Μπάιντεν στη Διάσκεψη του Μονάχου: “Στέλνω ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο, η Αμερική επέστρεψε”

“Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν στενά με τους εταίρους μας στην ΕΕ”, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, παρουσία Μέρκελ και Μακρόν.

Η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (MSC) έχει ξεκινήσει καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν βασικά θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Ο κατάλογος των ομιλητών περιλαμβάνει τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον επικεφαλής του ΠΟΥ και τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν. Οι Μπάιντεν, Μέρκελ και Μακρόν εμφανίστηκαν μαζί με τον αμερικανό Πρόεδρο να χρησιμοποιεί τον χρόνο του για να επιβεβαιώσει τη σημασία της διατλαντικής εταιρικής σχέσης.

“Μιλώ σήμερα ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και στέλνω ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο: η Αμερική επέστρεψε”, δήλωσε ο Μπάιντεν. “Επιτρέψτε μου να διαγράψω οποιαδήποτε παρατεταμένη αμφιβολία, οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν στενά με τους εταίρους μας στην ΕΕ”, πρόσθεσε και χαιρέτισε την “αυξανόμενη επένδυση της ΕΕ σε στρατιωτικές δυνατότητες”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε επίσης για έναν αγώνα μεταξύ εκείνων που πιέζουν για περισσότερη δημοκρατία και εκείνων που επιθυμούν να την τερματίσουν.

1

“Βρισκόμαστε στη μέση μιας θεμελιώδους συζήτησης για το μέλλον και την κατεύθυνση του κόσμου μας. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, είπε ο Μπάιντεν και έδειξε την Κίνα μιλώντας για τις οικονομικές απειλές που δημιουργεί η βιομηχανική δύναμη και ζήτησε να διατηρηθούν οι κινεζικές εταιρείες στα ίδια πρότυπα με τις αμερικανικές εταιρείες.

“Πρέπει να αντισταθούμε στις καταχρήσεις και τον εξαναγκασμό της κινεζικής κυβέρνησης που υπονόμευσαν τα θεμέλια του διεθνούς οικονομικού συστήματος”. Προειδοποίησε επίσης για τις απειλές που θέτει η Ρωσία και για το τι θεωρεί απόπειρα αποδυνάμωσης των δημοκρατικών συστημάτων διακυβέρνησης. “Το Κρεμλίνο επιτίθεται στις δημοκρατίες μας και οπλίζει τη διαφθορά για να προσπαθήσει να υπονομεύσει το σύστημα διακυβέρνησής μας”.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε επίσης ορισμένες από τις κινήσεις του Τραμπ, όπως ο τερματισμός της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και η επαναφορά του στις ΗΠΑ και τη Συμφωνία του Παρισιού. Μίλησε επίσης για διπλωματικά μέσα αντιμετώπισης των πυρηνικών εξελίξεων του Ιράν, αφού ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα από την ιρανική πυρηνική συμφωνία.

Μέρκελ: “Φέτος, οι προοπτικές είναι πολύ καλύτερες από ό, τι στο παρελθόν και αυτό έχει να κάνει με τον Τζο Μπάιντεν”

Ο Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για τα ζητήματα αντιμετώπισης της πανδημίας, των προκλήσεων για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα και την απειλή της τρομοκρατίας. Προειδοποίησε ότι τέτοια θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνεργασίες. Ωστόσο, έδειξε αισιοδοξία: “Φέτος, οι προοπτικές είναι πολύ καλύτερες από ό, τι στο παρελθόν και αυτό έχει να κάνει με τον Τζο Μπάιντεν”, ανέφερε.

Η καγκελάριος δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τη διατλαντική εταιρική σχέση, αλλά επίσης γιόρτασε τα βήματα που έκανε η χώρα για να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες και να πλησιάσει το ποσό που επιθυμεί η συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Μίλησε για την ανάγκη μιας ενωμένης στρατηγικής σχετικά με την Κίνα και τη Ρωσία. Ανέφερε τη σημασία του προγράμματος COVAX, ιδίως υπό το φως της διανομής κινεζικών και ρωσικών εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες. “Η Γερμανία είναι έτοιμη για ένα νέο κεφάλαιο στη διατλαντική εταιρική σχέση”, κατέληξε η Μέρκελ.

1
Γκουτέρες: Πρόσκληση για παγκόσμια συνεργασία

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες παρουσίασε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας αλλά και της κλιματικής καταστροφής, της ανισότητας, μιας ώθησης κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και της διάβρωσης της συμφωνίας πυρηνικών εξοπλισμών, “το 2021 πρέπει να η χρονιά για να επιστρέψουμε στο δρόμο., ανέφερε”

Ζήτησε ένα παγκόσμιο σχέδιο εμβολιασμού για την αντιμετώπιση του COVID-19 – που σημαίνει ότι οι μεγάλες δυνάμεις μοιράζονται την υπερπροσφορά εμβολίων καθώς και την κοινή χρήση αδειών και τεχνολογίας.

Προειδοποίησε ότι η αποτυχία εμβολιασμού ολόκληρου του κόσμου μπορεί να οδηγήσει σε νέες μεταλλάξεις που επανέρχονται και στοιχειώνουν τις χώρες που καταφέρνουν να εμβολιάσουν πρώτα τους πληθυσμούς τους.

Σχετικά