Κύριοι Υπουργοί, οι κάτοικοι της Θήβας και της Βοιωτίας δεν πρέπει να είναι όμηροι της αβεβαιότητας και του φόβου!

Ανοιχτή επιστολή της Γιώτας Πούλου,                                                                                   Βουλευτή Βοιωτίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΘΕΜΑ: Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας και η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού – Άμεση ενίσχυση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας.

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,                                                                                                                             Προστασίας του Πολίτη,                                                                                                    Εσωτερικών                                                                                                                 

Κύριοι Υπουργοί,

Η παρατεταμένη σεισμική έξαρση που καταγράφεται τους τελευταίους τρεις μήνες στην περιοχή της Θήβας, με περισσότερες από 1.700 δονήσεις έως 4,5 Ρίχτερ, έχει προκαλέσει διάχυτη ανησυχία στους κατοίκους του Δήμου Θηβαίων, αλλά και ολόκληρης της Βοιωτίας.

Η συνέχιση του φαινομένου, σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου στις 27 Σεπτεμβρίου, έχει ενισχύσει τις ανησυχίες των πολιτών και των τοπικών φορέων. 

Η Επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) συνέστησε την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και αποφάσισε την άμεση μετάβαση του επιστημονικού δυναμικού της στην περιοχή για την ενδελεχή  παρακολούθηση του φαινομένου.

Επιπλέον, ο ΟΑΣΠ, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τα συναρμόδια Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών πρέπει να βρίσκονται σε αδιάκοπη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Δήμο Θηβαίων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι αντισεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτήρια, αλλά και ότι έχουν ενημερωθεί σωστά και έγκαιρα όλοι οι πολίτες. 

Στο πλαίσιο αυτό, άμεση είναι η ανάγκη ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος Βοιωτίας που είναι έντονα υποστελεχωμένο.

Επιπλέον, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα και τη σημαντική έλλειψη αστυνομικού προσωπικού στη Βοιωτία, που δυσχεραίνει το έργο της προστασίας των πολιτών.

Έχουμε επισημάνει τις ελλείψεις αυτές με σχετικές Ερωτήσεις μας στο Κοινοβούλιο.

Κύριοι Υπουργοί,

Οι κάτοικοι της Θήβας και ολόκληρης της Βοιωτίας δεν πρέπει να είναι όμηροι της αβεβαιότητας και του φόβου!

Η κυβέρνηση και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς οφείλουν να λάβουν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης ενδεχόμενων έκτακτων αναγκών!   

Με εκτίμηση,

Γιώτα Πούλου

Σχετικά