Ακριβή μου βενζίνη: Οι αυξήσεις στα καύσιμα εκτινάσσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Σχεδόν 27 λεπτά το λίτρο είναι αυξημένη η τιμή βενζίνης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τα καύσιμα έχουν πάρει ανοδική πορεία με τους επαγγελματίες του κλάδου να παραδέχονται ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν να απορροφήσουν χωρίς κραδασμούς τις ανατιμήσεις.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2020 η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων έφτανε τα 1,427 ευρώ, ενώ χθες( 13 Σεπτεμβρίου του 2021) το ένα λίτρο άγγιξε τα 1,695 ευρώ. Η αύξηση των 0,27 ευρώ ανά λίτρο έχει σαν αποτέλεσμα οι οδηγοί να βάζουν ακριβότερα το χέρι στην τσέπη, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι μένουν στη Θεσσαλονίκη και αναφέρουν ότι θα περνούν τα σύνορα για να βάζουν βενζίνη στη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η τιμή της βενζίνης διαμορφώθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ως εξής. Την 1η Μαΐου του 2020 το ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης κόστιζε 1,314 ευρώ, την1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους 1,413 ευρώ, ενώ από τον Ιανουάριο του 2021 οι τιμές άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι στις 31 Ιανουαρίου του 2021 η τιμή της αμόλυβδης έφτασε το 1,482 ευρώ, δύο μήνες αργότερα τα 1,6 ευρώ και χθες η μέση τιμή της διαμορφώθηκε στα 1,695 ευρώ.
Πού διαμορφώνονται οι υψηλότερες τιμές

Οι υψηλότερες τιμές διαμορφώνονται στο νομό Κυκλάδων με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1,924 ευρώ, στο νομό Δωδεκανήσων με 1,840 ευρώ, ενώ την τριάδα κλείνει ο νομός Σάμου όπου η μέση τιμή του λίτρου για την αμόλυβδη κοστίζει 1,816 ευρώ. Μάλιστα στις τρεις παραπάνω περιοχές οι ανώτατες τιμές ξεπερνούν τα 2 ευρώ. Στη Σάμο φτάνουν τα 2,095 ευρώ, στις Κυκλάδες τα 2,075 και στα Δωδεκάνησα τα 2,030 ευρώ. Στον αντίποδα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη όπου παρουσιάζουν τις χαμηλότερες τιμές στις πωλήσει των υγρών καυσίμων με τα κόστος ανά λίτρο να κοστίζει 1,661 και 1,660 ευρώ αντίστοιχα. «Η τιμή των καυσίμων είχε φτάσει στο ανώτερο σημείο τα μέσα Ιουλίου.

Η τιμή κυμαίνεται στο 1,65. Η αύξηση της είναι πάνω του 25% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020. Ο κόσμος δυσανασχετεί. Και είναι φυσιολογικό» λέει στο newsit.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής και συνεχίζοντας προσθέτει: «Αυτές τις αυξήσεις δεν μπορεί να τις απορροφήσει ένας οικογενειακός προγραμματισμός. Εμείς μπορεί να έχουμε αύξηση κατανάλωσης σε τζίρο, όμως έχουμε λιγότερο όγκο αγορασμένο από τους καταναλωτές γιατί η αύξηση είναι τόσο μεγάλη. Και από τη στιγμή που η εφορία κερδίζει ανά λίτρο, ανά όγκο, εμείς είμαστε χαμένοι».
Κάτοικοι της Θεσσαλονίκης πηγαίνουν σε γειτονικές χώρες

Σύμφωνα με το Χρήστο που έβαζε βενζίνη σε ένα από πρατήρια υγρών καυσίμων που επισκέφτηκε το newsit.gr, το αυτοκίνητο του χρειάζεται πλέον ένα αυξημένο ποσό κατά 25% για να γεμίσει πλήρως το ρεζερβουάρ του. «Η τιμή της βενζίνης έχει ανέβει πάρα πολύ και θα συμπαρασύρει τα πάντα. Πριν τις αυξήσεις το αυτοκίνητο μου γέμιζε με 150 ευρώ. Τώρα θέλει 200 ευρώ το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που έχω. Το γεμίζουμε σπάνια πλέον. Με 1000 ευρώ παίρνεις και καινούριο αυτοκίνητο. Είναι δυσανάλογα τα ποσά».

Από την πλευρά του ο 57χρονος Άγγελος που μένει στην Θεσσαλονίκη αναφέρει ότι τα καύσιμα πλέον στη χώρα μας είναι τόσο ακριβά που δεν το αποκλείει να περάσει τα σύνορα προκειμένου να γεμίσει το αυτοκίνητο του σε γειτονική μας χώρα. «Η βενζίνη είναι πανάκριβη. Γέμιζα το ρεζερβουάρ με 30 ευρώ, τώρα γεμίζω με σχεδόν 50 ευρώ. Θα αναγκαστώ να πηγαίνω στα Σκόπια να βάζω βενζίνη. Είναι 1,40 η τιμή εκεί διατιμημένη. Δεν γίνεται άλλο. Θα κυκλοφορώ με μπετόνια στο τέλος».

newsit.gr

Σχετικά