Προκαλεί η Τουρκία στην Κύπρο: Ανοίγει την παραλία της Αμμοχώστου

Το άνοιγμα θα αφορά μόνο την παραλία μήκους 1,5 χιλιομέτρου και όχι την ίδια την περίκλειστη πόλη – Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ετοιμάζει η Λευκωσία
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσαν πριν λίγο στην Άγκυρα το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου. Το άνοιγμα θα αφορά μόνο την παραλία μήκους 1,5 χιλιομέτρου και όχι την ίδια την περίκλειστη πόλη.

Η τελετή η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες στήριξης του Ερσίν Τατάρ ενόψει των λεγόμενων «προεδρικών εκλογών» της Κυριακής θα γίνει την Πέμπτη.

Η Λευκωσία ήταν ενήμερη για τις κινήσεις της Άγκυρας και αναμένεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ήδη στην περιοχή βρίσκονται μπουλντόζες για να ετοιμάσουν τον χώρο ο οποίος δεν ήταν προσβάσιμος για 46 χρόνια.

ammoxostos3

Η κίνηση εκ μέρους της Άγκυρας θέτει σε κίνδυνο την διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών που είχε ανακοινώσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

ammoxostos4

Ερντογάν: Τα Βαρώσια είναι έδαφος των Τουρκοκυπρίων

Στις δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της συνάντησης με τον Τατάρ, ο Ερντογάν είπε πως «θέλουμε εγγυήσεις για τα δικαίωματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί της Κύπρου. Είδαμε στις πρόσφατες συνεδριάσεις της ΕΕ πως οι Τουρκοκύπριοι δεν αναφέρθηκαν πουθενά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η αδικία. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη μάχη μέχρι οι Τουρκοκύπριοι να αναγνωριστούν, πολιτικά και οικονμομικά, σαν ισότιμο μέλος του παγκόσμιου συστήματος. Ελπίζουμε πως τα Βαρώσια θα λειτουργήσουν πλήρως και είμαστε έτοιμοι για την παροχή κάθε είδους υποστήριξης στους Τουρκοκύπριους σε αυτό το θέμα. Είναι γεγονός πως αποτελούν έδαφος των Τουρκοκυπρίων και υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση ανοίγματος της παραλίας για το κοινό. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν, αλλά μέχρι σήμερα οι Τουρκοκύπριοι και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση».

Ο Τούρκος Πρόεδρος επίσης έβαλε ταφόπετρα στις προσπάθειες για επανέναρξη διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού λέγοντας πως μετά την πενταμερή διάσκεψη του 2017 στο Κραν Μοντανά, «είναι σαφές ότι δεν υπάρχει προοπτική για μια ολοκληρωμένη λύση στην Κύπρο και αποφασίσαμε να βασιστούμε σε συγκεκριμένα γεγονότα και όχι σε όνειρα». Ακόμη, δήλωσε πως οι αντιδράσεις της Λευκωσίας «είναι ήδη μάταιες».

Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε πως οι Τουρκοκύπριοι θα ξεκινήσουν να ωφελούνται από την παραλία στα Βαρώσια από το πρωί της Πέμπτης. «Βλέπουμε τα Βαρώσια σαν ένα εθνικό ζήτημα, που ξεπερνά πολιτικές σκοπιμότητες και συζητήσεις» επισήμανε.

Σχετικά