Χρυσός Ολυμπιονίκης στο μήκος ο «ιπτάμενος» Μίλτος Τεντόγλου

O Έλληνας πρωταθλητής με άλμα στα 8,41μ. στην τελευταία προσπάθεια κατέκτησε το δεύτερο χρυσό για τη χώρα μας στο Τόκιο

Στον αγώνα της ζωής του ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε το άλμα της ζωής του και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ο «ιπτάμενος» Έλληνας πρωταθλητής από τα Γρεβενά, έπειτα από μια συναρπαστική μάχη, κατά την οποία, ως επί το πλείστον, κινήθηκε μεταξύ χάλκινου μεταλλίου και πέμπτης θέσης, στην έκτη και τελευταία του προσπάθεια, προσγειώθηκε στα 8,41 μ. και πήρε το χρυσό μέσα απ’ τα χέρια του Κουβανού Ετσεβαρία, ο οποίος είχε ίδια επίδοση αλλά υστερούσε στη δεύτερη καλύτερη καθώς ο Τεντόγλου είχε 8,15 μ. και ο αντίπαλός του 8,09 μ.
Η συγκλονιστική μάχη του Τεντόγλου

Ο Τεντόγλου έφερε το δεύτερο χρυσό στην Ελλάδα μετά τον Στέφανο Ντούσκο στην κωπηλασία αλλά και το πρώτο που κατακτά ποτέ Έλληνας αθλητής στο άλμα εις μήκος. Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι πήγε στο Τόκιο με 8,60 μ., την καλύτερη επίδοση στον κόσμο εφέτος, κι επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο αγώνισμα αλλά και την τρομακτική πρόοδο που έχει κάνει σε όλα τα επίπεδα: άλματα, πατήματα, ψυχολογία…

Στην πρώτη του προσπάθεια ο Τεντόγλου πήδηξε στα 8,11 μ., αλλά αμέσως μετά ο Κουβανός Μάσο έκανε 8,21 μ. και πέρασε εκείνος πρώτος. Η δεύτερη προσπάθεια του Έλληνα πρωταθλητή ήταν άκυρη, όπως και η τρίτη. Με την ολοκλήρωση της τρίτης προσπάθειας, κι αφού ο Κουβανός Ετσεβαρία είχε πολύ μεγάλο άλμα στα 8,41μ., ο Τεντόγλου βρισκόταν μέσα στα μετάλλια όντας τρίτος.

Ο πρωταθλητής μας έκανε 8,10 μ. στην τέταρτη προσπάθεια, αλλά ο Χάρισον με 8,15 μ. πέρασε τρίτος, βγάζοντας εκτός μεταλλίων τον Τεντόγλου, ο οποίος έπεσε στην πέμπτη θέση καθώς τον πέρασε και ο Ισπανός Κάθερες με 8,12 μ.. Απάντησε όμως με 8,15 μ. στην πέμπτη προσπάθεια και ανέβηκε ξανά στην τρίτη θέση (με ίδια επίδοση με τον Αμερικανό Χάρισον αλλά με καλύτερη δεύτερη προσπάθεια στα 8,10 μ.). Ο Χάρισον στην έκτη του προσπάθεια δεν έκανε καλό άλμα γεγονός που προσωρινά φάνηκε να εξασφαλίζει στον Τεντόγλου το μετάλλιο, το οποίο όμως προσπάθησε να του πάρει την ύστατη στιγμή ο Ισπανός Κάθερες, ο οποίος έκανε 8,18 μ. στην τελευταία προσπάθεια και πέρασε τρίτος.

Αν και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, στην έκτη και τελευταία του προσπάθεια ο εκπληκτικός Τεντόγλου έκανε το άλμα της ζωής του στα 8,41μ.. Οι Κουβανοί δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν έκτη προσπάθεια λόγω τραυματισμού (σ’ αυτό το σκέλος στάθηκε τυχερός ο Μίλτος, αφού ο Μάσο είχε εγκαταλείψει από νωρίς και ο Ετσεβαρία δεν ολοκλήρωσε το έκτο άλμα του) και ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο! Ενας εκπληκτικός Έλληνας αθλητής στην κορυφή του κόσμου!

Η τελική κατάταξη του τελικού

  1. Μίλτος Τεντόγλου 8,41
  2. Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία (Κούβα) 8,41
  3. Μάικελ Μάσο (Κούβα) 8,21
  4. Εουσέμπιο Κάθερες (Ισπανία) 8,18
  5. Τζουβάν Χάρισον (ΗΠΑ) 8,15
  6. Γιουκ Χασιόκα (Ιαπωνία) 8,10
  7. Τομπίας Μόντλερ (Σουηδία) 8,08
  8. Φίλιπο Ραντάτζο (Ιταλία) 7,99
  9. Κρίστιαν Πούλι (Φινλανδία) 7,92
  10. Τσανγκζού Χουάνγκ (Κίνα) 7,72
  11. Τατζάι Γκέιλ (Τζαμάικα) 7,69
  12. Φαμπιάν Χέινλε (Γερμανία) 7,57

Ποιος είναι ο Μίλτος Τεντόγλου

  • Γεννήθηκε στα Γρεβενά στις 18 Μαρτίου 1998, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.
  • Στη εφηβική του ηλικία εξασκούσε, ως χόμπι, το παρκούρ. Ξεκίνησε το στίβο -εντελώς τυχαία- σε ηλικία 15 ετών, έπειτα από παρότρυνση του έμπειρου προπονητή του στίβου, Βαγγέλη Παπανίκου, ο οποίος τον παρατήρησε να κάνει παρκούρ στο στάδιο των Γρεβενών. Ήταν ο πρώτος που διέκρινε το ταλέντο και τη μεγάλη φυσική αλτικότητα του Τεντόγλου, και υπήρξε ο πρώτος του προπονητής. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον διακεκριμένο προπονητή αλμάτων, τον Γιώργο Πομάσκι, ο οποίος είναι ο σημερινός προπονητής του.
  • Οι πρώτες του μεγάλες επιδόσεις ήρθαν το 2015. Μέσα σε λίγες ημέρες βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων. Στις 6 Ιουνίου 2015 προσγειώθηκε στα 7,65 μ και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες, ανέβασε το ρεκόρ στα 7,69 μ. Κέρδισε έτσι μία θέση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015), όπου κατετάγη στην 5η θέση, με καλύτερο άλμα στα 7,66 μ.
  • Στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων το 2016, σε ηλικία 17 ετών, ο Τεντόγλου με άλμα στα 7,91 μ, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Στις 28 Μαΐου 2016, με άλμα στα 8,19 μ κατά τη διάρκεια του μίτινγκ «Παπαφλέσσεια» έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • Συμμετείχε στο Ρίο 2016 αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό με επίδοση 7,64 μ. Επίσης, συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2017 κερδίζοντας εμπειρίες.
  • Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 8,30 μ και νέο πανελλήνιο ρεκόρ κάτω των 20 ετών. Λίγο αργότερα, ήρθε και το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 που διεξήχθη στο Γκροσέτο, κατετάγη πρώτος με καλύτερο άλμα στα 8,07 μ. Αυτός ήταν και ο πρώτος του μεγάλος αγώνας, στον οποίο έκανε επίδοση πάνω από τα οκτώ μέτρα.
  • Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2018 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8,25 μ. Το μετάλλιο του αυτό αποτελεί το πρώτο χρυσό στο άλμα εις μήκος που κατακτά η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς αγώνες. Παράλληλα ο Τεντόγλου αναδεικνύεται με το μετάλλιο αυτό ως ο νεότερος Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης στίβου στην ιστορία.
  • Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2019 κέρδισε ξανά το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8,38 μ.
  • Ατομικό ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο έκανε σε ένα μίτινγκ στην Καλλιθέα στις 26 Μαΐου 2021 με την δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα με 8,60 μ. Το άλμα αυτό αποτελεί την καλύτερη επίδοση στον κόσμο για το 2021.
  • Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 2021 ο Μίλτος Τεντόγλου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη φορά με άλμα 8,35 μ.
  • Στις 9 Ιουλίου 2021, κατετάγη 1ος στο μίτινγκ του Diamond League στο Μονακό κάνοντας άλματα στα 8,21 μ και 8,24 μ.
  • Τα ξημερώματα της 2ας Αυγούστου 2021 αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με επίδοση 8,41 μ.

Σχετικά