Γαλλία: «Τσουνάμι» συμπαράστασης για την δημοσιογράφο που απειλείται μετά από ρεπορτάζ για τον ισλαμισμό

ΜΜΕ και ενώσεις δημοσιογράφων στη Γαλλία αυτήν την εβδομάδα στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την δημοσιογράφο, που βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία, έπειτα από ένα ρεπορτάζ για τον ισλαμισμό. Το συμβάν έρχεται επτά χρόνια μετά την τζιχαντιστική επίθεση εναντίον του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo…

«Είμαστε τώρα μια μικρή ομάδα ανθρώπων, που βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία, για τους ίδιους λόγους. Από την πλευρά μου, αυτό γίνεται εδώ και 7 χρόνια», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI η πρώην δημοσιογράφος του Charlie Hebdo και ακτιβίστρια Ζινέμπ ελ Ραζουί. Επειδή δημοσίευσε σκίτσα του Μωάμεθ, το περιοδικό βρέθηκε στο στόχαστρο μιας ισλαμιστικής επίθεσης τον Ιανουάριο του 2015, στην οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, η πρώτη από μια σειρά επιθέσεων που έπληξαν έκτοτε τη χώρα.

Όπως η Ραζουί ή ο Γαλλο-Αλγερινός δημοσιογράφος Μοχάμεντ Σιφαουί, «120-150 άνθρωποι ζουν στη Γαλλία υπό αυτό το καθεστώς» προστασίας, σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή, που επικαλείται η εφημερίδα Le Monde.

Η παρουσιάστρια της εκπομπής “Zone interdite” στο τηλεοπτικό δίκτυο M6, Οφελί Μενιέ, δέχθηκε θανατικές απειλές και τέθηκε υπό αστυνομική προστασία μετά την προβολή στις 23 Ιανουαρίου ενός ρεπορτάζ για τον φονταμενταλισμό.

Ένας μάρτυρας της εκπομπής, ο Αμίν Ελμπαχί, από το Ρουμπέ, μια πόλη στη βόρεια Γαλλία, βρέθηκε επίσης σε παρόμοιο καθεστώς προστασίας, για τους ίδιους λόγους. Μίλησε για μια ένωση παροχής βοήθειας για διάβασμα στο σπίτι, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να παραδίδει μαθήματα για το Κοράνι, εκμεταλλευόμενη δημόσιες επιχορηγήσεις.

Η “Zone interdite” έδειξε, επιπλέον, κούκλες χωρίς πρόσωπο που πωλούνται σε ένα μουσουλμανικό κατάστημα στο Ρουμπέ (με την πωλήτρια να διαβεβαιώνει ότι το ισλάμ απαγορεύει την αναπαράσταση των ανθρώπινων χαρακτηριστικών) ή κοριτσιών με μπούρκα να διαχωρίζονται από τα αγόρια σε ένα ιδιωτικό σχολείο στη Μασσαλία (νοτιοανατολικά).

Η εκπομπή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένοι είδαν σε αυτήν μια πιστή και ανησυχητική περιγραφή της ανόδου του ισλαμισμού, άλλοι μια παρουσίαση που στιγματίζει το σύνολο των μουσουλμάνων.

Οι αντιδράσεις συμπαράστασης στην παρουσιάστρια και τον μάρτυρα της εκπομπής δεν ήταν άμεσες, όμως ξέσπασαν αυτήν την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση πρόσφερε την «πλήρη στήριξή της» στην παρουσιάστρια, μέσω της υπουργού Ιθαγένειας Μαρλέν Σιαπά.

«Θεμελιώδεις ελευθερίες»

Πολλές δημοσιογραφικές ενώσεις εξέφρασαν, με τη σειρά τους, τη στήριξή τους, αρχής γενομένης από αυτές του δικτύου M6 και του ραδιοφωνικού δικτύου RTL, όπου η Ορφελί Μενιέ εργάζεται επίσης, την ένωση δημοσιογράφων διαπιστευμένων στα υπουργεία και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

«Η ενημέρωση αποτελεί μέρος των θεμελιωδών ελευθεριών της δημοκρατίας μας», υπογράμμισε στο Twitter ο διευθυντής ενημέρωσης των France Télévisions, Λοράν Γκιμιέ, ένα μήνυμα που αναγνώστηκε στα δελτία ειδήσεων του κρατικού ομίλου.

Σε ένα άρθρο γνώμης την Τρίτη, η Le Monde επισήμανε τον κίνδυνο τέτοιων απειλών στην «ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης», την ώρα που ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Liberation Λικ Λε Βεγιάν εκτίμησε πως στο όνομα της «ελευθερίας της ενημέρωσης», πρέπει να «υπερασπιστούμε την Οφελί Μενιέ, χωρίς αντίρρηση».

πηγή: newsit.gr

Σχετικά