Επειδή η νόσος του Πάρκινσον θεωρείται προοδευτική κινητική διαταραχή, τα συμπτώματά της συνήθως ξεκινούν ως ανεπαίσθητα και εξελίσσονται σε πιο έντονα με την πάροδο του χρόνου.
Αν και για πολλούς ασθενείς με Πάρκινσον η νόσος ξεκινά με το χαρακτηριστικό τρέμουλο, άλλοι μπορεί να εμφανίσουν πιο διακριτικά και κυρίως μη κινητικά συμπτώματα.
Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα τέτοιο σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρήσετε στο στόμα σας, το οποίο θα μπορούσε να υποδηλώνει πρώιμο Parkinson.
Μάλιστα, υπολογίζεται ότι εμφανίζεται σε έως και το 80% των ασθενών.
Εάν παρατηρήσετε υπερβολική σιελόρροια, κάντε εξετάσεις για Πάρκινσον
Αν και τα μη κινητικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον συχνά παραβλέπονται, οι ειδικοί λένε ότι είναι αρκετά συχνά.
Ειδικότερα, πολλοί ασθενείς με Parkinson εμφανίζουν υπερβολική σιελόρροια. “Είναι κάτι που πιστεύεται ότι προκαλείται περισσότερο από εξασθενημένη ή λιγότερη συχνή κατάποση, παρά από υπερέκκριση σιέλου”, αποκαλύπτει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Movement Disorders, σημειώνοντας ότι αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται σε πολλούς ασθενείς με Πάρκινσον.
Μάλιστα, η σιελόρροια είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών νευρολογικών παθήσεων. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Toxins, «η σιελόρροια έχει υπο-αναγνωριστεί σε ασθενείς με νόσο του Parkinson. Πάραυτα πολλοί ασθενείς κατατάσσουν τη σιελόρροια ως ένα από τα πιο εξουθενωτικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον.
Οι ασθενείς λένε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο κοινωνικό στίγμα που σχετίζεται με τα σάλια, αν και μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, καθώς και λοιμώξεις του αναπνευστικού”.
Η υπερβολική σιελόρροια μπορεί να σχετίζεται με άλλα μη κινητικά συμπτώματα του Πάρκινσον
Η υπερβολική σιελόρροια εμφανίζεται συχνά σε συνδυασμό με πολλά άλλα μη κινητικά συμπτώματα της νόσου. Αυτά περιλαμβάνουν:
- υπερβολική εφίδρωση
- χαμηλή αρτηριακή πίεση
- δυσκοιλιότητα
Εάν παρατηρήσετε ότι αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται ταυτόχρονα με τη σιελόρροια, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για τυχόν πρώιμο Parkinson.
Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε στενά για πιο παραδοσιακά αναγνωρισμένα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον. Αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
- τρόμο
- προβλήματα ισορροπίας
- πιο κοντό βηματισμό
- μυϊκή δυσκαμψία
- ανέκφραστο πρόσωπο
- αλλαγές στον τρόπο γραφής
Σιελόρροια λόγω Πάρκινσον: Τρόποι για να βρείτε ανακούφιση
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε αυτό το συγκεκριμένο σύμπτωμα, λένε οι ειδικοί.
“Φάρμακα από το στόμα, ενέσεις αλλαντοτοξίνης (σ.σ. μπότοξ), χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοθεραπεία, λογοθεραπεία και κάποιες συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της σιελόρροιας στο Parkinson”, εξηγεί η μελέτη στο Movement Disorders. Επισημαίνει, εντούτοις, ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση της αποτελεσματικότητας αυτών των θεραπειών.
Οι πρώιμες παρεμβάσεις, όπως η φυσικοθεραπεία, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της σιελόρροιας, δεδομένου ότι η υποκείμενη αιτία μπορεί μερικές φορές να είναι μυϊκή. Με ασκήσεις για τη διατήρηση του μυικού συντονισμού στο πρόσωπο, το στόμα, τη γλώσσα και τον λαιμό, μπορεί να είστε σε θέση να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις αυτών των συμπτωμάτων.
Η σιελόρροια δεν είναι σύμπτωμα μόνο της νόσου του Πάρκινσον
Εάν αναπτύξετε υπερβολική σιελόρροια ως ενήλικας, η νόσος του Parkinson θεωρείται η πιο πιθανή αιτία, “με το 70-80% των ασθενών να την εμφανίζουν”, σύμφωνα με μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Toxins το 2013.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί άλλοι λόγοι που μπορεί να εμφανίσετε αυτό το σύμπτωμα. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να σας εξετάσει για άλλες νευρολογικές διαταραχές, όπως:
- αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση
- εγκεφαλική παράλυση
- φάρμακα που παίρνετε και τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν σιαλόρροια ως παρενέργεια
Σε ορισμένες περιπτώσεις, “η παθολογική σιελόρροια μπορεί να είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο”, που μπορεί να προκληθεί από προβλήματα στους σιελογόνους αδένες. Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε από τις προαναφερθείσες αλλαγές, μιλήστε με τον γιατρό σας για να ανακαλύψετε τη βασική αιτία το συντομότερο δυνατό.