Από σήμερα οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων – Τι να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι

Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τις προκαταβολές της στεγαστικής αρωγής που η Κυβέρνηση αποφάσισε να παρέχει σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, οι περιουσίες των οποίων βρέθηκαν στην πορεία των πρόσφατων πυρκαγιών.

Από το απόγευμα, θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσω της διαδικτυακής πύλης arogi.gov.gr, όπου οι πολίτες θα καταθέσουν μόνο μια υπεύθυνη δήλωσή τους, για κάθε ακίνητο και την έκταση της ζημιάς που αυτό έχει υποστεί με βάση την δική τους εκτίμηση.

Ως γνωστό η προκαταβολή της στεγαστικής αρωγής για κατοικίες θα ξεκινά από τα 5000 και θα φτάνει τα 20,000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής συμπεριλαμβάνοντας και την αποζημίωση για την καταστροφή της οικοσκευής που θα ξεκινά από 2000 έως και 6000 ευρώ.

Στα εμπορικά ακίνητα , τις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και της εγκαταστάσεις για κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή, η προκαταβολή της αποζημίωσης θα κυμαίνεται από 5000 ευρώ έως και τα 22.000 ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς Το ποσό της προκαταβολής θα περιλαμβάνει και μια προκαταβολή, για την καταστροφή μηχανημάτων, εμπορευμάτων, πρώτων υλών κτλ που θα κυμαίνεται από τα 2000 έως και τα 8000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι που θα σπεύσουν να κάνουν από σήμερα τις αιτήσεις τους θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

1 Η αίτηση για την προκαταβολή θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματική ζημιά που υπέστη το σπίτι, η επιχείρηση ή η αγροτική τους εγκατάσταση. Αν δηλωθεί μεγαλύτερη από την πραγματική ζημιά, μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που κάνει το υπουργείο υποδομών και οι περιφέρειες, θα κληθούν να επιστρέψουν τα επιπλέον χρήματα που θα τους έχουν δοθεί ως προκαταβολή.

2 Η στεγαστική αρωγή θα αποζημιώσει ζημιές που έγιναν σε υπαρκτά και δηλωμένα ακίνητα. Με άλλα λόγια τα κτήρια τα οποία θα αποζημιωθούν θα αφορούν σε ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9). Αν έχουν γίνει εκ των υστέρων προσθήκες ή υπάρχουν αδήλωτα ακίνητα αυτά δεν θα υπολογιστούν στο τελικό ποσό της αποζημίωσης.

3 Η προκαταβολή, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ.

4 Οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες, αφορολόγητες και μη συμψηφιστέες με οφειλές προς το Δημόσιο.

5 Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που τις ιδιοχρησιμοποιούν, δικαιούνται τόσο τη Στεγαστική Συνδρομή, όσο και την αποζημίωση για οικοσκευή.

6 Σε περίπτωση που η κατοικία έχει μακροχρόνια μίσθωση, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη Στεγαστική Συνδρομή, και ο ένοικος την αποζημίωση για οικοσκευή.

7 Η αποζημίωση θα καταβληθεί μέχρι και το τέλος Αυγούστου ή το αργότερο στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Η εξόφληση της κρατικής αρωγής

Η στεγαστική αρωγή θα φτάνει τις 120.000 και θα παρέχεται με επιχορήγηση σε ποσοστό 80% και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του δημοσίου.

Το ύψος της ζημιάς. θα πρέπει να πιστοποιηθεί από τους ελεγκτές του υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι έχουν καταγράψει ήδη το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Θα ακολουθήσει η υποβολή φακέλων από τους πυρόπληκτους με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που θα βοηθήσουν τους εκτιμητές να καταλήξουν στο υπόλοιπο ποσό της αποζημίωσης που θα δοθεί σε κάθε περίπτωση.

Η ζημιά σε επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές καλλιέργειες, θα καλύπτεται σε ποσοστό έως και 70% του ποσού που θα πιστοποιήσουν οι καταγραφείς των κατά τόπους περιφερειών και σε δεύτερη βάση ο ΕΛΓΑ (ειδικά σε ό,τι αφορά στις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο).

Οι διαδικασίες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο φθινόπωρο οπότε και οι δικαιούχοι θα πάρουν το υπόλοιπο της κρατικής αγωγής.

Τελευταίοι θα αποζημιωθούν οι αγρότες για τη ζημιά που έχουν στις καλλιέργειές τους. Η αποζημίωση των κατεστραμμένων από την φωτιά καλλιεργειών, θα γίνει την άνοιξη. Τότε θα μπορεί να εκτιμηθεί ποια είναι η πραγματική ζημιά σε ό,τι αφορά στην παραγωγή του κάθε χωραφιού.

Μαζί με την πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, αναμένεται να ανοίξει και η δεύτερη πλατφόρμα, όπου όποιος θέλει να βοηθήσει τους πληγέντες, θα μπορεί να δηλώνει την συνδρομή του σε είδος ή σε χρήματα.

Σχετικά