Φωτιά στα Βίλια: Η πυρκαγιά εμφανίζει «ακραία συμπεριφορά» – Τι λένε οι πυρομετεωρολόγοι

Οι πυρομετεωρολόγοι εμφανίζονται βέβαιοι, πλέον, ως προς την εκτίμηση που διατύπωσαν και νωρίτερα σήμερα, για την εξελισσόμενη για τρίτη μέρα  φωτιά πως η πυρκαγιά «εμφανίζει ακραία συμπεριφορά», όπως εκείνη της Βαρυμπόμπης ουσιαστικά, καθώς μετατράπηκε σε «αυτοκαθοδηγούμενη», δημιουργώντας, μάλιστα, τον «δικό της καιρό».

Όπως έγραψε σε σχετική ανάρτησή του ο συνεργαζόμενος με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΕΑ) ερευνητής Γιώργος Παπαβασιλείου, «οι ατμοσφαιρικές συνθήκες σήμερα σε συνδυασμό με την διαθέσιμη πυκνή και ξηρή καύσιμη ύλη είχε ως αποτέλεσμα την μεταβολή των ατμοσφαιρικών διεργασιών που καθοδηγούν την πυρκαγιά κοντά στα Βίλια, Αττικής».

«Ενώ τις προηγούμενες ημέρες που ήταν ενεργή η πυρκαγιά οι συνοπτικές συνθήκες (συνοπτικός άνεμος) καθοδηγούσαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς (wind-driven), σήμερα», προσθέτει, «η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων στα χαμηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας και η επικράτηση ατμοσφαιρικής αστάθειας είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία επαγωγικής στήλης και πυροσωρειτών με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να εμφανίζει ακραία συμπεριφορά και να δημιουργεί τον δικό της καιρό αυτοκαθοδηγούμενη (plume-driven)».

Τη σχετική ανάρτηση του ερευνητή συνοδεύει φωτογραφία που επεξεργάστηκαν το The FLAME project / meteo.gr του ΕΕΑ στην οποία επισημαίνεται ο πυροσωρείτης που περιγράφεται.

Αποκαρδιωτικές οι εικόνες από τον δορυφόρο

«Ο δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε ιδιαίτερα εντυπωσιακές και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικές εικόνες» από την φωτιά στα Βίλια Αττικής, στις 12:20 της Τετάρτης (18/8), αναφέρει το meteo.gr σε πρότερη ανάρτησή του για το πύρινο μέτωπο. «Μία τέτοια είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται παρακάτω:

Σε αυτή φαίνονται με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις οι εκτιμήσεις για τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς καθώς και ο καπνός από αυτή», εξηγούν οι συντάκτες της ανάρτησης κ.κ. Α. Καραγιαννίδης και Κ. Λαγουβάρδος.

Προσθέτουν, δε, ότι «ο πυκνός αυτός καπνός καθιστά την προσπάθεια εκτίμησης της καμένης έκτασης δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Με επιφύλαξη που σχετίζεται με την παρουσία του πυκνού καπνού, η εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για το μέγεθος της καμένης έκτασης έως το μεσημέρι της Τετάρτης 18/08 είναι τα 75.000 στρέμματα».

  • Χθες, θυμίζουμε, η ίδια υπηρεσία έκανε λόγο για περίπου 43.000 καμένα στρέμματα στην περιοχή. Ο «Κοπέρνικος» ανέβασε αυτό το νούμερο στις 48 χιλ. σήμερα, ενώ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας μίλησαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ για καμένες εκτάσεις ακόμα και 90 χιλ στρεμματων

Σχετικά