Αλέξης Τσίπρας: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαμποτέρ του εμβολιασμού»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 από τον πρωθυπουργό, χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «σαμποτέρ του εμβολιασμού».

«Πολύ φοβάμαι ότι με αυτά τα μέτρα, από εκεί που τον κατηγορούσαμε δικαίως, ότι είχε σηκώσει λευκή πετσέτα στην εμβολιαστική προσπάθεια, μετατρέπεται σε σαμποτέρ του εμβολιασμού. Αντί να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, την ενίσχυση της προσπάθειας και της εμβολιαστικής κάλυψης, θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος με την εξέλιξη της πανδημίας και εξαιρετικά προβληματισμένος με τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία.

«Υπάρχει έλλειμμα σχεδιασμού, έλλειμμα στρατηγικής, προχειρότητα. Από την μια ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να υποχρεώσει κανέναν να εμβολιαστεί και ότι η υποχρεωτικότητα έχει φθάσει στα όριά της, και από την άλλη σήμερα ανακοινώνει μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί πουθενά αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πουθενά αλλού στον κόσμο».

Όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας, η λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα ακραία και τιμωρητικά μέτρα πρέπει να αντικατασταθούν με μέτρα ενθάρρυνσης και θετικά κίνητρα. «Αντί να βάζεις πρόστιμα, θα έχει αξία να σκεφθεί κανείς να ενθαρρύνει ακόμη και με οικονομικά κίνητρα αυτούς που θα κάνουν την πρώτη και την τρίτη δόση» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.ADVERTISING

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την αναγκαιότητα να γίνει αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, μια καμπάνια ενημέρωσης και πειθούς. «Να πείσουμε τους ανθρώπους για την αξία του εμβολιασμού για να σώσουν τη ζωή τους, όχι για να μην χάσουν το μισό της σύνταξής τους».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για διπλή τραγική αποτυχία της κυβέρνησης όχι μόνο στο τομέα του εμβολιασμού αλλά και στην ενίσχυση του ΕΣΥ. «Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι εξαιρετικά δραματικοί για το ΕΣΥ και για όσους είναι στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να κάνουμε Χριστούγεννα με στοιχειώδη ανθρωπιά, να μη βλέπουμε την εικόνα με τους εκατοντάδες θανάτους και τους ανθρώπους να νοσηλεύονται έξω από τις ΜΕΘ».

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι «δεν αντέχει το σύστημα, έχουμε φθάσει στα όρια και θα αυξηθεί σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ο αριθμός. Παράλληλα, πρότεινε την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων τώρα, ταυτόχρονα με την ανάγκη να καλυφθούν με κάθε δυνατό τρόπο οι ανάγκες για έμψυχο υλικό στο ΕΣΥ.

«Πρέπει να γίνει προσπάθεια περιορισμού της μεταδοτικότητας και να υπάρξει μια άλλη στρατηγική σε σχέση με το 50+1 που ισχύει στα σχολεία, γιατί το ένα τέταρτο των κρουσμάτων βρίσκεται στα σχολεία και οι ασυμπτωματικοί μαθητές έρχονται σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες. Επιτέλους, πρέπει να γίνει κάτι και με την τραγική εικόνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς οπού δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας».

«Το να χάνεις κάθε μέρα 100 και 110 ανθρώπους δεν είναι απλό, και δεν πρέπει να μας γίνει συνήθεια, πρέπει να δράσουμε άμεσα στην κατεύθυνση εξομάλυνσης αυτής τη κατάστασης», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ομολογία αποτυχίας οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη» σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

«Δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς με πλέον των 100 νεκρών την ημέρα που πολλοί θα μπορούσαν να έχουν σώσει τη ζωή τους αν ήταν καλύτερα οργανωμένο το ΕΣΥ», λέει ο κ. Γιαννακός, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Παράλληλα, καυτηρίασε τη θέση της κυβέρνησης ότι είναι πολυτέλεια η οργάνωση του ΕΣΥ, αντιτάσσοντας «για εμάς είναι αναγκαιότητα».

Όπως σημείωσε, για την κυβέρνηση η αναγκαιότητα είναι να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ και γι’ αυτό δεν προχώρησε έγκαιρα στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργούνται, ειδικά με τη στελέχωση των υπηρεσιών Υγείας και τόνισε ότι για το ποιος θα μπει στις ΜΕΘ γίνεται επιλογή με ηλικιακά κριτήρια.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά εκτός ελέγχου», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «το προσωπικό που έχει απομείνει είναι 9.000 λιγότερο από τον περασμένο χειμώνα και έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, έχει παραδοθεί, δεν αντέχει άλλο, φοράει τη στολή υψηλής προστασίας 8 ώρες».

Ακόμα, σχετικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, σχολίασε πως «είναι ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης οι σημερινές ανακοινώσεις».

Σε ό,τι αφορά στον ΕΟΔΥ ανέφερε ότι θα έπρεπε συνεργεία ιατρών πόρτα πόρτα να επισκέπτονταν τους μη εμβολιασμένους πολίτες προκειμένου να τους πείσουν.

Συμφώνησε, επίσης, με τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα στις συγκοινωνίες, αναφερόμενος στον δακτύλιο.

Τέλος, όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας ο κ. Γιαννακός υπογράμμισε ότι ήταν «ατυχής από την κυβέρνηση» κι αυτό διότι «πίστευαν από το καλοκαίρι ότι ξεμπέρδεψαν από τον κορονοϊό, αλλά δυστυχώς όμως τον βλέπουμε και τον ζούμε εμείς καθημερινά, αλλά κυρίως τον βιώνουν οι ασθενείς οι οποίοι, δυστυχώς, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν χάνουν τη ζωή τους τζάμπα».

Σχετικά