Πρέπει να έχουμε τη θέρμανση ανοιχτή όλη μέρα ή να την ανοίγουμε όταν την χρειαζόμαστε; Εξοικονομούν χρήματα οι έξυπνοι θερμοστάτες; Τελικά δουλεύει το κόλπο με το αλουμινόχαρτο;
Καθώς η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται κατακόρυφα και ο καιρός έχει αρχίσει να θυμίζει επιτέλους χειμώνα, η εξοικονόμηση στην ενέργεια και τη θέρμανση βρίσκεται πλέον στο μυαλό όλων μας.
Ωστόσο, οι εκτενείς παραφιλολογίες γύρω από το θέμα έχουν γεννήσει πολλά ερωτήματα στους καταναλωτές, οι οποίοι δεν ξέρουν ποια είναι η καλύτερη τακτική προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα.
Παρακάτω θα βρείτε τις απαντήσεις στις πιο κοινές απορίες.
Πρέπει να έχω το μπόιλερ ανοιχτό όλη μέρα ή να το ανοίγω μόνο όταν το χρειάζομαι;
Η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση εξαρτάται από το είδος του συστήματος που είναι εγκατεστημένο στο σπίτι σας.
Εάν ο θερμοσίφωνας λειτουργεί με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, τότε καλύτερα να ανοίγετε το μπόιλερ μόνο όταν πρόκειται να το χρειαστείτε.
Εάν όμως χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τότε σας συμφέρει να τον κρατάτε ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικά αν έχετε ενεργοποιήσει το νυχτερινό ρεύμα.
Εξοικονομεί χρήματα ο έξυπνος θερμοστάτης;
Ίσως, εάν ξεχνάτε τη θέρμανση ανοιχτή συχνά, ή εάν προτιμάτε να κοιμάστε σε ένα ζεστό σπίτι.
Με έναν έξυπνο θερμοστάτη μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας, μέσα από το κινητό σας, ενώ συνήθως υπάρχει διαθέσιμο και ένα ιστορικό, ώστε να έχετε μια ιδέα της χρήσης που κάνετε.
Έτσι, εάν ξεχάσετε ανοιχτή τη θέρμανση μπορείτε εύκολα να την κλείσετε από όπου και αν βρίσκεστε, γεγονός που σίγουρα εξοικονομεί ενέργεια. Επίσης, μπορείτε να ανοίξετε τη θέρμανση λίγο πριν φτάσετε σπίτι, έτσι ώστε ο χώρος να είναι ζεστός μόλις γυρίσετε.
Μπορείτε, μάλιστα να προγραμματίσετε το θερμοστάτη έτσι ώστε να αρχίσει να λειτουργεί η θέρμανση όλο και λιγότερο καθώς κοιμάστε. Έτσι, το σπίτι θα είναι ζεστό μόλις πέσετε για ύπνο και θα είστε άνετοι, χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία σε καύσιμα.
Πρέπει να λειτουργώ το πλυντήριο τη νύχτα;
Εάν έχετε ενεργοποιήσει το νυχτερινό ρεύμα, τότε σίγουρα σας συμφέρει οι ενεργοβόρες συσκευές, όπως είναι το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων, ή το θερμοσίφωνο, να λειτουργούν μεταξύ 02:00-08:00 και 15:00-17:00 (ή 02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο) κατά την χειμερινή περίοδο.
Είναι καλύτερο να ελέγχω τη θερμοκρασία από τον θερμοστάτη ή από τη βαλβίδα των καλοριφέρ;
Εάν έχετε μόνο έναν κεντρικό θερμοστάτη για ολόκληρο το σπίτι, τότε κάποιες φορές ίσως σας συμφέρει να χρησιμοποιήσετε τη βαλβίδα ορισμένων καλοριφέρ για να τα ρυθμίσετε, ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Εάν έχω ανοίξει τα καλοριφέρ, πρέπει οι πόρτες των δωματίων να είναι ανοιχτές ή κλειστές;
Σας συμφέρει οι πόρτες να είναι κλειστές. Τα περισσότερα συστήματα θέρμανσης λειτουργούν δημιουργώντας ένα «ρεύμα» μέσα στο δωμάτιο.
Αυτό σημαίνει ότι ο ζεστός αέρας κινείται γύρω από το δωμάτιο και ταξιδεύει πίσω στο καλοριφέρ για να ζεσταθεί εκ νέου. Κλείνοντας την πόρτα εξασφαλίζετε ότι το ρεύμα αυτό δεν διαταράσσετε και έτσι το δωμάτιο παραμένει ζεστό.
Τελικά δουλεύει το κόλπο με το αλουμινόχαρτο;
Ναι! Τοποθετώντας αλουμινόχαρτο πίσω από τα σώματα του καλοριφέρ που βρίσκονται σε εξωτερικούς τοίχους, θα εμποδίσετε τη ζέστη να περάσει από τον τοίχο, καθώς το αλουμινόχαρτο θα την αντανακλά πίσω στο δωμάτιο.
Εάν βάψω το καλοριφέρ μου μαύρο, θα ζεσταίνεται καλύτερα το σπίτι;
Όχι, πρόκειται για μύθο.
Συμφέρει να έχω το καλοριφέρ ανοιχτό όταν λείπω ή να το ανοίγω μόλις φτάνω σπίτι;
Σε γενικές γραμμές, το να έχετε τα καλοριφέρ στο «φουλ» όλη μέρα σημαίνει ότι θα καταναλώσετε περισσότερο καύσιμο και άρα θα χρεωθείτε περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για τον κλιματισμό, τον οποίο πρέπει να ανοίγετε αμέσως μόλις φτάσετε στο σπίτι και όχι νωρίτερα.
Ωστόσο, τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα, εάν τα καλοριφέρ είναι όλη μέρα κλειστά, διατρέχετε τον κίνδυνο να παγώσουν οι σωλήνες του σπιτιού σας. Επίσης, τα καλοριφέρ έχουν μεγαλύτερο χρόνο αντίδρασης από τα κλιματιστικά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να ζεσταθεί το σπίτι.
Αν έχετε κλασσικά καλοριφέρ με πετρέλαιο ή αέριο, λοιπόν, το καλύτερο είναι να διατηρείτε την θερμοκρασία του σπιτιού σε ένα χαμηλότερο επίπεδο της τάξεως 18-19 βαθμών Κελσίου τις ώρες που λείπετε. Τις ώρες που είστε μέσα στο σπίτι να την ανεβάζετε στο σημείο που θέλετε και νιώθετε άνετα.
Η διαδικασία αυτή κρατά σταθερή την θερμοκρασία του σπιτιού ανοίγοντας μόνο λίγα λεπτά ανά ώρα και λίγο περισσότερο όταν είστε μέσα σε αυτό. Έτσι αποφεύγετε τον χρόνο αντίδρασης που χρειάζεται ένα καλοριφέρ να ζεστάνει τον χώρο
ieidiseis.gr