Κοροναϊός: Αγωνία για 10 ελληνικά σχολεία που είναι στην Ιταλία

Με ραγδαίους ρυθμούς η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και κοντά στη χώρα μας, καθώς ακόμη μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Ιταλία (μετράει τρία θύματα), με αποτέλεσμα να επικρατεί ανησυχία στο υπουργείο Υγείας, ενώ αγωνία υπάρχει για 10 ελληνικά σχολεία που είναι στη γειτονική χώρα. Την ίδια ώρα, με εντολή της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, τέλος οι εκδρομές προς την Ιταλία. Αγωνιώδεις προσπάθειες να προστατευθούν τα ελληνικά σύνορα από τον θανατηφόρο ιό, έκτακτες συσκέψεις.

Από τα 10 σχολεία, τα δυο σχολεία, είναι στο Μιλάνο και τα 8 στην κεντρική και νότια Ιταλία. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει ήδη ενημερώσει τα σχολεία που επρόκειτο να φύγουν τι επόμενες μέρες για την Ιταλία να μην το κάνουν.

Στο μεταξύ οι γονείς, που έχουν στείλει, πάντως, τα παιδιά τους στις συγκεκριμένες περιοχές είναι ανάστατοι καθώς δε γνωρίζουν τι θα γίνει. Δηλαδή αν θα δοθούν οδηγίες να επιστρέψουν οι μαθητές πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που υπάρχει από το σχολείο τους ή θα παραμείνουν στην Ιταλία και θα ολοκληρώσουν κανονικά την εκδρομή τους.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας, κατόπιν εντολής της Υπουργού Νίκης Κεραμέως. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που έχουν προγραμματισθεί πρΟς την Ιταλία μέχρι νεωτέρας.

«Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοιού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας , δρούμε προληπτικά προστατεύουμε τους μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο», ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (23/02) το Υπουργείο Παιδείας. Προτεραιότητα, σύμφωνα με το υπουργείο έχει η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Για το θέμα θα ακολουθήσουν εγκύκλιοι απο το υπουργείο οι οποίες θα αφορούν σε όλες τις δομές εκπαίδευσης. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή Έλληνες εκδρομείς στην Ιταλία και στις επίφοβες περιοχές.

Αγωνιώδεις προσπάθειες να προστατευθούν τα ελληνικά σύνορα – Συσκέψεις στο Υπουργείο Υγείας

Ενδεικτικό είναι, λοιπόν, ότι ακόμη και το βράδυ της Κυριακής (23/02) όλα τα στελέχη της δημόσιας Υγείας συγκεντρώθηκαν στην οδό Αριστοτέλους προκειμένου να εκτιμήσουν τα τελευταία δεδομένα. Στόχος να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εισόδου του θανατηφόρου ιού στη χώρα μας, ή στην περίπτωση που εισέλθει μέσω ενός ταξιδιώτη, να μπορέσει να περιορισθεί σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το «ethnos.gr» ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το ΕΚΑΒ, αλλά και τα νοσοκομεία έχουν τεθεί σε συναγερμό περιμένοντας ουσιαστικά να εμφανισθεί κάποια στιγμή και στη χώρα μας ύποπτο κρούσμα το οποίο να παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα που να το κατατάσσουν στη λίστα που έχει δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με τα πιθανώς επικίνδυνα περιστατικά.

Καθημερινά εξετάζονται, άλλωστε, πολίτες ή επισκέπτες της χώρα μας που φέρουν ύποπτα συμπτώματα αλλά αποδεικνύονται αρνητικά στον κορονοϊό.

«Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια. Επίσης πραγματοποιούν ενημέρωση των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)», αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση.

Η διαχείριση

Και επειδή οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι επιστήμονες, όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, έχουν ενημερώσει το υπουργείο Υγείας πως πιθανώς τις επόμενες ημέρες να εντοπισθούν κρούσματα και στη χώρα μας, το ζήτημα εστιάζεται τώρα στη διαχείριση των πιθανών περιστατικών.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει επιστήσει την προσοχή στους ειδικούς που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας τα ενδεχόμενα περιστατικά, να φροντίσουν ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως επαφή με άλλους ασθενείς ή εργαζόμενους που δεν εμπλέκονται στη διαχείριση του κορονοϊού, ώστε να περιορισθεί η μετάδοση του ιού και σε άλλους πολίτες.

Ο προβληματισμός έγκειται πάντως στο γεγονός ότι και πολλοί Έλληνες επισκέπτονται τις ημέρες αυτές την Ιταλία και εξαιτίας του καρναβαλιού της Βενετίας, το οποίο να σημειωθεί ότι ακυρώθηκε λόγω των κρουσμάτων που εντοπίσθηκαν. Γι αυτό εξάλλου και έχουν αυξηθεί τα μέτρα στα λιμάνια και στα αεροδρόμια προκειμένου να ελέγχονται εξονυχιστικά όσοι περνούν τα σύνορα της χώρας.

Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και 20 ημέρες μετά παρότι αρχικά ως επικίνδυνο διάστημα θεωρούνταν οι 14 ημέρες. Αυτός είναι και ο μεγάλος προβληματισμός των υγειονομικών αρχών, για τον οποίο προς ώρας δεν έχουν βρει λύση.

Σχετικά