Ραντεβού τον Οκτώβριο

Την πρόθεση να τα βρουν μεταξύ τους φαίνεται πως είχαν τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μεταξύ τους, μόλις εφτά ημέρες μετά την «κρίση των υποβρυχίων» και τη στρατηγική συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας.

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ συμφώνησαν ότι οι «ανοιχτές συνεννοήσεις» μεταξύ συμμάχων θα είχαν βοηθήσει να αποφευχθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν από την απόφαση που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, όσον αφορά την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων, αμερικανικής τεχνολογίας, στην Αυστραλία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν μια διαδικασία «καλύτερων διαβουλεύσεων» ώστε να σφυρηλατήσουν τις προϋποθέσεις που «θα εγγυώνται την εμπιστοσύνη», ανέφερε η γαλλική προεδρία. Σύμφωνα με το Ελιζέ, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την αναγκαιότητα μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στο ΝΑΤΟ.

Επιστρέφει στις ΗΠΑ ο Γάλλος πρέσβης

Την επόμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρέσβης που είχε ανακληθεί από τον Μακρόν με αφορμή αυτή την κρίση των υποβρυχίων θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον. Ο Μπάιντεν συμφώνησε ότι, αν είχαν γίνει διαβουλεύσεις με τη Γαλλία πριν ανακοινωθεί αυτή η τριμερής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Αυστραλία και τη Βρετανία, θα είχε αποφευχθεί η διπλωματική κρίση, σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, σε ένδειξη δυσαρέσκειας αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 54 δισ. ευρώ.

Στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία τους οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Ευρώπη τον Οκτώβριο. Ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην G20 στη Ρώμη στις 30-31 Οκτωβρίου και κατόπιν στην COP-26 στη Γλασκώβη, στις αρχές Νοεμβρίου. Μέχρι τότε θα ξεκινήσουν «μια διαδικασία εκτενών διαβουλεύσεων με στόχο να τεθούν σε εφαρμογή οι προϋποθέσεις που θα εγγυηθούν την εμπιστοσύνη».

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα εντείνουν τη στήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές αποστολές των Ευρωπαίων στην περιοχή του Σάχελ.

Σχετικά