Φόβοι για ανατιμήσεις στις τιμές λιανικής του καφέ δημιουργούνται από το άλμα τιμών χονδρικής σε διεθνές επίπεδο, κυρίως λόγω προβλημάτων της παραγωγής στη Βραζιλία που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο.
Το κύμα ψύχους στις περιοχές Sao-Paolo, Parana και Minas Gerais τον Ιούλιο φέτος στη Βραζιλία έκανε ζημιές σε περίπου 500.000 στρέμματα καλλιεργιών, με αποτέλεσμα να αναμένεται μείωση στην παραγωγή καφέ για φέτος κατά 30% στη χώρα αυτή. Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πράσινου καφέ στον κόσμο, με μερίδιο σχεδόν 30% των παγκόσμιων εξαγωγών. Ακολουθούν το Βιετνάμ με 17%, η Κολομβία με 10%, η Ονδούρα με 5,2% και η Ινδονησία με 3,4%.
Οι τιμές της ποικιλίας Αράμπικα στο Χρηματιστήριο ICE έχουν φτάσει τα 1,8 δολάρια ΗΠΑ ανά λίβρα (περίπου 450 γραμμάρια) καταγράφοντας άνοδο κατά 35% από τις αρχές του έτους. Σε βάθος δωδεκαμήνου οι αυξήσεις φτάνουν το 50%. Πρόκειται για εξέλιξη που θα αναγκάσει όσους πίνουν καφέ να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα και αυξημένους κινδύνους για νοθεία υψηλότερης ποιότητας καφέ με χαμηλότερης ποιότητας ποικιλίες.
Πολλές επιχειρήσεις θα κληθούν τώρα να απαντήσουν στο δίλημμα: Αυξήσεις τιμών για τον τελικό καταναλωτή ή στροφή σε πιο φθηνό καφέ; Ή και τα δύο; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν παράγοντες της αγοράς στο Bloomberg, το οποίο προβλέπει πως η κατανάλωση καφέ φέτος θα φτάσει σε παγκόσμιο επίπεδο τους 168,8 εκατ. σάκους καφέ των 60 κιλών ο καθένας, που αποτελεί μια από τις μονάδες μέτρησης διεθνώς.
Πλέον έρευνα του Reuters δείχνει ότι οι τιμές μπορεί στο τέλος του έτους να διαμορφωθούν κοντά στα 2 δολάρια ανά λίβρα, μόλις κάτω από τα υψηλότερα επίπεδα επταετίας που καταγράφηκαν πρόσφατα. Οι αναλυτές που έλαβαν μέρος στην έρευνα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου προβλέπουν ότι η Βραζιλία θα παραγάγει μόνο 64,12 εκατ. σάκους καφέ για τη σεζόν 2022/2023 αντί για 69 εκατ. σάκους τη σεζόν 2020/2021. Εάν συνυπολογιστούν και άλλοι παράγοντες, ουσιαστικά η αγορά θα έχει έλλειμμα περίπου 8,8 εκατ. σάκων καφέ Αράμπικα αντί για πλεόνασμα 6,9 εκατ. σάκων την περίοδο 2020/2021.
Οι τιμές του καφέ Ρομπούστα που χρησιμοποιείται περισσότερο για στιγμιαίο καφέ ή για πρόσμειξη με την ποικιλία Αράμπικα, ως φθηνότερο υλικό, αναμένεται να φτάσουν φέτος τα 1.983 δολάρια ο τόνος, καταγράφοντας αύξηση κατά 43% περίπου από τις αρχές του έτους. Η παραγωγή Ρομπούστα από το Βιετνάμ αναμένεται να φτάσει τους 30,50 εκατ. σάκους, με την έλλειψη της συγκεκριμένης ποικιλίας να αναμένεται πολύ χαμηλότερη – σχεδόν μηδενική – σε σύγκριση με την ποικιλία Αράμπικα.
Ρόλο στην αύξηση των τιμών διαδραματίζει και η μεγάλη αύξηση στα μεταφορικά κόστη, κυρίως διά θαλάσσης, και οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στις μεταφορές αυτές. Ολοι αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση των εξαγωγών καφέ κατά 4% περίπου στις μεγαλύτερες αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα αναμένεται στην Ευρώπη. Οι εισαγωγές πράσινου καφέ στη Γηραιά Ηπειρο αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 5%, στους 2,9 εκατ. τόνους, λόγω των προβλημάτων της παραγωγής σε Βραζιλία και Ονδούρα.