Μαγικές εικόνες από την πρώτη υπερπανσέληνος του 2020 – Το φεγγάρι έφθασε στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη

Δείτε στιγμιότυπα που μας… ταξιδεύουν από την «Πανσέληνο του χιονιού»

Το βράδυ της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου έκανε την εμφάνιση της στον νυχτερινό ουρανό η πρώτη υπερπανσέληνος για το 2020 και οι εικόνες από τη χώρα μας και την Αθήνα ήταν μαγευτικές.

Αυτή η πανσέληνος είναι μεγαλύτερη και φωτεινότερη από το συνηθισμένο, καθώς η τροχιά της θα βρίσκεται πλησιέστερα στη γη. Λέγεται και «Πανσέληνο του χιονιού».

Το φεγγάρι έφθασε στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:28 ώρα Ελλάδας). Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή.

Η μέση απόσταση Γης – Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο (μέγιστη απόσταση) και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο (ελάχιστη απόσταση). Στις 26 Φεβρουαρίου, που θα βρίσκεται στο απόγειο του, το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη σχεδόν 406.300 χιλιόμετρα.

Στη Βόρεια Αμερική αυτή η πανσέληνος της χρονιάς ήταν γνωστή από παλιά ως «πανσέληνος του χιονιού» (επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή) ή «πανσέληνος της πείνας» (επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου) ή «πανσέληνος της αρκούδας» (γιατί έβγαινε…παγανιά). Το 2020 θα υπάρξουν άλλες τρεις υπερπανσέληνοι.

Φωτογραφίες: intimenews.gr

Σχετικά