Ούτε τα αρδευτικά έργα γλίτωσαν από τη λαίλαπα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

Μετά τις αυξήσεις «φωτιά» στα αγροεφόδια, τις ζωοτροφές, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, οι ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα αρδευτικά έργα εκτοξεύουν και το κόστος άρδευσης για τους αγρότες!  

Αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει 31 μεγάλα αρδευτικά έργα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2019, αποκλειστικά με δημόσια χρηματοδότηση και συνολικό προϋπολογισμό 450 εκατομ. ευρώ, τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «δωρίζει» 21 αρδευτικά έργα σε ιδιώτες για 25 χρόνια, μέσω των «ΣΔΙΤ» του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Οι αγρότες όλης της χώρας θα κληθούν σύντομα να πληρώσουν «φουσκωμένα» τιμολόγια άρδευσης, που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 50 ευρώ ανά στρέμμα, για να καλύψουν τις αποσβέσεις και τα κέρδη των ιδιωτών που θα συγχρηματοδοτήσουν την κατασκευή των έργων…

Στα πρώτα 8 που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης συμπεριλαμβάνεται, από τη Βοιωτία, το φράγμα στο Λιβάδι Αράχωβας, με κατασκευή αρδευτικού δικτύου και υδροηλεκτρικού εργοστασίου (προϋπ. 23 εκατ. ευρώ). Οι 600 δήθεν «ωφελούμενοι» αγρότες της περιοχής θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να «βγει το κέρδος» του επενδυτή!

Ταυτόχρονα, εδώ και δύο χρόνια καθυστερεί το έργο: «Βελτίωση του Αρδευτικού Συστήματος της Περιοχής Ι του Αναδασμού Ορχομενού»  που είχε εντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με δημόσια χρηματοδότηση (προϋπ. 4,9 εκ. ευρώ). Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, κα Παπαθωμά, οφείλουν ξεκάθαρες απαντήσεις στους αγρότες, αλλά και να δεσμευθούν ότι δεν θα καταλήξει και αυτό στα χέρια των ιδιωτών μέσα από «σκόπιμες» καθυστερήσεις…  

Οι δήθεν «ευαισθησίες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κλιματική αλλαγή και τους αγρότες είναι τέχνασμα για την παράδοση δημόσιας περιουσίας σε «ημέτερους», με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των αγροτικών εισοδημάτων!

Γιώτα Πούλου

Σχετικά