Τα γαλλικά μαχητικά Rafale καθήλωσαν τους θεατές στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας

«Έκοψαν την ανάσα» τα μαχητικά των Γάλλων – Τα χαρακτηριστικά του Rafale που εντυπωσιάζουν και προκαλούν ενθουσιασμό στους επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας – Πάνω από την Αθήνα τα γαλλικά μαχητικά το πρωί της Δευτέρας, θα σχηματίζουν την ελληνική σημαία πάνω από την Ακρόπολη. 

Εντυπωσιακοί ελιγμοί στον αέρα, εκκωφαντικές διελεύσεις σε χαμηλό ύψος και… παρέλαση μπροστά από τους φωτογράφους και το κοινό για να τα φωτογραφίσουν. Τα γαλλικά μαχητικά Rafale καθήλωσαν όσους βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας στη Βοιωτία, δίνοντας μια πρώτη, έστω και μικρή, γεύση των τεράστιων δυνατοτήτων τους.

Αν και η επίδειξη από το ένα Rafale (σ.σ. το άλλο βρισκόταν στο έδαφος ως βοηθητικό σε στατική έκθεση), διήρκεσε μόνο 10 λεπτά, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να δουν την ποιότητα του αεροσκάφους «με ταχύτητα από 300 κόμβους ως 1000 χλμ την ώρα και επιτάχυνση βαρύτητας από -3 ως 9G αν και οι δυνατότητές του φτάνουν τα 10,5G», όπως δήλωσαν οι επικεφαλής της γαλλικής αποστολής που έφτασε για μια ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες στην πατρίδα μας.

Το εντυπωσιακό Rafale της Armée de l’Air στην αεροπορική Βάση της Τανάγρας.

Μετά από μια άκρως εντυπωσιακή επίδειξη των πτητικών του δυνατοτήτων, ο Γάλλος πιλότος Jerome Thoule, αναφώνησε από τον ασύρματό του «Ελλάδας – Γαλλία – Συμμαχία», ενθουσιάζοντας τα πλήθη στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα του Rafale είναι ότι ανταποκρίνεται σε όλες τις αποστολές και σε όλους τους ρόλους. Το Rafale έχει τη δυνατότητα να μπει πρώτο στην εχθρική ζώνη και να βγει τελευταίο», δήλωσε ο Γάλλος πιλότος του Rafale, σμηναγός Νατιβέλ Μπαμπούκ. «Έχουν υπάρξει συνεργασίες με F16 και άλλα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, αλλά το Rafale «θα κάνει χτυπήματα από απόσταση, θα προστατεύσει τα άλλα αεροσκάφη όταν μπουν στην εχθρική ζώνη και θα είναι το τελευταίο που θα τα συνοδεύσει φεύγοντας».

Το Rafale στον ελληνικό ουρανό.

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα, με την αγορά των 18 Rafale αλλάζει άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ικανοποιώντας πάγιες απαιτήσεις για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαμάχη.

«Για να έλθουμε από την Γαλλία, χρειαστήκαμε τις τρεις δεξαμενές μας στο αεροσκάφος κι αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα του μαχητικού, η μεγάλη αυτονομία που διαθέτει και μάλιστα μπορεί να μεταφέρει οπλισμό μιάμιση φορά μεγαλύτερη από το βάρος του», είπε ο Γάλλος Σμηναγός. Τι σημαίνει αυτό; Πως το Rafale γίνεται η… Σάρισα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με δυνατότητα δράσης σε όλα τα «καυτά» σημεία ενδιαφέροντος που απασχολούν την πατρίδα μας.

Υπενθυμίζουμε άλλωστε πως τα γαλλικά μαχητικά θα έρθουν στην Ελλάδα φέροντας όλο τον πανίσχυρο πλισμό τους, ο οποίος περιλαμβάνει Scalp, Exocet αλλά και τους φονικούς Meteor. Το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

Ελιγμοί που κόβουν την ανάσα από τους Γάλλους πιλότους των Rafale.

Η αίσθηση που κυριάρχησε στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα το Σαββατοκύριακο, ήταν πως η αιχμή το δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων, η Πολεμική μας Αεροπορία γυρίζει πλέον σελίδα και περνά σε μια νέα εποχή, με σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που την καθιστούν απόλυτη κυρίαρχο στο Αιγαίο και πανίσχυρη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα δύο πολεμικά αεροσκάφη Rafale και το ακροβατικό σμήνος της Γαλλικής Αεροπορίας «Patrouille de France», που πήραν μέρος στο “Athens Flying Week”, θα αποχαιρετήσουν αύριο το πρωί την Ελλάδα με μια πτήση πάνω από την Αθήνα.

Γύρω στις 10.40 θα πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη σχηματίζοντας τα χρώματα της Ελλάδας.

Και φυσικά δεν είναι μόνο τα Rafale. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας «τρέχει» και άλλα πολύ σημαντικά προγράμματα που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα ελληνικά «φτερά» προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες. Η αναβάθμιση των 84 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε Viper, που σημαίνει ό,τι πιο εκσυγχρονισμένο σε F-16 παγκοσμίως, θα δημιουργήσει έναν πανίσχυρο εναέριο στόλο, ικανό να επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα σε οποιδήποτε αντίπαλο.

Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν βάλει για τα καλά την Ελλάδα στο «παιχνίδι» των καλύτερων αεροσκαφών 5ης γενιάς παγκοσμίως, των F-35. Αναμφισβήτητα, μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία και είναι προφανές πως με Rafale, F-16 Viper, αναβαθμισμένα Mirage 2000-5 και τις «φονικές μηχανές», F-35 στα χέρια των καλύτερων πιλότων του ΝΑΤΟ, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία γίνεται απόλυτη κυρίαρχος

Είναι απολύτως λογικό λοιπόν, η αγορά των Rafale από τη Χώρα μας να έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό στην Τουρκία, που δεν έχει προχωρήσει καν στην αναβάθμιση των F-16 της.

Παράλληλα, η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας προκαλεί την οργή του Ταγίπ Ερντογάν, μιας και η γαλλική πολεμική αεροπορία σκοπεύει να έχει συχνή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη έχει συμφωνηθεί οι Γάλλοι να επιστρέψουν στην αεροπορική Βάση της Τανάγρας τον Δεκέμβριο, μόλις φτάσουν δηλαδή στη χώρα μας και την 114 Πτέρυγα Μάχης και τα πρώτα ελληνικά Rafale.

Σχετικά