Το χάπι, σύμφωνα με την εταιρεία, μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά 89% – Πρόκειται για το δεύτερο αντι-ιικό χάπι μετά τη χθεσινή έγκριση από τη Βρετανία του σκευάσματος της Merck
Αποτελεσματικό έως και κατά 89% είναι το χάπι που αναπτύσσει η Pfizer κατά της λοίμωξης Covid-19 ως προς τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία.
Πρόκειται για το δεύτερο αντι-ιικό χάπι που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης μετά τη χθεσινή έγκριση από το αρμόδιο βρετανικό φορέα του χαπιού της επίσης αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Merck (MSD στον υπόλοιπο κόσμο).
Η Pfizer μετά τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα σκοπεύει να καταθέσει αίτημα αδειοδότησης του σκευάσματος στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «το ταχύτερο δυνατόν», όπως ιδία αναφέρει.
Το χάπι με την προσωρινή κωδική ονομασία PF-07321332 όταν χορηγηθεί συνδυαστικά με ένα ήδη γνωστό σκεύασμα για τον ιό HIV, τη ριτοναβίρη, μπορεί να μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου των ατόμων που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό.
Ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πρωτεάσης και δρα αναστέλλοντας ένα ένζυμο του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που είναι αναγκαίο για τον πολλαπλασιασμό του εντός των ανθρώπινων κυττάρων. Οι αναστολείς πρωτεάσης ήδη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση άλλων ιογενών παθογόνων όπως ο HIV και η Ηπατίτιδα C.
«Το χάπι PF-07321332 χορηγείται συνδυαστικά με φάρμακο για τον HIV διότι το δεύτερο σκεύασμα έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τον μεταβολισμό ή την διάσπαση του πρώτου, βοηθώντας έτσι το χάπι για την Covid-19 να μείνει ενεργό για περισσότερο διάστημα μέσα στον οργανισμό σε συνθήκες υψηλού ιικού φορτίου», εξηγεί η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία.
Από τα στοιχεία της ενδιάμεσης κλινικής μελέτης σε 1.219 ενήλικες που είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19, προέκυψε ότι όταν έλαβαν χαμηλής δοσολογίας ριτοναβίρη και PF-07321332 καταγράφηκαν έξι νοσηλείες, κανένας θάνατος μεταξύ των 607 ασθενών που έκαναν τη συνδυαστική αγωγή, εντός πέντε ημερών από την απαρχή των συμπτωμάτων της Covid-19. Στην ομάδα ελέγχου καταγράφηκαν 41 νοσηλείες και 10 θάνατοι μεταξύ των 612 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε εικονική αγωγή.
«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το αντι-ιικό μας χάπι, αν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές, καθώς μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19 και περιορίζει τις 9 στις 10 νοσηλείες», δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά σε σχετική ανακοίνωση.
Με δηλώσεις του στο CNBC τον περασμένο Απρίλιο ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer είχε εκτιμήσει ότι το χάπι θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ περί τα τέλη του 2021.
protothema.gr