Ιταλία: Εγκρίθηκε για πρώτη φορά η ευθανασία σε τετραπληγικό ασθενή

Τα πρωτοσέλιδα των Ιταλικών ΜΜΕ είναι σήμερα αφιερωμένα στην πρωτόγνωρη για την Ιταλία απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Υγειονομικής Εταιρείας της Περιφέρειας Marche (Asur), η οποία έδωσε το πράσινο φως σε νόμιμη πρόσβαση στην “ευθανασία” ενός τετραπληγικού ασθενή.

Η είδηση, την οποία πρώτη ανακοίνωσε η εφημερίδα La Stampa, τονίζει πως ο Μάριο (όνομα φαντασίας λόγω της προστασίας προσωπικών δεδομένων) είναι ένας τετραπληγικός ασθενής ο οποίος βρίσκεται ακινητοποιημένος στο κρεβάτι εδώ και δέκα χρόνια. Σύμφωνα με την Asur λοιπόν, ο Μάριο πληροί τις προϋποθέσεις για νόμιμη πρόσβαση σε θανατηφόρο φάρμακο που θα τον οδηγήσουν στην “ευθανασία”.

Η απόφαση ήρθε μετά από μακρόχρονη μάχη με την γραφειοκρατία, συμπεριλαμβανομένων δύο νομικών αγωγών κατά της Asur. Σημαντικός υπήρξε ο ρόλος και η υποστήριξη που προσέφερε η Ένωση Luca Coscioni, η οποία εδώ και πολλά χρόνια μάχεται υπέρ του δικαιώματος της επιλογής του τέλους ζωής.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, επικοινώνησε με τα γραφεία της Ένωσης σχετικά με την εν λόγω απόφαση και έλαβε την ακόλουθη γραπτή απάντηση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Cappato, δηλώνει πως επρόκειτο περί “Γολγοθά λόγω της θεσμικής αξιοπρέπειας” και μετέφερε το σχόλιο του ασθενή Μάριο, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Αισθάνομαι πιο ανάλαφρος, άδειασα τον εαυτό μου από όλη την ένταση που συσσωρεύτηκε με τα χρόνια”.

Παράλληλα η δικηγόρος υπεράσπισης του Μάριο και γραμματέας της Ένωσης, κα. Gallo, που παρακολούθησε την υπόθεση από κοντά δηλώνει πως ο Μάριο “κρατιέται στη ζωή με θεραπείες, πάσχει από μια μη αναστρέψιμη παθολογία, μια πηγή σωματικής ή ψυχολογικής ταλαιπωρίας που θεωρεί ανυπόφορη, είναι πλήρως σε θέση να λαμβάνει ελεύθερες και τεκμηριωμένες αποφάσεις, και δεν είναι πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει άλλες θεραπείες υγείας για πόνο και βαθιά καταστολή”. Πρόκειται για τις 4 συνθήκες που ορίζει το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο (απόφαση 242/2019) ως προϋποθέσεις της μη τιμωρίας της “ευθανασίας” και που εξέτασε η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η κα. Gallo τονίζει επίσης πως “είναι πολύ σοβαρό ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος” για να παρθεί τούτη η απόφαση και υπογράμμισε πως τώρα αναμένεται απάντηση από την Asur “για τους τρόπους υλοποίησης της “ευθανασίας” ώστε η Συνταγματική απόφαση και η απόφαση του Δικαστηρίου της Ανκόνα να γίνουν σεβαστές”.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Marco Cappato, Ταμίας της Ένωσης Luca Coscioni, με αιχμές κατά του Ιταλικού Συστήματος Υγείας. “Μετά την καταδίκη του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ουσιαστικά νομιμοποίησε την “ευθανασία”, κανένας ασθενής δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να επωφεληθεί από αυτήν” δήλωσε ο Cappato “καθώς η Εθνική Υπηρεσία Υγείας “κρύβεται πίσω από την απουσία νόμου που καθορίζει τις διαδικασίες”.

Δεδομένων των εξελίξεων, δεν αποκλείεται η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας να επιτρέψει σύντομα στον Μάριο να αποκτήσει αυτό που ζητούσε εδώ και 14 μήνες. Όμως, σύμφωνα με τον Cappato “είναι βέβαιο ότι για να υπάρξουν σαφείς κανόνες που θα ξεπερνούν το ζήτημα της “ευθανασίας” και θα την ρυθμίσουν με την ευρύτερη έννοια, θα χρειαστεί η παρέμβαση του Ιταλικού λαού, με το δημοψήφισμα που αποποινικοποιεί εν μέρει το αδίκημα της δολοφονίας του συναινούντος”.

Πηγή: EΡΤ 

Σχετικά