Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στην ΕΛ.ΑΣ. η έξαρση της οπαδικής βίας που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, με πιο θλιβερή έκφανσή τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, τα οποία εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν από τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου και μετά.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι επιφορτισμένες με την παρακολούθηση των χούλιγκαν, δεν έχουν σταματήσει να «χαρτογραφούν» τις ομάδες που δρουν εγκληματικά εντός και εκτός γηπέδων. Έχουν «εικόνα» για το προφίλ των χούλιγκαν αλλά και την εξέλιξη των εγκλημάτων οπαδικής βίας.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν , ότι μεταξύ των ποιοτικών χαρακτηριστικών που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία είναι η συμμετοχή ανηλίκων στις σκληρές ομάδες χούλιγκαν. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμφανίζεται έτοιμο να υλοποιήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, καθώς οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα «προσηλυτισμού» των χούλιγκαν. Στο ίδιο πλαίσιο θα λάβουν χώρα εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς της Μεγάλης Βρετανίας που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία σε θέματα οπαδικής βίας (εντός και εκτός γηπέδων).
Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι τους τελευταίους έξι μήνες έχουν προσαχθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής περίπου 300 οπαδοί. Πρόκειται κυρίως για υποστηρικτές των τριών μεγάλων ομάδων της Αθήνας. Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι περίπου το 30% αυτών ήταν ανήλικοι.
«Οι ηλικίες των ατόμων που απασχολούν για οπαδική βία ξεκινούν από 15 έτη και φτάνουν τα 30 έτη. Αυτός είναι ο βασικός πυρήνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οι νεαροί από 20 έως 26 ετών μπορούμε να πούμε ότι συνήθως είναι οι “πρωταγωνιστές” των ομάδων. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα παρατηρείται το σημαντικότερο πρόβλημα, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις συλλήψεις για τη δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία αρκετά χρόνια παρατηρείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ότι έχουν απομακρυνθεί από τα γήπεδα και από τις εξω-γηπεδικές “δράσεις” άτομα της παλιάς φουρνιάς οπαδών. Έχουν αντικατασταθεί από νεότερους, κάποιοι εκ των οποίων εμφανίζουν πολύ πιο βίαιη συμπεριφορά. Επίσης, είναι σαφές ότι είναι πιο συνηθισμένο σε σχέση με παλιά μέλη των ομάδων αυτών να έχουν πάνω τους μαχαίρια», προσθέτουν αστυνομικές πηγές.
Το προφίλ των χούλιγκαν
Η Δρ. εγκληματολογίας με ειδικότητα στην ανάλυση προφίλ δραστών, Δέσποινα Σβουρδάκου, περιγράφει στο Newsbomb.gr το προφίλ των χούλιγκαν: «Συνήθως πρόκειται για άτομα που δεν εκδηλώνουν την παραβατική τους συμπεριφορά αποκλειστικά στα γήπεδα και στη δράση των ομάδων χούλιγκαν. Είναι άτομα που έχουν εν γένει παραβατική συμπεριφορά. Εμπλοκή σε κλοπές, διαρρήξεις, ναρκωτικά ή άλλα αδικήματα».
Η συγκεκριμένη αναφορά της κυρίας Σβουρδάκου επιβεβαιώνεται από την -προ λίγων ημερών- επίθεση με μαχαίρι κατά 15χρονου που φορούσε τη μπλούζα της ΑΕΚ στην Πεύκη. Ο 20χρονος χούλιγκαν που εξαπέλυσε την επίθεση λίγες ώρες μετά το περιστατικό στην Πεύκη αποπειράθηκε να ληστέψει με μαχαίρι καφέ-μπαρ στο Γκάζι, όπου και τελικά συνελήφθη.
«Συχνά είναι νεαροί ή ανήλικοι που έχουν βιώσει ενδοοικογενειακή βία. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο, περιπτώσεις με άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών και περιπτώσεις παιδιών που εγκαταλείφθηκαν από τους γονείς τους. Είναι άτομα που νιώθουν έντονα την ανάγκη του “ανήκειν”. Η οικογένεια για αυτούς είναι η ομάδα ή ο σύνδεσμος. Η ομάδα γίνεται η θρησκεία τους και η αντίπαλη ομάδα γίνεται ο φανατικός εχθρός με τον οποίο πρέπει να συγκρουστούν. Στόχος τους γίνεται να πλήξουν τον αντίπαλο με ό,τι μέσο διαθέτουν. Με τον τρόπο αυτό γίνονται ακόμα πιο πιστά μέλη της ομάδας και νιώθουν την αποδοχή από τους γύρω τους. Νιώθουν ότι αντλούν δύναμη μέσα από τις επιθέσεις τους», εξηγεί η εγκληματολόγος.
Newsbomb.gr