Εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Βραχυκύκλωμα» με το debate – Η πρόταση Παπανδρέου και η αντίδραση των άλλων υποψηφίων

Η αναβολή της συνεδρίασης της ΕΔΕΚΑΠ (της αρμόδιας επιτροπής για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ) την Τετάρτη, δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο πως ακόμα οι έξι υποψήφιοι δεν έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν για τους κανόνες του debate.

Για την ακρίβεια τη δεδομένη χρονική στιγμή χωρίζονται σε δύο πλευρές: σε αυτή των πέντε υποψηφίων που συναινούν στην πρόταση που κατατέθηκε και μοιάζει με το μοντέλο που ακολουθήθηκε το 2017 και σε αυτή της πλευράς του Γιώργου Παπανδρέου, που προτείνει μια εναλλακτική προσέγγιση στην τηλεμαχία.

Η πρόταση που πάνω-κάτω βρίσκει σύμφωνους τους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Χρηστίδη μιλάει σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», για δύο debate που θα γίνουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με εκπροσώπους καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και περιφερειακών δικτύων αντίστοιχα, και περιλαμβάνουν τρεις θεματικές συν μία ερώτηση που θα μπορεί να απευθύνει ο κάθε υποψήφιος σε έναν εκ των συνυποψηφίων του.
Η επιστολή Παπανδρέου και η πρόταση για το debate

Από την άλλη, με την επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της ΕΔΕΚΑΠ, ο Παπανδρέου απέρριψε το συγκεκριμένο μοντέλο.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «λόγω των πολύ διαφορετικών συνθηκών από το 2017, δεν ενδείκνυται να επιλεγεί ένα debate όπως αυτό που έγινε στις εσωκομματικές εκλογές της χρονιάς εκείνης, ούτε οποιαδήποτε μορφή που να παραπέμπει σε ριάλιτι σόου.

Η πρόταση μας είναι να γίνουν τρεις θεματικές, διαδικτυακές – τηλεοπτικές συζητήσεις, όπου οι υποψήφιοι να μπορούν να συμμετάσχουν από οποίο σημείο της χώρας βρίσκονται και να έχουν επαρκή χρόνο ανάλυσης των θέσεων τους. Υπάρχουν σήμερα οι τεχνικές δυνατότητες ώστε οι νέες τεχνολογίες να αξιοποιηθούν χωρίς πρόβλημα» και προσθέτει:

«Η επί της ουσίας παράθεση απόψεων θα συμβάλει στην προώθηση της εικόνας μιας πλουραλιστικής παράταξης που δεν αναλώνεται σε εσωτερικές διαμάχες, ούτε και μικροπολιτικές συζητήσεις.

Στον αγώνα αυτό είμαστε όλοι σύντροφοι και όχι αντίπαλοι. Η ενότητα, η ποιότητα του διαλόγου και η τεκμηρίωση των θέσεων μας, θα πείσουν τους Έλληνες πολίτες ότι μπορούμε, με τη δική τους συμμετοχή, να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές των εξελίξεων».Έντονη αντίδραση των συνυποψηφίων του

Η αντίδραση από τους υπόλοιπους υποψηφίους ήταν έντονη.

«Οι πέντε από τους έξι υποψηφίους συμφωνήσαμε στο γενικό πλαίσιο διεξαγωγής του debate κατά το πρότυπο του 2017» ανέφερε από την πλευρά Λοβέδου ο Σπύρος Καρανικόλας.

«Η πλευρά του κ. Παπανδρέου διαφώνησε και ζήτησε να επαναληφθεί η συνεδρίαση… Μόλις 10 λεπτά πριν από τη συμφωνηθείσα ώρα συνεδρίασης της επιτροπής για τη λήψη τελικής απόφασης, η πλευρά του κ. Παπανδρέου ζήτησε την εκ νέου αναβολή της συζήτησης. Εμείς θα επιμείνουμε» επεσήμανε.

Σχολιάζοντας την πρόταση Παπανδρέου, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε στην ΕΡΤ ότι «αυτό το μοντέλο δεν είναι debate, είναι παράλληλοι μονόλογοι. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να κάνουμε από τα σπίτια μας παράλληλους μονολόγους. Δια ζώσης μπορούμε να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο και να δεσμευτούμε απέναντι στον λαό της Δημοκρατικής Παράταξης ως προς το τι κόμμα θέλουμε και ποιο είναι το όραμά μας για την πατρίδα μας».

Παρόμοια στάση, με πιο χαμηλούς τόνους κρατούν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Σε κάθε περίπτωση , στη σημερινή συνεδρίαση θα φανεί εάν όντως υπάρχει διάθεση σύγκλισης και συμφωνίας ανάμεσα στους υποψηφίους, καθώς οι πρώτοι θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει να σαμποτάρει τη διαδικασία, ενώ η πλευρά Παπανδρέου θεωρεί πως μια συζήτηση που θα έχει επίκεντρο το παρελθόν ή εσωκομματική θεματική δεν θα «τραβήξει» κόσμο εκτός παράταξης που θα ήθελε να δει αν οι υποψήφιοι μπορούν να μιλήσουν για «τα θέματα που τους αφορούν».

Σχετικά