Οι τελευταίες πρόβες ολοκληρώθηκαν και σήμερα φτάσαμε στην 9η Μαΐου, την εβδομηκοστή πέμπτη ημέρα από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία και την ημερομηνία-ορόσημο για την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κόκκινη Πλατεία, όπου οι Ρώσοι θα παρατάξουν και θα επιδείξουν επί της γης και στον αέρα, την στρατιωτική ισχύ τους και θα δώσουν μία πρόγευση για το τι μπορεί να ακολουθήσει στην Ουκρανία και ίσως στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποίησε αυτήν την παρέλαση για να επιδείξει τη δύναμη των ενόπλων δυνάμεών του, αποκαλύπτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις νέα υπερσύγχρονα όπλα.
Βέβαια, αυτή τη φορά, υπάρχει και ένας λόγος παραπάνω για τον Ρώσο πρόεδρο, ώστε να ανεβάσει το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών που φαίνεται σε μερικές περιπτώσεις να τα βρίσκουν «σκούρα» στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι και ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν θέλουν να ξεχάσουν την περίπτωση του καταδιωκτικού Moskva, αλλά και την αργή και βασανιστική προώθηση των δυνάμεων τους, λόγω μίας σειράς αποτυχιών, ιδίως στον υλικοτεχνικό τομέα, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αμφισβήτηση η εικόνα των ενόπλων δυνάμεών της, παρά την προσπάθεια του Πούτιν κατά την διάρκεια της εικοσαετούς θητείας του να ανακόψει την αποδυνάμωση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ευκαιρία για επίδειξη ισχύος
Το Κρεμλίνο κατά κοινή ομολογία επεδίωκε να πετύχει μια γρήγορη νίκη στην Ουκρανία, ενώ τώρα και η ρωσική οικονομία, πιέζεται σκληρά από τις κυρώσεις και βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη συρρίκνωση από τα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Για την ανάταση του ηθικού λοιπόν, αλλά και την προειδοποίηση των δυτικών που περιμένουν με αγωνία, η παρέλαση θα είναι μεγαλειώδης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχουν περισσότεροι από έντεκα χιλιάδες στρατιώτες, μεταξύ αυτών και αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν στην επίθεση στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της πρόβας, οι αλεξιπτωτιστές παρέλασαν σε τεθωρακισμένα οχήματα και αναμένεται επομένως να δώσουν το «παρών» στη σημερινή παρέλαση.
Επιπλέον, θα παρελάσουν εκατόν τριάντα ένα προηγμένα όπλα κάθε είδους, εβδομήντα επτά αεροπλάνα και ελικόπτερα, με οκτώ από τα μαχητικά αεροσκάφη να σχηματίζουν το γράμμα «Z», το σύμβολο για τη «στρατιωτική ειδική επιχείρηση».
Στην παρέλαση θα δώσουν το παρών οι πύραυλοι Ισκαντέρ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά ρομπότ, διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές. Κορωνίδα της παρέλασης αναμένεται να είναι το θηριώδες Ιλιούσιν Il-80, που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου.
Τα σενάρια για το μήνυμα Πούτιν
Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησαν τρία σενάρια σχετικά με το μήνυμα του Βλάντιμιρ Πούτιν. Το πρώτο θέλει τον Ρώσο προέδρο να κηρύσσει επίσημα την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία θα επιφέρει την πλήρη κινητοποίηση των εφεδρικών δυνάμεων της Ρωσίας.
Με αυτό το σενάριο φαίνεται να συμφωνούν Ουκρανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι προειδοποιούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα κινητοποιήσει προσωπικό και πόρους από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, που δεν είχαν μέχρι τώρα χρησιμοποιηθεί.
«Η Ρωσία έχει ήδη προχωρήσει σε μυστική κινητοποίηση και ετοιμάζεται να ανακοινώσει ανοιχτή κινητοποίηση στο εγγύς μέλλον», είχε δηλώσει ο Κύριλλος Μπουντάνοφ, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του πριν λίγες μέρες. «Είμαι πολύ περίεργος: πώς θα το εξηγήσουν αυτό στους δικούς τους ανθρώπους;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπουντάνοφ.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κλιμάκωση της επίθεσης, ώστε να προσαρτηθούν στη Ρωσία, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, να καταληφθεί η Οδησσός και να δηλωθεί ο πλήρης έλεγχος της Μαριούπολης. Άλλωστε, οι Ρώσοι έχουν δηλώσει αρκετές φορές ότι επιζητούν την διχοτόμηση της Ουκρανίας και τον πλήρη αποκλεισμό της από τα θαλάσσια σύνορα και ζητούν να αναγνωριστούν τα κεκτημένα από την κυβέρνηση Ζελένσκι και τη διεθνή κοινότητα.
Το τρίτο σενάριο που αποκάλυψε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Sera». Αυτό δεν είναι άλλο, από τον τερματισμό του πολέμου. Το τελευταίο σενάριο από αναλυτές θεωρείται όμως ως μία άτακτη φυγή και κάτι τέτοιο θα ζημιώσει περισσότερο την ήδη κακή εικόνα της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας.