Χαρίτσης: Ευθύνες στη ΝΔ για την ακρίβεια – «Η εμμονή στην αυτορύθμιση στοιχίζει ακριβά»

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών επιρρίπτει με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Συγκριμένα αναφέρει: «Στις 16 Ιουλίου καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για φαινόμενα αισχροκέρδειας και χειραγώγησης τιμών που προκαλούν εκρηκτικές αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, πρώτες ύλες. Η κυβέρνηση τόσο καιρό κωφεύει. Η εμμονή της στο δόγμα περί αυτορύθμισης της αγοράς μας στοιχίζει πολύ ακριβά».
«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση οι αυξήσεις στο «καλάθι της νοικοκυράς»

Στο μεταξύ, μέτρα στην κατεύθυνση στήριξης του εισοδήματος των πολιτών, με στόχο να αποτελέσουν κι ένα αντιστάθμισμα στο κύμα ακρίβειας που επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προσεχές σαββατοκύριακο 11 και 12 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να κάνει μία αποτίμηση τού τι έχει γίνει έως σήμερα, αλλά και ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2023.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες θα υπάρχει, εκτός των άλλων και ένα πλέγμα μέτρων προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών από τις αυξήσεις που έρχονται ή ήρθαν στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο), λόγω των διεθνών ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών.
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις σε φορολογικό επίπεδο, αυτές θα αφορούν την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους, την διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και την μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από τις τρεις προαναφερόμενες παρεμβάσεις εκτιμάται ότι υπερβαίνει 1,5 δισ. ευρώ, ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο στις συνθήκες που υπάρχει για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Από εκεί και πέρα και με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητούν λύσεις που θα είναι στοχευμένες και το κόστος τους θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο.

Στο επιπλέον αυτό πακέτο, θα περιλαμβάνεται η στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά για τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθώς επίσης και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες όμως κατηγορίες πολιτών που πληρούν κάποια ειδικά κριτήρια, όπως π.χ. οι πυρόπληκτοι.

Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις σε βάθος διετίας ο πρωθυπουργός, αφού περιγράψει την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία, θα αναφερθεί στις προτεραιότητες και θα αναλάβει τη δέσμευση ότι αυτές θα υλοποιηθούν, εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Θα δώσει έμφαση επίσης και στο γεγονός από το 2023 και μετά επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για την ελληνική οικονομία, μετά από μία 3ετία παρέκκλισης από αυτούς λόγω της πανδημίας.

Σχετικά