Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές το Σεπτέμβρη για να προλάβει την απόλυτη κατάρρευση

Για νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κομματικές πηγές κατά την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, εκτιμώντας πως οι εξελίξεις τρέχουν και δεν έχουμε χρόνο.

«Πρέπει να αναδιατάξουμε άμεσα το κόμμα και να προχωρήσουμε σε χρεώσεις καθηκόντων τόσο στην ΠΓ όσο και στην Κεντρική Επιτροπή. Πρέπει να βάλουμε άμεσα μπροστά την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Και φυσικά, να εντείνουμε το σχεδιασμό πολιτικής με το βλέμμα προς τα έξω, προς την κοινωνία και όχι προς τα μέσα, όχι ενδοσκόπηση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κάνοντας λόγο για «μία πρωτόγνωρη κοινωνική κρίση που θα φέρει σύντομα και πολιτικές εξελίξεις». «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται σε διαρκή κοινωνική αμφισβήτηση αλλά και με πρωτοφανή μιντιακή στήριξη» τόνισε, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε “εμφανή” τα σημάδια “ανάκαμψης” του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και προέβλεψε νίκη στις εκλογές, «αλλά χρειάζεται δουλειά και σχέδιο για την επόμενη μέρα».

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι αναγκαία γιατί έχουμε εισέλθει σε μία κοινωνική κρίση διαρκείας που οφείλεται σε αποφάσεις και πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στον παραλογισμό αποφάσεων της ΕΕ, στον πόλεμο στην Ουκρανία που μετατρέπεται σε συνολική κρίση της Ευρώπης μέσα από τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Ο συνδυασμός αυτός μαζί με τις πολιτικές διαρκούς όξυνσης των ανισοτήτων και τις εγκληματικές επιλογές στην ενέργεια από τον κ. Μητσοτάκη εντείνουν την κοινωνική κρίση στη χώρα μας» σημείωσε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε αναφορά στην “τριπλή πίεση” με την οποία βρίσκονται “αντιμέτωπες” οι επιχειρήσεις: «Από τους εξωπραγματικούς λογαριασμούς ρεύματος (αρνητικά ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη), τη δραματική μείωση του τζίρου λόγω της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων (18% σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ), και τη συσσώρευση νέων χρεών που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα της πανδημίας».

«Την ίδια ώρα τα λαϊκά νοικοκυριά είναι παντελώς αδύναμα να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές ανάγκες, αφού το οικογενειακό εισόδημα δεν φθάνει πλέον ούτε μέχρι την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Αλλά και η μεσαία τάξη, τα λεγόμενα μεσοστρώματα για τα οποία δήθεν κοπτόταν προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, βρίσκεται σε καθεστώς ασφυκτικής πίεσης» ανέφερε και διαμήνυσε στα μέλη της ΠΓ: «Μέσα σε αυτά τα αδιέξοδα, να είστε σίγουροι ότι ένας είναι ο δρόμος για τη νίκη μας από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν κάνει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης: Να δώσουμε ρεαλιστική ελπίδα στους πολίτες, σε όλους αυτούς που βλέπουν τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους να γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη με την κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς».

«Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα. Ακόμα τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει, ούτε εμείς ούτε οι πολίτες. Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι επιταχυντής της κρίσης», συνέχισε, ενώ προέβλεψε πως «η απόφαση του κ. Μητσοτάκη, όσο και αν προσπαθεί να πείσει πως θα εξαντλήσει την θητεία του, είναι να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ακόμα και νωρίς τον Σεπτέμβρη, για να προλάβει την απόλυτη κατάρρευση από την ακρίβεια». «Και για αυτόν τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης για να αλλάξει ατζέντα από την σαρωτική ακρίβεια που καθιστά αβίωτη τη ζωή των πολιτών, επενδύει σε τεχνητή ένταση και ψευδεπίγραφα λαϊκιστικά διλήμματα. Καλλιεργεί την ένταση στα πανεπιστήμια και ακολουθεί γενικευμένη στρατηγική όξυνσης για να κρύψει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει το μήνα», προσέθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του κόμματος, οι οποίες αφορούν: την οργανωτική ανασυγκρότηση και κυρίως πώς θα ενταχθούν στις γραμμές του κόμματος τα 110.000 νέα μέλη, τη συγκρότηση ισχυρών και ανταγωνιστικών ψηφοδελτίων με το βασικό κορμό τους να ανακοινώνεται μέχρι τα τέλη Ιουλίου και, τέλος, την ανάδειξη του κυβερνητικού προγράμματος για τα μέτρα άμεσης εφαρμογής και υλοποίησης από μία προοδευτική κυβέρνηση.

«Στη ΔΕΘ, αρχές Σεπτέμβρη, θα πρέπει να ανακοινώσουμε ένα δομημένο, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να κατανοήσει τι θα σημαίνει στη ζωή και στη καθημερινότητά του η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η προοδευτική κυβέρνηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ τόνισε πως «παράλληλα με αυτές τις άμεσες προτεραιότητες πρέπει να ενισχυθεί η δουλειά που γίνεται σε τρία κομβικά πεδία: στη νεολαία, στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Πρότεινε δε πως για κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα να γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το επόμενο διάστημα και παράλληλα, να οργανωθούν δύο μεγάλες εκδηλώσεις της νεολαίας, στα τέλη Αυγούστου, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά γενικότερα το σχεδιασμό της δουλειάς της Πολιτικής Γραμματείας, είπε πως θα συνεδριάζει σε σταθερή βάση μία φορά τον μήνα, εκτός φυσικά από έκτακτες συνεδριάσεις ανάλογα και με τις εξελίξεις. «Η νέα γραμματεάς μας, η Ράνια Σβίγκου, θα έχει το επόμενο διάστημα ατομικές συνεργασίες με όλα τα μέλη της ΠΓ, προκειμένου να αναλάβουν όλοι χρεώσεις και καθήκοντα», διευκρίνισε και προσέθεσε πως «στόχος πρέπει να είναι να δοθούν χρεώσεις και σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής».

Τέλος, σχετικά με το ολιγομελές Εκτελεστικό Γραφείο για την καθημερινή λειτουργία παρακολούθησης της πολιτικής τού κόμματος, όπως ορίζει το νέο Καταστατικό, πρότεινε να το στελεχώσουν οι Έφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σχετικά