Τα σταθερά υψηλά νούμερα σε διασωληνώσεις και θανάτους, ακόμη κι αν υπάρχει μια μικρή σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, δεν αφήνουν πολλή αισιοδοξία στους ειδικούς, οι οποίοι βλέπουν πλέον την κατάσταση στο ΕΣΥ μόνο να επιδεινώνεται και ίσως να καθίσταται μη διαχειρίσιμη σε λίγες μέρες.
Είναι αρκετά τα νοσοκομεία, ιδίως στη βόρειο Ελλάδα, που ξεκινούν εφημερία χωρίς κανένα κρεβάτι κενό στις ΜΕΘ, ενώ άνθρωποι χάνουν την ζωή τους εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Στο πλαίσιο αυτό, όλο και πιο έντονα το υγειονομικό προσωπικό ζητά δραστικά μέτρα προκειμένου να ξεφύγουμε από τον ασφυκτικό κλοιό της πανδημίας.
Η κυβέρνηση αρνείται τη λήψη νέων μέτρων και αυτό είναι το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο οποίο θα κινηθεί και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του σήμερα. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίσει όπως τώρα, δεν θέλει να φέρει στο τραπέζι κανένα lockdown, αντίθετα θέλει να παροτρύνει όσο μπορεί τους άνω των 65 και να κάνουν την τρίτη δόση και εν γένει τους ανεμβολίαστους να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Από κει και πέρα η αύξηση των ραντεβού για εμβόλιο έχει δημιουργήσει συγκρατημένη ελπίδα για το μέλλον, ενώ σε ό,τι αφορά την πίεση στο ΕΣΥ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως όπου υπάρχει ανάγκη, το υπουργείο Υγείας προχωράει στην επίταξη των υπηρεσιών γιατρών του ιδιωτικού τομέα.
Πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι προκειμένου να φτάσουμε στα επιθυμητά ποσοστά ανοσίας και να είμαστε προστατευμένοι πρέπει να ανοσοποιηθεί άλλο ένα 20% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή 2 εκατομμύρια άνθρωποι.
“Η χώρα πρέπει να τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”, δήλωσε ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου”, Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας πως “εγώ δεν σχολιάζω την πραγματικότητα, τη βιώνω”. “Εγώ και οι συνάδελφοί μου στο ”Παπανικολάου” αυτή τη στιγμή δεχόμαστε μια μεγάλη πίεση που αντανακλά το μέγεθος της συμφοράς στην κοινωνία”, συμπλήρωσε ο κ. Καπραβέλος στο Mega, σημειώνοντας πως “η διασπορά είναι τεράστια”.
Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε από την πλευρά του ότι “Δεν έχουμε και πολλά μέτρα διαχείρισης του κορονοϊού”, λέγοντας ωστόσο πως ένα γενικό lockdown δεν θα βοηθήσει την κατάσταση εν προκειμένω. “Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά. Μπορεί η θετικότητα να είναι στο 1,2% αλλά μετράμε τεράστιες μάζες πληθυσμού” είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής. Κάτι που όπως είπε, φαίνεται και από την πίεση στο σύστημα Υγείας.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, αλλά και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμούν πως η κορύφωση της πανδημίας θα έρθει τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου με τον αριθμό των κρουσμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 8.000.
Μάλιστα, ο κ. Τζανάκης έκανε λόγο για 2 σενάρια:
“Το καλό σενάριο, δείχνει ότι θα πάμε σε μια κορύφωση των κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αλλά η κορύφωση των διασωληνώσεων και των θανάτων θα έρθει 2-3 εβδομάδες αργότερα. Η αύξηση που βλέπουμε είναι στα 200-300 κρούσματα επιπλέον από αυτά που έχουμε σήμερα. Άλλες μέρες θα είναι λίγο πάνω από τα 8.000, άλλες γύρω στα 7.000 και άλλες κάτω από τα 7.000. Πάντως, στις γιορτές θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών”.
Σχετικά με το κακό σενάριο, η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου με 8.000-9.000 κρούσματα και σίγουρα με περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους.
Ειδικά δε για τον αριθμό των νεκρών από Covid, ο καθηγητής τόνισε ότι οι 3.000 θάνατοι που είχε προβλέψει για τον τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ίσως είναι μια συντηρητική εκτίμηση. “Εύχομαι να είναι 3.500 και όχι 4.000 οι θάνατοι. Ήδη καταγράφονται 2.049”, κατέληξε.