση του προγράμματος (προϊόν φιλόπονης εργασίας 14 ιδρυμάτων – μεταξύ των οποίων η Εθνική Τράπεζα, η ιστορία της οποίας είναι στενά συνδεδεμένη με την ίδρυση του ελληνικού κράτους – και συστηματικής εργασίας 28 μηνών) έκανε ο συντονιστής της «Πρωτοβουλίας», πρώην πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής και σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα, Ιωάννης Μάνος. Αναφερόμενος στη σημασία της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο κ. Μάνος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα “καθοριστικό ιστορικό γεγονός, διότι παράλληλα με την αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών του λαού μας και της πορείας του τόπου, δημιουργεί μια προοπτική αναστοχασμού ως προς το μέλλον της χώρας μας”.

Οπως σημείωσε, η Πρωτοβουλία 1821-2021 έχει διοργανώσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 130 δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιστημόνων και συντελεστών, και ενός μεγάλου αριθμού φορέων. Εντός του προγράμματος, κάθε ίδρυμα διατηρεί τη φυσιογνωμία, τους στόχους του και στηρίζει στο πλαίσιο της ιδιωτικής αυτής πρωτοβουλίας δράσεις που συνδέονται. “Όλοι” σημείωσε ο κ. Μάνος, “θεωρούν ότι χρειάζεται να αναδειχθεί ένα παράδειγμα συνεργασίας και διαλόγου, ένα μήνυμα ενότητας, στο πνεύμα όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις και στην ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, στην εκδήλωση για την εγκατάσταση της Εθνικής Επιτροπής Ελλάδα 2021 και της προέδρου της, ευχόμενοι πραγματικά απόλυτη επιτυχία στην αποστολή και στο έργο της”.

Κ. Μητσοτάκης: Το 1821 ήταν μια στιγμή ρήξης και η επέτειος των δυο αιώνων είναι μια εξέλιξη διαρκείας

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέθεσε λόγια από τον πρόλογο του ποιήματος “Ελλάς”, του Άγγλου φιλέλληνα ποιητή Πέρσι Σέλεϋ, που εκδόθηκε το 1822 και τα έσοδα είχαν δοθεί για τους σκοπούς της ελληνικής Επανάστασης: “Είμαστε όλοι Ελληνες. Οι νόμοι και η λογοτεχνία μας, η θρησκεία και οι Τέχνες μας, όλα έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Και ο σύγχρονος Ελληνας κληρονόμησε από τους προγόνους ευαισθησία, ταχύτητα αντίληψης, ενθουσιασμό και θάρρος”.

“Λόγια που αποδεικνύονται προφητικά” σημείωσε ο πρωθυπουργός, “διότι οι σύγχρονοι Ελληνες αξιοποιήσαμε τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται και πετύχαμε να κτίσουμε ένα ισχυρό δημοκρατικό κράτος που συνδυάζει την ατομική ελευθερία και δράση, με τη διαρκή προσπάθεια για κοινωνική δικαιοσύνη”. Ο Σέλεϋ πέθανε την ίδια χρονιά που εκδόθηκε το ποίημά του και δεν πρόλαβε να δει το αποτέλεσμα του Αγώνα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

“Υποδεχόμαστε την επέτειο των δυο αιώνων ως μια εξέλιξη διαρκείας, διότι το 1821 είναι μια στιγμή ρήξης” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ιστορικό περιβάλλον της Ιερής Συμμαχίας, μέσα στο οποίο γεννήθηκε και τελικά επικράτησε το εθνικο-απελευθερωτικό κίνημα που οδήγησε στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους.

Αναφερόμενος στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση, σημείωσε ότι “πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού, αλλά και ζωογόνου περίσκεψης, αναστοχασμού και εθνικής αυτογνωσίας. Πρόκειται για μια επαναγνωριμία με το συλλογικό μας εαυτό που θα προσφέρει σημαντική ευκαιρία στην πατρίδα μας να ανασυνταχθεί εσωτερικά και να επανασυστηθεί με μια σύγχρονη ταυτότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο”.

Μιλώντας για το ιστορικό περιβάλλον την περίοδο του Αγώνα και του νευσύστατου στη συνέχεια ελληνικού κράτους, επισήμανε “πως υπήρξε πρωτοπόρο σε κάθε στροφή της πολυκύμαντης ιστορίας του. Οταν στην Ευρώπη κυριαρχούσαν ακόμη οι δυναστείες, οι εθνοσυνελεύσεις της Επανάστασης καταρτίζουν ήδη φιλελεύθερα Συντάγματα. Οταν ξεσηκώνονται για δημοκρατία και ισότητα οι λαοί της Ευρώπης το 1848, η καθολική ψηφοφορία μετρά τέσσερα χρόνια ζωής σε αυτήν τη μικρή χώρα, στην άκρη της Ευρώπης. Οταν στη Γαλλία του 1870 πασχίζουν να στήσουν τη Δημοκρατία, στην Ελλάδα ο βασιλιάς αποδέχεται την Αρχή της Δεδηλωμένης. Αυτή η πολιτικά πρωτοπόρα Ελλάδα κατόρθωσε σε ένα άλλο επίπεδο να προσαρτήσει, πάντα με τις κατάλληλες συμμαχίες, νέες επαρχίες στην επικράτεια, να ενσωματώσει όλους σχεδόν τους Έλληνες στον εθνικό κορμό. Πλήρωσε, βέβαια, ένα υψηλό τίμημα, με την απώλεια ιστορικών εστιών του Ελληνισμού, χωρίς να λήψουν και οι μαύρες σελίδες”.

Π. Λασκαρίδης: Η Πρωτοβουλία 1821-2021 είναι προϊόν των προσπαθείων των μεγαλύτερων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων της χώρας

Μιλώντας εκ μέρους των 14 ιδρυμάτων, ο Πάνος Λασκαρίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον πρωθυπουργό για την παρουσία του. Καλωσόρισε την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής 2021 και της ευχήθηκε “επιτυχία στην προσπάθεια της να προβάλλει από διαφορετικό μετερίζι τις ίδιες αξίες που και εμείς θα προσπαθήσουμε να προβάλλουμε”. Οπως εξήγησε, η Πρωτοβουλία 1821-2021 αποτελεί προϊον “των προσπαθειών των μεγαλύτερων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων της χώρας, να συνεργασθούν για να προβάλλουν τις δραστηριότητες επ’ ευκαιρία των 200 χρόνων από το ξεκίνημα της εθνικής μας παλιγενησίας. Είναι μια ιδιωτική, ανεξάρτητη και διακριτή πρωτοβουλία που έχει σκοπό να συγκεντρώσει και να εντάξει στο γενικό της πλαίσιο ένα τεράστιο εύρος δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την επέτειο”.

Σημείωσε ότι το έργο της “Πρωτοβουλίας” συγκεντρώνει τις προσπάθειες περισσότερων από 75 ανεξαρτήτων φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και περισσοτέρων από 120 δραστηριοτήτων κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε χώρες που συνδέθηκαν με την Ελληνική Επανάσταση (Γαλλία, Ελβετία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία) και βοήθησαν την σκλαβωμένη Ελλάδα να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Αναφερόμενος στον επιδιωκόμενο αποτέλεσμα από τον προβληματισμό στις εκδηλώσεις, σημείωσε ότι “ο αναστοχασμός πρέπει, κυρίως, να ψάξει και να αναλύσει εκείνες τις κακές πλευρές του Έλληνα, που οδήγησαν την πατρίδα μας τέσσερεις φορές σε χρεωκοπία, σε εθνικές περιπέτειες και στην αδυναμία μας να προκόψουμε και να ευημερήσουμε, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις που μεγαλούργησαν”. Και συνέχισε: “Πρέπει να δούμε κατάματα όλα εκείνα που μας ταλανίζουν. Τη διχόνοια, τους εμφυλίους σπαραγμούς, την αδυναμία μας να καταλάβουμε τη θέση μας στον κόσμο, την έλλειψη αυτογνωσίας, την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ μας, την ευθυνοφοβία που μας κάνει να πιστεύουμε ότι για όλα φταίνε οι ξένοι και ποτέ εμείς. Η πατρίδα μας, κύριε Πρόεδρε”, είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, “πέρασε πρόσφατα μια πολύ μεγάλη περιπέτεια και υπέστη μια δεινή ήττα τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης. Φθάσαμε να χάσουμε πάρα πολύ εθνικό εισόδημα, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και να γεμίσουμε με φτώχεια, μιζέρια και γκρίνια. Υποστήκαμε, όμως, και άλλη μια συντριπτική ήττα. Χάσαμε με τις ολιγωρίες και τις αποτυχίες μας, όλοι μαζί, και ο λαός και η ηγεσία, 500.000 νέους ανθρώπους με μόρφωση, ταλέντο και πτυχία, που έφυγαν από την πατρίδα, μάλλον για πάντα, αφήνοντας πίσω εμάς τους μεγαλύτερους, τους λιγότερο μορφωμένους και αυτούς που είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι γι αυτήν την εθνική καταστροφή”.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας 1821-2021, που θα ξετυλιχθεί στη διάρκεια τριών ετών (2020,2021,2022), παρουσίασε συνοπτικά ο Ιωάννης Μάνος, σε μια παρουσίαση που διήρκησε περισσότερο από μια ώρα. Στη διάρκεια της παρουσίασης μίλησαν, επίσης, αντιπροσωπεία καθηγητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος και η επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,

Οι εκδηλώσεις αφορούν συνέδρια και εκδόσεις, μουσική και εικαστικές εκθέσεις, ευρωπαϊκές πολιτιστικές ανταλλαγές. Συνέδρια, συναυλίες και εκθέσεις θα γίνουν στο εξωτερικό σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία. Συγχρόνως, θα υποστηριχθούν εκπαιδευτικά – ερευνητικά προγράμματα, αλλά και υποτροφίες.

Ενενηντατέσσερις (94) επιστήμονες και ερευνητές από κορυφαία ινστιτούτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό απαρτίζουν τις επιστημονικές επιτροπές της Πρωτοβουλίας, ενώ περισσότεροι από 450 επιστήμονες από όλον τον κόσμο θα συμμετάσχουν στα διεθνή συνέδρια.

Επιπλέον, 16 πολιτιστικοί οργανισμοί συνεργάζονται για την υλοποίηση 10 εκθέσεων και 12 μεγάλων μουσικών εκδηλώσεων, με θέματα εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821. Παράλληλα, περισσότερες από οκτώ δράσεις αφορούν το μέλλον της Ελλάδας, ενώ τουλάχιστον 43 επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε έξι χώρες του εξωτερικού.

Σχετικά