«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: Ποιες αλλαγές υπάρχουν στο νέο πρόγραμμα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μέχρι την εκκίνηση του προγράμματος προχώρησε στην ενεργοποίηση της ιστοσελίδας του «Εξοικονομώ», από όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες: exoikonomo.gov.gr

Η ηγεσία του υπουργείου φέρεται να έχει μεταθέσει χρονικά το άνοιγμα της πλατφόρμας καθώς λόγω των ανατιμήσεων των οικοδομικών υλικών και της ενέργειας εξετάζει αναπροσαρμογές στο ύψος των επιλέξιμων δαπανών.ADVERTISING

Πηγές αναφέρουν ότι για τις παρεμβάσεις στα κτίρια το ύψος των επιδοτήσεων από τα 180 ευρώ/τ.μ. που ήταν το ανώτερο, σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις αυξάνεται σε 200 ευρώ/τ.μ. Επίσης για τις έξυπνες συσκευές διαχείρισης ενέργειας το ανώτατο ύψος από τα 1.500 ανεβαίνει στα 2.000 ευρώ. Παραμένει όμως σταθερό τo συνολικό ποσό ανώτατου προϋπολογισμού παρεμβάσεων που είναι 28.000 ευρώ.

Επιπλέον εκκρεμεί η δημοσίευση του αναλυτικού οδηγού εφαρμογής του προγράμματος. Το «Νέο Εξοικονομώ» έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «είναι πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό, δεδομένου ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και δημιουργείται λίστα επιλαχόντων ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων».

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το «Νέο Εξοικονομώ» θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030.

Με το πρόγραμμα επιδοτούνται νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους με βάση το εισόδημά τους. Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 40% έως και 75%. Λαμβάνονται επίσης υπόψη για την ένταξη στο πρόγραμμα η παλαιότητα του κτιρίου αλλά και οι καιρικές συνθήκες της περιοχής όπου βρίσκεται η κατοικία τους.

Σχετικά