Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: «Βαθιά» το χέρι στη τσέπη από τον Σεπτέμβριο

Νέα μέτρα δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες και θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού που θα ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022 ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας «αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και προστατεύσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα rapid test θα μπουν υποχρεωτικά στη ζωή των ανεμβολίαστων από τις 13 Σεπτεμβρίου και για περίπου έξι μήνες, πράγμα που σημαίνει πως το χέρι στην τσέπη θα μπει βαθιά για όσους έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο αναστολής εργασίας (από 1ης Σεπτεμβρίου) των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση ή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα οφείλουν να κάνουν 1 εργαστηριακό rapid test /εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapid tests / εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ. Αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Να σημειωθεί πως η τιμή των rapid test επανακαθορίστηκε στα 10 ευρώ, ενώ από τις 13 Σεπτεμβρίου και μέχρι τον Μάρτιο, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να κάνουν rapid test μόνο στα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, καθώς οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν ως στόχο «να σταματήσουμε όσο μπορούμε τη μετάδοση του ιού και τις νέες μεταλλάξεις, καθώς και να θωρακίσουμε το Σύστημα Υγείας από βαριές νοσηλείες που θα μπορούσαν πολύ απλά να μην υφίστανται χάρη στο εμβόλιο και στον εμβολιασμό».

Σχετικά