Πολυτεχνείο: Ειρηνική η πορεία για την 48η επέτειο

Περίπου 20.000 διαδηλωτές μετείχαν στην πορεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – Διαδηλωτές του ΚΚΕ έκαψαν την αμερικανική σημαία – Συνθήματα και τραγούδια σε όλη τη διαδρομή
Με την πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκε ο τριήμερος εορτασμός της 48ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου μετέχουν στην πορεία. Ήδη, τα πρώτα μπλοκ πέρασαν από την αμερικανική πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ, του ιμπεριαλισμού, του φασισμού και της κυβέρνησης. Έξω από την πρεσβεία βρίσκονται παραταγμένα λεωφορεία της Αστυνομίας. Νωρίτερα, διαδηλωτές τραγουδούσαν τραγούδια όπως το «Πότε θα κάνει ξαστεριά».

Η συγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Νωρίτερα, η πορεία πέρασε από τη Βουλή και στην κεφαλή της, σταμάτησε έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πορεία μετέχουν 20.000 διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ.

Κλειστή είναι η Βασ. Σοφίας, που ωστόσο λίγο μετά τις 19:30 αποδόθηκε στην κυκλοφορία από το ύψος του ξενοδοχείου Hilton έως την Πανεπιστημίου. Λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Πατησίων και στη συνέχεια η Σταδίου και η Πανεπιστημίου.

Παρόντες στην πορεία είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«Αντίσταση για πάντα στον φασισμό» είναι το σύνθημα του πανό που κρατούν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξόριστων Αντιστασιακών. Στην πορεία μετέχουν άτομα όλων των ηλικιών, ενώ φωνάζουν συνθήματα και λένε τραγούδια.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε νωρίτερα το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η πορεία έφτασε στην πρεσβεία λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, ενώ τη σημαία κράτησαν και παιδιά. Φοιτητές τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο και αποχώρησαν χωρίς εντάσεις.

Σχετικά