Λευκορωσία – Πολωνία: Συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων στα σύνορα των δυο χωρών

Τουλάχιστον 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας

Η πολωνική συνοριοφυλακή εκτίμησε σήμερα ότι αυτή τη στιγμή 3.000 έως 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων με την Πολωνία και ότι περισσότεροι συνεχίζουν να καταφθάνουν εκεί καθημερινά.

Ο μεγαλύτερος καταυλισμός που έχει στηθεί, με πάνω από 1.000 ανθρώπους, βρίσκεται στην απέναντι πλευρά από την πολωνική πόλη Κούζνικα.

«Το μέγεθος του προβλήματος δεν μειώνεται», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καταρζίνα Ζντανόβιτς, εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής στην ανατολική περιοχή Ποντλάσιε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι λευκορωσικές δυνάμεις δίνουν στους μετανάστες ξύλα και νερό στους καταυλισμούς που έχουν στήσει.

«Βλέπουμε ότι ετοιμάζονται να μείνουν για περισσότερο χρόνο εδώ», συμπλήρωσε.

Η Ζντανόβιτς είπε ότι μια «πολύ επιθετική» ομάδα περίπου 100 μεταναστών επιχείρησε να περάσει τα σύνορα χθες Πέμπτη.

«Πέταγαν πέτρες και κομμάτια ξύλου στον φράχτη και στην αστυνομία. Καταφέραμε να τους σταματήσουμε», είπε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι λευκορωσικές δυνάμεις μεταφέρουν μετανάστες στα σύνορα και τους παρακολουθούν. Προσπαθούν επίσης να διαταράξουν το έργο των Πολωνών συνοριοφυλάκων, ιδίως με τη χρήση λέιζερ.

Η ΕΕ κατηγορεί το καθεστώς της Λευκορωσίας ότι ενορχηστρώνει τη μεταναστευτική κρίση ως αντίποινα στις κυρώσεις της ΕΕ.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις βοήθειας μεταναστών επέκριναν έντονα τη Λευκορωσία, αλλά και την αδιάλλακτη στάση των πολωνικών αρχών, ζητώντας μια πιο ανθρωπιστική απάντηση.

Ερωτηθείσα για τους μετανάστες που επαναπροωθήκαν στη Λευκορωσία, η Ζντανόβιτς ανέφερε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν επαναπροωθηθεί 1.122 μετανάστες, από την έναρξη ισχύος του νόμου που νομιμοποιεί αυτήν την αμφιλεγόμενη διαδικασία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι μετανάστες αυτοί «λαμβάνουν ιατρική βοήθεια, εάν την χρειάζονται, καθώς και ρούχα, τρόφιμα και κουβέρτες».

Οι πολωνικές αρχές απαγορεύουν σε δημοσιογράφους και φιλανθρωπικές οργανώσεις την είσοδο στην περιοχή που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα σύνορα, σύμφωνα με τους κανόνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχουν κηρύξει εκεί οι αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά